Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. En we ontdekken verrassende recepten die met zogenaamde ‘vergeten’ groenten. Zo maakte Karin de Lange kennis met aardperen.
Aardperen of topinambours
Ze zien er een beetje uit als uitgegroeide dennenappels, aardperen, wit met donkerbruine schubben. Topinambours, heten ze ook wel, in sjiek Frans. Ze behoren tot de vergeten groenten, zoals schorseneren en koolraap. Gelukkig zie je ze steeds vaker in kistjes liggen bij de groenteman. Kleine kistjes, dat nog wel. Vergelijk aardperen niet met aardappels, want ze hebben een totaal andere smaak: zacht, een beetje artisjokachtig.
Niet het lekkers wegschrappen
Ik vermoed dat de groente vergeten is vanwege de problemen met schoonmaken en schillen. Niet zo’n vies en lastig werkje als schorseneren, maar wel schrobben en schrappen. Je kunt voor ogen houden dat alleen de donkerste delen weg geboend of geschrapt moeten worden. Anders gooi je het kind met het badwater weg. Oftewel: je schrapt teveel lekkers weg. Zie foto.
Eigenlijk kun je alles dat met witlof combineert gebruiken in een recept voor aardperen. Ik vond ze bij uitstek geschikt voor een ovenschotel.
Ovenschotel met aardperen
Nodig:
- Pond aardperen
- blok halloumi van ca 250gram
- een sjalotje
- scheut (haver)melk of flinke lepel crème fraîche
- bosje krulpeterselie
- theelepel kerrie
- drie eetlepels paneermeel of een verkruimelde beschuit
- drie eetlepels fijn gemaakte hazelnoten
Bereiding
Zet de geboende en geschrapte aardperen op in een pan met water tot net onder de helft van de aardperen. Voeg naar smaak zout of bouillonblokje toe. Kook 15 minuten. Giet af. Roer het lepeltje kerrie en de peterselie erdoor en meng met de scheut melk of lepel crème fraîche.
Vet een ovenschaal in. Doe het aardperenmengsel in de ovenschaal. Snijd de halloumi in blokjes en bak met een sjalotje, gepeld en in stukjes, in de koekenpan. Roer af en toe om. Als de halloumi een beetje bruin bakt, haal je de blokjes eruit en leg ze bovenop de aardperen. Hierover strooi je het kruim of paneermeel vermengd met de fijn gemaakte hazelnoten. Zet in de oven op 180 graden voor maximaal 15 minuten. Te combineren met rauwkostsalade en (stok)brood.
Eet smakelijk!
Meer lezen
De groentebijbel van Mari Maris bracht de aardpeer al eerder in het leven van Wiette van Klingeren. Stella Ruisch zocht tevergeefs in Nederland naar chicorei, die ze in Italië heeft leren waarderen in een pastagerecht. Pastinaken zijn tegenwoordig ook in de supermarkt te vinden. Het is een goede vervanger voor aardappelen en uitermate geschikt voor wie op zijn koolhydraten wil letten. En vergeet meiraapjes niet. Ondanks de voorjaarsnaam is het ook op andere tijdstippen te vinden en het smaakt heerlijk in een pruttelpot met kip en prei.
Foto’s: ©Karin Ruisch
Recente reacties