Als blogger voor het Amsterdamse Theater de Meervaart ging Gert Nonnekes naar een bijzonder concert als opening van het Ud-festival dat tot en met 1 december duurt. Een avond én een middag cultuur snuiven in Den Haag, want hij combineerde het dagje uit met zijn vrouw met een bezoek aan het museum Panorama Mesdag. Een leuke combinatie, die hij iedereen kan aanraden.

Langs paleis Kneuterdijk

Nadat we de auto hebben geparkeerd in de Spui-garage tegenover de Nieuwe Kerk, waar vanavond het openingsconcert van het festival rond de ud (spreek uit als oed of oud; een Arabische of Oosterse luit) wordt gehouden, wandelen we Den Haag in. We passeren het stadhuis en het volledig in de steigers staande Binnenhof. Via Paleis Kneuterdijk met het ‘Raampje van Beatrix’ -zij zit daar al zwaaiend tijdens de rijtoer op Prinsjesdag- en Paleis Noordeinde richting Museum Panorama Mesdag.

Impressie van het Panorama Mesdag.

Hendrik Willem en Sientje

Panorama Mesdag, wie kent ’t niet… In onze schooltijd werd er al aandacht aan besteed. Of we er ooit eerder geweest zijn, weten we niet meer. Mooi om er dan nu toch maar eens heen te gaan. De Vriendenloterij VIP-kaart maakt het ook nog eens gemakkelijk. De toegang is voor deelnemers gratis.

De dame aan de kassa houdt ons even aan de praat. Over de audiotour onder andere. Zij zit vast om een praatje verlegen. Door de schuifdeuren kom je in een zaal met de levensloop van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten en de ontstaansgeschiedenis van ‘het Panorama’. Indrukwekkend.

Hendrik Willem schilderde graag Scheveningen, het strand en de Noordzee. Vandaar ook dat hij 1880 de opdracht kreeg een 360 graden-schilderij te maken. Sientje was meer van de stillevens, portretten en landschappen. Soms wat eigenzinnig qua kleur.

Hendrik Willem Mesdag schilderde graag Scheveningen, het strand en de Noordzee.

Panorama Mesdag

Het ‘Panorama van Scheveningen’, zoals het eigenlijk heet, is magisch! Je komt de trap op en voelt je onmiddellijk naar het strand en de zee toegetrokken. Het lijkt alsof je op het duin staat en rondloopt door het oude Scheveningen. De boten op het strand, er was nog geen haven. En het Scheveningen met wat meer herkenbare gebouwen. In de verte Den Haag met de kerktorens van weleer.

Als je na een rondje weer terug bent op het strand bekijk je de details. Sientje, schilderend onder een parasol zittend op het strand. De cavalerie in een mooie lange stoet. Van die strandhuisjes op wielen die de mensen rond de vorige eeuwwisseling naar het water brachten. De duinen. Het badhuis wat nu het Kurhaus is. Je blijft maar kijken en ziet steeds wat nieuws. Een schilderij van bijna 120 meter en ruim 14 meter hoog. Geschilderd door Hendrik Willem en Sientje, De bekende schilders uit die tijd: G.H. Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers droegen ook een belangrijk steentje bij aan dit wereldwijd vermaarde kunstwerk.

Tot slot nog dit…

Nog één zaal te gaan. De zaal waar naast schilderijen van de Mesdag’s, werken van de andere genoemde schilders hangen. Ook van een nichtje van Sientje en nog wat schilderijen uit de privécollectie van de familie Mesdag.

Tot slot een kopje koffie met appeltaart in Museumcafé 1881, vernoemd naar het jaar dat het ‘Panorama van Scheveningen’ werd geschilderd, en een aandenken aan het museum voor het ‘archief’ en het schrijven van mijn verhaal. Conclusie: museum Panorama Mesdag is meer dan de moeite waard gebleken tijdens ons dagje cultuur snuiven in Den Haag.

Het openingsconcert van het Ud-festival in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Naar het Ud-Festival

We lopen terug richting het Spui. Drinken en eten wat in de ‘Passage’ en maken ons op voor het concert in de Nieuwe Kerk. Een bijzonder concert op een even bijzondere locatie met in de hoofdrol de Ud. Een snaarinstrument uit de oudheid: Mesopotamië, 5000 jaar geleden. Het instrument bracht diverse culturen bij elkaar. Het zorgde voor vergelijkbare snaarinstrumenten, als de Kemençe, Cretan Lyra, Tar, Tanbour en Qanun. In Arabische, Afrikaanse en Europese landen als Iran, Palestina, Turkije, Marokko en Spanje werd de muziek omarmd. Zo ook in het concert van vanavond. Alles komt t/m 1 december a.s. samen in het Ud-Festival. Concerten die hun gelijken niet kennen. Wij hebben in ieder geval genoten.

Uitvoering van het Amsterdams Andalusisch Orkest in het Bimhuis in 2019. Het orkest stond in 2016 aan de wieg van het Ud-festival.

Meer lezen

Den Haag is geen onbekend terrein voor Gert Nonnekes. Eerder nam hij ons al mee op een wandeling door de Hofstad. Niet alleen het Panorama Mesdag is een leuk museum voor een dagje cultuur snuiven in Den Haag. Mirelle Nunes bezocht de tentoonstelling van Joan Miró in het museum Beelden aan Zee (nog tot maart volgend jaar). En dan is er natuurlijk die andere beroemde Haagse kunstenaar Escher die zijn eigen museum in een paleis in de Hofstad heeft.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes