Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. In onze jeugd gingen we er goed voor zitten: goude, oude westernseries als High Chaparral en Rawhide. Met de verkiezingen in de VS voor de deur past Horizon van Kevin Costner hélémaal in het bioscoop-plaatje….

Dances with wolves

De mooie herinneringen aan de film Dances with wolves, ook geregisseerd en geproduceerd door Kevin Costner in 1990 maakte nieuwsgierig naar het eerste deel van de filmsaga over de trek naar het Wilde Westen, waarvoor hij jarenlang tevergeefs leurde bij de filmstudio’s. Uiteindelijk schraapte hij het geld zelf bij elkaar voor deel 1 en 2 van Horizon wat uiteindelijk 4 delen moet worden.

Trailer van de met 7 oscars bekroonde ‘Dances with wolves’.

Of het zover komt, is niet duidelijk, want het bezoek aan deel 1 van Horizon viel zo tegen dat deel 2 nog even op de plank blijft liggen van de bioscopen. ‘Om meer mensen kennis met deel 1 te laten maken,’ luidt het argument. Wij maakten van die gelegenheid gebruik en behoorde tot het handjevol dat op een doordeweekse avond eens goed gingen zitten voor de 3 uur durende start van het epos.

Jeugdherinneringen

Voordat de film startte haalden manlief en ik herinneringen op aan onze jeugd. Aan televisieseries als Rawhide en High Chaparral (opnieuw uitgezonden door omroep ONS). Toen we de oorspronkelijke bewoners van de VS nog Indianen noemden die soms werden gespeeld door duidelijk geschminkte westerlingen. Kevin Costner brak in 1990 met die tradities en toonde in Dances with wolves de andere kant van het verhaal over stoere kolonisten en verraderlijke Apaches en Comanches. Daarna kwijnde het filmgenre Western langzaam weg.

Horizon utopie

Dapper dus om het lang gesloten filmblik weer eens open te trekken en ons kolonisten, ‘indianen’ en soldaten voor te schotelen. Het wordt de kijker al na de eerste scenes duidelijk dat Kevin Costner c.s. grootse plannen hebben met Horizon. Het is de naam van een utopisch stadje dat tussen 1861 en 1865 ergens in Arizona moet verrijzen tegen een Grand Canyon-achtige achtergrond.  

Er zijn meerdere verhaal- en tijdlijnen die door elkaar heen lopen, dus een beetje onderuitzakken en de paarden, huifkarren, de pijlen en geweerschoten  over je heen laten komen, is er niet bij. Voordat je kennis hebt gemaakt met de filmpersoonlijkheden hebben een flink aantal al weer het loodje gelegd. Die ben je dus sowieso kwijt….

Prachtige beelden van het Amerikaanse landschap

Het gaat in Horizon duidelijk meer om het idee van de onstuitbare komst van golven kolonisten, waartegen de oorspronkelijke inwoners van Montana en Arizona kansloos waren. Prachtige beelden van het Amerikaanse landschap, waartegen de verdorvenheid van een aantal westerlingen schril afsteekt. Nadrukkelijk wordt het gebrek aan respect voor het leefgebied van de eerste bewoners getoond.

De liefde als houvast

Voordat we de draad kwijt kunnen raken, introduceert regisseur Kevin Costner De Liefde als houvast. Hij speelt zelf als Hayes Ellison, een rondtrekkende handelaar die na een vuurgevecht moet vluchten met een dame van lichte zeden en een peuter. In een andere verhaallijn  wordt een weduwe met puberdochter gered door een luitenant van het leger. En ja, hoor, de twee raken na enige tijd verliefd! Voordat het zover is, hebben we heldhaftige soldaten al zien vertrekken naar de burgeroorlog in het oosten. Natuurlijk niet zonder aandenken van hun sweetheart in het fort…

Kom maar op met deel 2 van Horizon!

En dan zitten de 3 uur van Horizon, de filmsaga deel 1 er al weer op. De laatste minuten worden gevuld met een aantal snel afwisselende filmflitsen van de nog levende hoofdpersonen. Een vooruitblik of een korte samenvatting; het wordt ons niet helemaal duidelijk.

Het is een beetje als met de preidentsverkiezing in de VS. Horizon is beurtelings bizar, ongeloofwaardig maar uiteindelijk toch zo boeiend dat je wilt weten hoe het verder gaat. Dus wat ons betreft: kom maar op met deel 2!

Trailer vanHorizon, an American saga part one’.

Meer Kijk Eens

Zo oud als die andere westernheld Clint Eastwood is Kevin Costner nog niet. Van hem zagen we vorig jaar Cry Macho, waarin duidelijk was dat Clints tijd voor de camera wel voorbij is. En als we dan in de stemming zijn voor meer Amerikaanse helden, denk dan ook eens aan Elvis Presley. Of die fantastische actrice met het ruige karakter, Frances McDormand in Three billboards outside Ebbing, Missouri.

Openingsfoto: ©Richard Foreman/Warner Bros.