Een koude winterdag begin dit jaar bracht Karin de Lange naar museum De Buitenplaats in Eelde, onderdeel van het Drents Museum. Gek op bloemen én Art Nouveau zag ze daar Power to the flower. Wie zichzelf een voorjaarsgevoel cadeau wil geven is er aan het goede adres. De tentoonstelling is net verlengd tot 9 juni.
Bijzonder gebouw
Museum De Buitenplaats bevat de kunstverzameling van het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen. In 1994 maakten ze een museum om de kunstschatten aan het publiek te tonen. Ze gaven de opdracht aan de architecten Alberts&Van Huut die bekend zijn van het Zandkasteel, het bankgebouw dat ze in Amsterdam Zuid-Oost bouwden en het gebouw van de Gasunie in Groningen. Zij laten zich inspireren door de vormen van de natuur en zoeken naar de menselijke maat in hun gebouwen. Het levert een interessant, veelvormig gebouw op.
Nijsinghhuis
Het vormt een contrast met het historische Nijsingh-huis ernaast dat bij De Buitenplaats hoort. Omgeven door een prachtige tuin is het ook gevuld met muurkunst, dat daar geschilderd is door kunstenaars van de stroming de Noordelijke Realisten. In 1971 kochten Jos en Janneke van Groeningen kochten het Nijsingh-huis, tot dan toe het gemeentehuis van Eelde, voor 1 gulden op voorwaarde dat zij de restauratie van het monument op zich namen. Zij zijn er tot hun overlijden blijven wonen. Daarna werd het onderdeel van het museum.
Kunstschatten uit de Art Nouveau
Het echtpaar verzamelde figuratieve kunst. Een groot deel van de collectie bestaat uit kunstwerken met de natuur als onderwerp. Dat loopt uiteen van serviezen, borduurwerk, boekomslagen, schilderijen, beeldhouwkunst, etc. Het zorgt voor een veelzijdige en afwisselende tentoonstelling.
Museumtuin
Vanaf het museum wandel je door de museumtuin naar het Nijsinghhuis (toegang is bij het entreeticket inbegrepen). Zelfs op de winterdag dat ik er was, zag de tuin er nog aantrekkelijk uit. Met een doolhof van heggen, een ronde pergola met klimplanten, een kruidentuin en een grote vierkante vijver met een mooi beeld in het midden. Alles riep me op om hier in het voorjaar of de zomer terug te keren om alles in de bloei te bekijken. Ook hier geld: Power to the flower! Janneke werkte voor het ontwerp samen met de tuinarchitecten Copijn en Korthals Altes. Er staan beelden van diverse kunstenaars.
Brasserie Röling
Het museumcafé sluit naadloos aan bij het prachtige gebouw van Alberts en Van Huut. Er zijn mooie en smakelijke taartjes te eten terwijl je in de serre uitkijkt op tuin en museum. In het voorjaar en zomer ook met zonnig terras.
Moois om de hoek in eigen land
Gek dat we wel vliegen naar verre oorden, maar de schatten hier om de hoek zelden een blik gunnen. Maak eens een rondreis door Friesland, Groningen en Drenthe in plaats van door Toscane, zou ik zeggen. Zelfs zonder zomerzon een aanrader! Bij mij staat zo’n rondreis nu in de planning in het late voorjaar, want bloemen en terras lokken dan meer. In elk geval ga ik dan naar hanzestad Hattem en Winsum, de mooiste plaats van Nederland. Harlingen en Delfzijl zijn als oude stadjes ook de moeite waard. In ieder geval kan De Buitenplaats op mijn terugkeer rekenen.
Meer lezen
Bij Meerdanvijftig.nl gingen Brigitte Leferink en Kees Rooze Karin de Lange al voor. Zo schreef Brigitte onlangs nog over het Jopie Huisman-museum in het Friese Workum. En fietsten Kees Rooze en zijn vrouw al door Nederland vanuit Harlingen. Brigitte Leferink ontdekte in Groningen al de mooiste plekjes. Stella Ruisch raakte gecharmeerd van de gelijknamige hoofdstad in de provincie.
Openingsfoto: De tentoonstelling ‘Power to the Flower’ een boeiende tentoonstelling vol afwisseling in De Buitenplaats. Alle foto’s ©Karin de Lange
Recente reacties