Zeg eens eerlijk, hoeveel chocolade eitjes heeft u al opgepeuzeld? Het is bijna Pasen, en het mág zelfs tegenwoordig. Maar dan moeten ze wel puur zijn.

Zelfs de cardioloog zegt dat het gezond is

“Heerlijk, mevrouw Mielekamp, en het is nog gezond ook!”, zei mijn moeders cardioloog nadat hij van haar een chocoladereep kreeg die minstens 70% cacao bevatte. Mijn moeders cardioloog gaat volgend jaar met pensioen, maar oogt als een vijftiger en is mooi slank. Als hij als hart-vaatspecialist zegt dat chocola gezond is, zal het wel zo zijn, toch?

70%? Nooit onderzocht hoeveel cacao vereist is in chocolade

Voedingsdeskundige Ineke van Dis van de Hartstichting bevestigt inderdaad dat chocola gezond kan zijn.  “Maar dan hebben we het wel over pure chocola”, legt ze uit. “Dat het per se een cacaogehalte van 70% of hoger moet zijn, daarover zeggen onderzoeken niets. In pure chocola zit namelijk een antioxidant (flavonolen) dat een gunstig effect heeft op de wanden van onze bloedvaten. Bovendien verlaagt het de bloeddruk in geringe mate. Er zijn ook studies waarin werd gevonden dat het eten van pure chocola een lagere kans op een hartinfarct en andere hart- en vaatziekten geeft.”

Eén chocolade paaseitje per dag…

Van Dis relativeert haar uitspraak meteen. “We hebben het dan wel over een geringe hoeveelheid chocola per dag. Uit de Zutphen-studie onder oudere mannen van hoogleraar Daan Kromhout bleek dat het om één paaseitje per dag gaat. Eet je meer chocola per dag dan krijg je ook veel verzadigd vet binnen wat het risico op hart- en vaatziekten juist vergroot. Bovendien bevat chocola veel suiker en dat kan weer overgewicht en suikerziekte veroorzaken. Het gaat dus om een klein stukje pure chocola per dag.”

Langdurig onderzoek nodig om effect chocolade te bevestigen

Van Dis benadrukt dat er vooral studies zijn gedaan die associaties tussen het eten van pure chocola en het minder voorkomen van hart- en vaatziekten hebben aangetoond. Zij deelt daarin de mening van emeritus-hoogleraar Martijn Katan .  “Er zijn enkel kortdurende experimenten gedaan die daadwerkelijk een gunstig effect op de bloeddruk zagen. Maar er zijn tot nu toe geen langdurige experimenten waarin jarenlang twee groepen mensen zijn bekeken waarvan de ene groep wel en de andere geen pure chocola at. En waarvan daarna is gekeken of er minder mensen aan hart- en vaatziekten overleden van de groep die elke dag een stukje pure chocola at.”

Chocolade met zout: nieuwe trend geen goede combinatie

Momenteel zijn er ook repen op de markt waarin zoutkristallen zitten. “Die ontwikkeling betreur ik”, zegt Van Dis. “Want het zout zou de gunstige werking van de antioxidanten op de bloeddruk weleens teniet kunnen doen…”

Openingsfoto: Unsplash/Natalia Leanovich