Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. Deze keer maakte Stella Ruisch van kikkererwten uit blik een heerlijke hummus. Nee, geen kliekje wel een idee wat ze overhield aan het noodpakket, dat we in huis dienen te hebben.

Bonen in blik

Wat hebben we allemaal in huis nodig om als ‘noodpakket’ te dienen, als de stroom uitvalt door oorlog of pech? We moeten 72 uur zelfvoorzienend zijn. Het bericht van de overheid, afgelopen week zette me ertoe aan de stand van zaken in de voorraadkast op te nemen. Daar horen bonen in blik te staan, oppert een ‘prep’-deskundige. Want die kan je koud eten…

Kikkererwten!

Ik heb chilibonen, linzen maar ook kikkererwten, zag ik. De laatste brachten me op het idee hummus te maken. Wel een karwei maar het is te doen zonder stroom! Dan moet je het zo fijn mogelijk prakken en door een zeef pureren. Gelukkig deed de staafmixer het werk deze keer nog voor me. Toen ik de stekker in het stopcontact stak, ging het lampje branden. We hebben nog elektriciteit! Het was eigenlijk in mum van tijd gemaakt.  Heerlijk met Libanees brood en geroosterde groenten uit de oven. Ik popel om het opnieuw thuis op het menu te zetten, zo lekker. Het -Amerikaanse-  recept van love&lemons kreeg ik van mijn schoonzoon, die een voorliefde voor de wereldkeuken heeft.

Wat gehakte peterselie als versiering van de hummus.

Hummus

Nodig voor 2 personen:

  • 1 blik kikkererwten,
  • 80 gr. tahini (sesampasta),
  • 2 eetl. extra vierge olijflolie,
  • (versgeperst) citroen of limoensap,
  • Knoflook, uitgeperst naar smaak,
  • 5 eetl. water,
  • ½ theel. (zee)zout

Bereiding:

De kikkererwten liet ik uitlekken. Van mijn dochter heb ik ooit een set Engelse maatlepels gehad. In dit geval reuze handig, want er zit een 1/3 cup bij en zoveel tahini had ik nodig. In het recept heb ik het in de Nederlandse maat uitgerekend tot 80 gram (een Engelse cup is 250 gr, een Amerikaanse 240 gr. en de website is van een Amerikaanse…). Er zijn diverse merken in de winkel te krijgen. Ik koos voor Souq en daarvan is de smaak en de textuur heerlijk. In het recept is de hoeveelheid citroensap niet duidelijk aangegeven. Ik haalde voor 2 personen 1 limoen en dat werkte uitgeperst qua smaak prima.

De rest is simpel. Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer. En goed laten draaien. Is de hummus nog te stevig dan voorzichtig wat meer water toevoegen. Bij mij was het in een keer prima. Voor het oog knipte ik de eerste peterselieblaadjes uit de tuin over de hummus.

Als gezond en lekker samenvallen, zoals in dit vegetarische recept, geniet ik extra. O, ja, het recept voor de geroosterde groenten vond ik bij Pauline’s Keuken. Heerlijk!

Meer lezen

Er komen steeds meer lekkere vegetarische recepten beschikbaar. Zo maakte Karin de Lange onlangs gepaneerde knolselderijschijven met kikkererwten, aardappelen en tomaat. Brigitte Leferink maakt ter gelegenheid van wereld veganismedag ook een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees ook hoe ze van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt. Ooit wel eens jackfruit als pulled pork gebruikt?

Alle foto’s: ©Stella Ruisch