Midden in de Kinderboekenweek is afgelopen donderdag Het boek van alle dingen in de bioscoop in première gegaan. Volwassenen, vooral onze generatie, zullen echter ook met plezier kijken naar de verfilming van de bestseller van Guus Kuijer. Ideaal dus om met grote kleinkinderen naartoe te gaan.
Onmacht ontaardt in huiselijk geweld
‘Wat wil je later worden?’ vraagt de buurvrouw aan Thomas, hoofdrolspeler in Het boek van alle dingen. Inmiddels is de bioscoopkijker niet verbaasd dat Thomas, overtuigend gespeeld door Brandon River Coene, niet brandweerman of politieagent antwoordt maar ‘gelukkig’. Want de 9-jarige ‘bijna tien’, groeit op in een gezin waarin de bijbel vooral aanleiding geeft tot een pak slaag door zijn godvrezende vader Abel.
Abel (Daan Schuurmans) worstelt met zijn bijbelse taak het hoofd van het gezin te zijn. En dat in een tijd, begin jaren zestig, dat populaire muziek én emancipatie via de radio én de televisie van de overbuurman het huis binnendringt. Vaders onmacht ontaardt in huiselijk geweld, die voor een gespannen sfeer zorgt en afstand schept tussen vader en zoon.
Oude Testament vermengd met fantasie
Intussen vervlecht Thomas in Het boek van alle dingen de oudtestamentische verhalen met zijn eigen fantasie. De magische momenten geven de film de lichtheid waardoor in de film niet de nadruk komt te liggen op de dreigende, nare scènes in de film. Sallie Harmsen als zijn moeder verschijnt ook als Jezus met baard. En zorgt zo voor de ironie, door Thomas te vertellen dat hij óók op zoek is naar zijn vader, die hem heeft weggestuurd naar aarde.
Zeven plagen voor vader net als de farao
De buurvrouw heeft hem gezegd dat “gelukkig worden begint met niet meer bang zijn”. In zijn fantasie raakt Thomas ervan overtuigd dat zijn vader net als de farao in het Oude Testament door zeven plagen tot rede moet worden gebracht. Te beginnen bij het leeg gieten van een fles ranja in het aquarium, waardoor het water net als de bijbelse rivier rood van bloed kleurt.
‘Het boek van alle dingen’ tip voor de herfstvakantie
Ineke Houtman brengt Het boek van alle dingen van Guus Kuijer liefdevol en vaardig in beeld, net zoals ze dat eerder deed met zijn serie over Madelief. ‘Krassen op het tafelblad’ verscheen in 1998 en is een mooie filmherinnering die ik deel met mijn eigen kinderen. Het was de ontdekking dat een goed gefilmd verhaal niet alleen kinderen maar ook volwassenen kan boeien. Meer dan 25 jaar later herhaalt dat zich in Het boek van alle dingen. Een goede tip voor de herfstvakantie.
Meer lezen
De Nederlandse film is de kinderschoenen allang ontgroeid. Filmmakers worden regelmatig uitgenodigd voor festivals en vallen daar dan ook in de prijzen, zoals Halina Reijn onlangs in Venetië. Van haar tipten we op Meerdanvijftig.nl de televisieserie Red Light. Ook zo’n pareltje waarin het avontuur van kinderen volwassenen weten te boeien is “Toen wij van de Duitsers verloren”. En laten we documentaires niet overslaan: het zelfportret dat Rogier Kappers maakte in ‘Glas, mijn onvervulde leven’ is goed voor een aangenaam anderhalf uur in de bioscoop.
Openingsfoto: Scène uit de film ‘Het boek van alle dingen’. Het gezin van Thomas aan tafel. Zijn -pesterige- zus Margot (Aiko Mila Beemsterboer) durft als enige haar vader te weerstaan.
Recente reacties