Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Daan Schuurmans neemt ons mee in Het verhaal van Nederland. Een uitnodiging om ons land beter te leren kennen.

Daan Schuurmans blijkt boeiende verteller

In de tweede aflevering van Het verhaal van Nederland kijken we net naar een vechtscène van Romeinen die een Bataafs dorpje overvallen. Maar plotseling valt mij een rustig tussen de vechters doorlopende figuur op in eigentijdse kleding: Daan Schuurmans. De acteur onderbreekt het gevecht en vertelt hoe de Romeinen terecht kwamen aan de Rijn en de Nederlandse Bataven verdreven van hun plek. Uiteindelijk maakten ze ze ondergeschikt aan het Romeinse Rijk. Als belasting moeten zij een aantal van hun jonge zonen afstaan aan de legioenen van het grote Romeinse leger. Tot en met de opstand van de Bataven onder leiding van Julius Civilis, gesteund door een rivaliserende keizer in het verre Rome.

Zo neemt Daan Schuurmans als boeiende verteller ons tien afleveringen lang mee in Het verhaal van Nederland. Hij rijgt de periodes aan elkaar, terwijl scènes uit de geschiedenis worden nagespeeld. Het maakt dat je mee kan leven met de mensen uit die tijd, terwijl de veldslagen en andere gebeurtenissen anders abstracte feiten zouden blijven. Inmiddels zijn we aanbeland bij de derde aflevering van de serie die op woensdagavond op NPO1 om 20.35 u wordt uitgezonden. En natuurlijk terug te zien is via NPOStart of NPOPLus. De eerste aflevering vertelde over de komtst van Jagers en Boeren. De laatste aflevering vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, ‘Bevrijders en Bezetters‘, en is op woensdag 13 april.

Trailer van de televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’.

Dronebeelden

Naast de verhalen die Daan Schuurmans vertelt, krijgen archeologen het woord over opgravingen in Nederland. Beelden vanuit de lucht, gemaakt door een drone, laten de opgravingen zien van Romeinse legerkampen en sporen van Bataafse dorpen. Het landschap waarin knekelvelden, vol met opgegraven skeletten en schedels, zijn gevonden, zien we van boven. Door de beelden van de omgeving waarin de betreffende episode zich afspeelt, weet je waar in Nederland de resten van de geschiedenis terug te vinden zijn. Je kunt ook zelf de tien verschillende plekken uit Het verhaal van Nederland opzoeken.

Op de website van het programma is een podwalk te vinden. Het is een ter plekke te beluisteren podcast die reageert op het gps-signaal dat aangeeft waar je ergens bent en dan het verhaal van die plek vertelt. Het is aan te raden de wandeling thuis voor te bereiden! En hopen dat je bereik hebt, want anders kun je de wandeling vergeten…

Science Fiction uit een ver verleden

In de tweede aflevering zijn naast munten, glas en potten ook een Romeins ruitermasker te zien, deel van de collectie in museum Het Valkhof. In een scène van een veldslag dragen de ruiters deze maskers. Ze lijken wel robotten. Science fiction uit een ver verleden in plaats van uit de verre toekomst! Allerlei voorwerpen, verbonden met de betreffende episode, worden getoond door curatoren van musea waar ze te vinden zijn. Dat is meteen een aansporing om ze in het echt te gaan zien in de diverse musea.

Niet alleen op tv of via ‘podwalk’

Als je nog meer wilt weten over historische figuren uit de tien periodes van de Nederlandse geschiedenis dan is er ook nog een podcast met tien afleveringen. In de podcast kom je onder andere meer te weten over de Nederlandse schrijfsters Aagje Deken en Betje Wolff maar ook over de arts Nicolaas Tulp of Anna van Saksen, de echtgenote van Willem van Oranje. Deze keer is niet Daan Schuurmans maar cabaretier Diederik van Vleuten die praat met historici over deze interessante personen uit de geschiedenis. Ook niet de eerste de beste. De makers hebben ook aan de wat oudere kinderen gedacht. Zapp brengt op het eigen YouTubekanaal elke woensdag tien keer een nieuwe video, genaamd ‘Histories‘.

Veel televisieprogramma’s hebben hun eigen website met allerlei extra’s, net zoals ‘Het verhaal van Nederland’.

Meer historische beelden kijken?

Ook de vervolgserie ‘Het verhaal van Nederland-Oranje Nassau’ is het bekijken waard. Recentere geschiedenis bracht Coen Verbraak in zijn documentaireserie over de Molukkers in Nederland. Of ga nog verder terug in de televisietijd en kijk naar Anthony Fokker en Albert Plesman in Vliegende Hollanders op NPOPlus. De jaren ’50 en ’70 beleef je in Le regard de Charles (Aznavour) en Tina Turner. en het ontroerende Lourdes. Ook in The Photograph wordt de schijnwerper op het verleden gericht.

Openingsfoto: still uit de NTR-televisieserie ‘Het verhaal van Nederland.’