Gert Nonnekes wandelt na zijn heupoperatie weer wekelijks. Soms korte, maar over het algemeen wat langere wandelingen of wandelingen verspreid over meerdere dagen/etappes. Zo heeft hij met zijn vrouw Betty ook weer de draad van het Westerborkpad opgepakt. Misschien herinner je het je nog: de verhalen over de proloog in oktober 2022 en de eerste twee etappes in februari 2023. Het Westerborkpad wordt nu met de derde en vierde etappe vervolgd.
Even opfrissen…
Het Westerborkpad is een Lange-Afstands-Wandelpad (LAW). Eén van de vele in Nederland. De meest bekende is het Pieterpad. Maar er zijn ook wandelingen tot ver over de grens, zoals bijvoorbeeld de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Het Westerborkpad gaat langs plaatsen die herinneren aan de Jodenvervolging. De route loopt voornamelijk langs het spoor. Hij begint bij de Hollandse Schouwburg in Amsterdam en eindigt bij Kamp Westerbork in Hooghalen. Initiatiefnemer Jan Dokter wandelde deze route voor het eerst ter nagedachtenis aan zijn familieleden die de verschrikkingen in de oorlog hebben meegemaakt.
De wandeling brengt je letterlijk en figuurlijk langs sporen. Enerzijds het treinspoor en anderzijds langs de sporen uit de oorlogstijd en monumenten uit de jaren erna. Het relativeert de Jodenhaat…
Proloog en eerste twee etappes
De proloog was een wandeling in Amsterdam vanaf het Centraal Station naar de Hollandse Schouwburg. Al wandelend zagen we tijdens de proloog diverse bekende plekken zoals het Anna Frank Huis, de Joodse en Portugese Synagoge, inclusief het Joods Museum.
De eerste twee etappes brachten ons door een groot deel van (Joods) Amsterdam en Diemen naar Weesp. Let wel, het is een wandeling die ook veel door de natuur en door dorpen en steden gaat. Soms kom je helemaal geen ‘sporen’ tegen. Geen treinspoor en geen spoor uit de oorlogstijd.
We pakken de draad weer op
De tweede etappe eindigde bij station Weesp. Dat is het mooie van deze wandeling: de etappes eindigen vrijwel altijd bij een treinstation of in de buurt van een bushalte. Waar je ook weer kan starten met een nieuwe etappe.
We vervolgen dus het Westerborkpad bij station Weesp en lopen door het vestingstadje aan de Vecht, inmiddels behorende tot Amsterdam, dat al ruim 650 jaar stadsrechten heeft. We passeren een synagoge met een Joods herinneringsmonument, een kerk met een bomvrije toren en het bastion aan de Ossenmarkt. Dit vestingwerk maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. De tekst van Mies Bouhuys bij het Oorlogsmonument is mooi…
Langs het Muiderslot
Zo’n vier kilometer wandelen langs de prachtige Vecht en uitgestrekte landerijen, met mooie boerderijen en niet te vergeten de schapen en lammetjes, brengt ons in de volgende vestingstad: Muiden. Bekend bij Nederlanders die hier met de boot via de Vecht komen én de velen die hier op het terras onder het genot van een drankje naar de verrichtingen in de sluis kijken. En wie kent het Muiderslot niet? We komen de snelweg A1 overstekend in Muiden via de Keetpoortsluis. We passeren het stadhuis en het Muizenfort. Vanaf daar gaan we over een hek de dijk op die ons langs het IJsselmeer voert. Eerst links het Muiderslot. Het blijft een indrukwekkend bouwwerk. Op de dijk nog een tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog dat als Rijksmonument is behouden.
Vijf hekken moeten we over, voordat we bij Muiderberg de dijk af gaan. We staan even aan het water van het Gooimeer en kijken uit op de hoogbouw van Almere Poort. Even verderop In Muiderberg is de oudste Joodse Begraafplaats van Nederland en nog steeds als zodanig in gebruik. Het Holocaust Monument op de begraafplaats is gedenkwaardig.
Door naar Naarden
We laten Muiderberg (einde etappe 3) achter ons en vervolgen het Westerborkpad via het viaduct over de A1 de natuur in. Toch altijd een bijzonder gezicht om boven een snelweg te staan waar je tientallen keren per jaar overheen rijdt. Ook de Zandhazenbrug is indrukwekkend om vanaf het viaduct te zien.
Natuur! Tot in Naarden. En niet zomaar natuur. We worden welkom geheten in ‘Het Naardermeer’. Het oudst gebied in beheer bij Natuurmonumenten (sinds 1906). We moeten een hek door om over een dijkje verder te gaan. Direct achter het hek liggen twee runderen. Op het bord staat: ‘Dieren die in dit gebied grazen, kunnen onvoorspelbaar reageren; houd 25 m afstand; doorkruis kuddes niet’ Wat doe je dan? Een van de twee staat op als we het hek opendoen. We lopen snel door. Kijken nog even achterom. Pfff… geen beweging.
Een mooie wandeling aan de buitenkant van het natuurgebied. Door bossen en langs het water. Bankjes met zicht op het Naardermeer. Over de landerijen heen naar links kijkend zie je de snelweg. We passeren een stukje ‘kaalslag’ met een doel: de verbetering van de faunapassage over de A1. Dieren als reeën, otters en ringslangen kunnen dan van het Gooimeer naar het Naardermeer en via de grote ecologische verbinding zelfs verder naar Noord-Brabant!
Na het verlaten van het natuurgebied zijn we weer in de bewoonde wereld. Nog een klein stukje door de buitenkant van Naarden richting station Naarden-Bussum. We zijn weer een stukje opgeschoten met ons vervolg van het Westerborkpad!
Meer lezen over Gerts wandelingen?
Gert bezocht Westerbork al eerder voordat hij het gelijknamige pad ging volgen. Over de proloog schreef hij ‘In het spoor van de Jodenvervolging. De eerste en tweede etappe beschreef hij in ‘Tweede etappe Westerborkpad naar Weesp’. Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door Utrecht, Haarlem, Den Haag en het mooie historische dorp Sloten. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop, die binnenkort weer gehouden wordt.
Alle foto’s: ©Gert Nonnekes
Recente reacties