Er ontbreekt niet veel in mijn kledingkast voor deze zomer maar een simpel wit T-shirt heb ik eigenlijk niet. Daarom ga ik naar een van mijn lievelingswinkels Satisfashion voor zo’n simpel shirt en nee, meer heb ik echt niet nodig. Denk ik, nog onbewust van de ervaring met kledingkoopschaamte die me te wachten staat.

Een goedkoop T-shirt en….een zwarte broek

Tegelijkertijd met mij komt een andere vrouw uit een van de pashokjes met een fantastische zwarte broek aan: van boven strak met een strikceintuur en met uitlopende pijpen. Na veel wikken en wegen neemt zij de broek niet. Aangezien ik de afgelopen tijd 5 kilo ben afgevallen, is het precies mijn maat: M. Je raadt het al: hij staat me fantastisch, ook al vind ik 129 euro voor een ongevoerde broek best prijzig.  Toch koop ik – behalve een simpel goedkoop wit T-shirt – ook de broek.

Last van kledingkoopschaamte

Op de terugweg krijg ik al een aanval van wat je kledingkoopschaamte zou kunnen noemen. Heb ik die broek echt nodig? Eigenlijk niet maar zo’n basisbroek is altijd goed, vergoelijk ik. En ik kan het me veroorloven: mijn man en ik hebben beiden ons hele leven gewerkt en we kunnen er met onze AOW en pensioenen goed van leven.

Vroeger maakte ik zelf kleding

Er zijn andere tijden geweest Rond mijn dertigste was ik in ons gezin kostwinster en was mijn man bezig met zijn studie medicijnen. In die tijd kocht ik nauwelijks kleding voor mij en de kinderen. Ik maakte alles zelf. Dat we bepaald niet voor gek liepen, blijkt uit  opmerking van een moeder uit de klas van mijn kinderen. Ik kocht op een tweedehands schoolmarkt een jurkje van haar dochter, waarna zij uitriep: ‘Heb jij dat gekocht? Jouw kinderen zien er altijd het leukst uit van de hele school!’

Gewoon een wit T-shirt…..gemiddeld hebben we 173 stuks kleding in onze kast. Foto: Flickr.com/Iain Mullan.

Milieuwinst door minder kleding

Dat ik niet de enige ben die (te?) veel kleding koopt, blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek  van het Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie. Gemiddeld koopt de Nederlandse consument 46 nieuwe kledingstukken per jaar en doet er 40 weg Daardoor hebben we gemiddeld 173 stukken in de kast hangen waarvan er 50 al langer dan een jaar ongebruikt in de kast liggen.

Eén kledingstuk per jaar minder…

Dat er wel degelijk milieuwinst te halen is uit minder kleding kopen, staat te lezen op de site van Milieu Centraal. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers, wordt er op de website beweerd. En met drie kledingstukken per jaar minder, bespaar je ongeveer 57 kg CO2. Voor heel Nederland komt die besparing op 975 kiloton CO2 uit. Dat is net zo veel als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten. Milieu Centraal geeft daarom ook tips om duurzamer kleding te kopen.

Winkelen in eigen kledingkast

Alleen als het item iets toevoegt aan je kledingkast, koop het dan, luidt het advies van Monique in den Bosch. Foto: Bert Mielekamp

Ook kledingexpert en -adviseur Monique in den  Bosch vindt dat we op een duurzamere manier kleding zouden moeten kopen. Haar motto is: Buy less, choose well.  ‘Kijk goed in de spiegel als je een nieuw of secondhand kledingstuk koopt,’ zegt zij. ‘Geef je het item een 8, 9 of 10 en voegt het iets toe aan je garderobe, koop het dan.  Anders lekker laten hangen en ga winkelen in je eigen kledingkast.’

Koopverbod tot de winter

Een van haar andere tips is te bedenken of je een nieuw kledingstuk minstens 30 keer gaat dragen. Dat zal bij mijn nieuwe zwarte broek zeker gebeuren. Maar door al deze wijze woorden heb ik mezelf uit kledingkoopschaamte een ‘verbod’ tot de winteruitverkoop gegeven. Pas dan ga ik bewust kijken naar een mooie, duurzame, zwarte winterjas. Voorlopig winkel ik in mijn eigen klerenkast!

Gewinkeld in eigen kledingkast: linnen broek die me na 3 jaar weer past, linnen hemdje en vest dat ik vorig jaar heb gekocht maar nooit eerder heb aangehad! Eigen foto.

Meer over mode lezen….

Marlies schreef eerder al een herkenbaar verhaal over lingerie. En regelmatig verschijnen er nieuwe bijdragen in onze serie Hemd van het Lijf. Zo vertelde Lia van Hengstum, Ineke Otte, Gerard Challa, Judy Cerfontaine, Leon Pijls, Monique in den Bosch en vele anderen over hun mode-opvattingen. Zelf ook in deze rubriek staan? Dat kan: geef u op via een mail aan info@meerdanvijftig.nl.