Bijna 5 jaar geleden kreeg cardioloog Menno Baars genoeg van de financiële benadering van de zorg. Hij had uitgerekend dat hij door bezuinigingen op één werkdag meer dan 40 hartpatiënten de hand had geschud. En dan zijn daar de meegekomen gesprekspartners niet eens bij opgeteld. Patiënten die hij dus onmogelijk genoeg aandacht had kunnen geven. Nu bewijst hij samen met zijn vriend cardioloog Chris Hie in de inmiddels zes vestigingen van zijn HartKliniek dat het ook anders kan.
Te vaak associatie met ‘rijke specialisten’
Menno Baars, vorig jaar door patiënten op de Zorgkaart gezet als best gewaardeerde cardioloog van Nederland, ruimt meteen tijd in, als zijn broer vertelt dat Meerdanvijftig.nl langskomt voor een verhaal. Broer Willem Baars, operationeel directeur van HartKliniek, heeft ons uitgenodigd na een ontmoeting op de 50PlusBeurs. Zowel Willem als Menno willen namelijk graag het échte verhaal vertellen achter hun Zelfstandige Behandel Centra, zoals klinieken in de zorg worden aangeduid. Te vaak denken mensen daarbij nog aan ‘privé, ‘plastische chirurgie’, ‘rijke specialisten’ en ‘grote auto’s’. Terwijl er inmiddels rondom de uitdijende grote ziekenhuizen steeds meer specialiserende behandelcentra ontstaan.
Gespecialiseerde buurtzorg naast huisarts
De (r)evolutie die Menno 5 jaar geleden voorzag. “De komende 10, 20 jaar zal het huidige aantal ziekenhuizen in Nederland halveren tot dat er nog zo’n pakweg 10 grote over zijn, die in staat zijn om de meest geavanceerde apparatuur en kennis aan te schaffen.” Zo ontstaat er een kloof tussen huisartsen en ziekenhuizen. Gespecialiseerde buurtzorg, zoals Menno en zijn team cardiologen willen bieden, voorkomt onnodig ziekenhuisbezoek. En bespaart op den duur ook kosten. Maar dan wel met behoud van de menselijke maat, is de overtuiging bij de HartKliniek.
Niet opereren soms betere keuze
“We werken nauw samen met de huisarts en kijken naar het héle verhaal van de patiënt. Zijn leefgewoonten maar ook zijn omstandigheden. Stel je voor dat iemand eigenlijk een hartoperatie en aansluitend maanden van revalidatie moet ondergaan. Terwijl hij thuis een beginnende dementerende partner heeft, die niet alleen kan blijven? Dan moet je die niet plompverloren op een wachtlijst zetten. Eerst maar eens kijken of er geen andere oplossingen zijn. Want soms is niet opereren en wel zorg geven de betere keuze.”
Verzamelaars en richtingaanwijzers
Menno Baars vindt collega’s in reguliere ziekenhuizen waar gewerkt wordt in ‘zorgstraatjes’ vooral verzamelaars. “Ze krijgen mensen met hartklachten op het spreekuur en kunnen niet meer dan anderen een hartfilmpje, een fietstest of een echo laten maken. Die gegevens verzamelen ze dan en daarop baseren ze hun diagnose. Menno en zijn collega’s zien zichzelf liever als richtingaanwijzers voor de mensen die bij hun komen. En ze doen alles, inclusief de onderzoeken zelf. “Je kunt immers iemand pas goed helpen als je eerst goed luistert.”
Hartklachten vergen jarenlange begeleiding
Menno: “Bij een hartkatheterisatie, een dotterbehandeling zoeken we samen met de patiënt naar het meest geschikt ziekenhuis. En ook daarna blijven we de patiënt volgen. We gaan zelfs mee op huisbezoek. Want hartklachten vergen vaak jarenlange aandacht, behandeling en begeleiding.”
In de afgelopen dertig jaar heeft Menno Baars zijn vak grondig zien veranderen. “Het is pas 70, 75 jaar geleden dat cardiologie een specialisatie werd van de internist. En nu heb je invasieve, niet-invasieve, elektrofysiologische cardiologen, cardiologen die zich op de genetische kant van hartklachten richten, vrouwencardiologen….”
Mannenhart niet hetzelfde als vrouwenhart
Vooral de laatste beroepsgroep mag zich in grote belangstelling verheugen. “Inmiddels zijn we er ook in de cardiologie achter dat vrouwen niet alleen van buiten maar ook van binnen anders zijn,” constateert Menno Baars. Op de 50PlusBeurs werd daarom door HartKliniek gekozen om een toelichting te geven op de verschillen tussen het mannenhart en het vrouwenhart. “Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangerschapsvergiftigingen, vroeggeboorten bij vrouwen en erectiestoornissen bij mannen aanwijzingen kunnen zijn voor latere problemen met het hart.”
Menno’s schilderijen hangen in Hartkliniek
Vijf jaar geleden dacht Menno er serieus over na om zich voortaan geheel aan zijn hobby, de schilderkunst te wijden. Nu hangt zijn werk in de HartKliniek waar hij opnieuw begeesterd over zijn vak als cardioloog praat. Voorlopig kan hij in zijn vrije tijd verder met schilderen. Er zijn nog genoeg ruimtes te vullen. Want de sociale ondernemers hopen volgend jaar nog twee nieuwe vestigingen te openen.
Recente reacties