Vandaag is het Duurzame Dinsdag, een fenomeen waarop Brigitte Leferink ons al eerder wees. Dat er nog heel wat kan en moet gebeuren, bleek wel uit het nieuws zondag. Bij het inzamel- en sorteerbedrijf Sympany in Assen staan 2 miljoen kilo textielbalen tot het plafond. En elke dag komen er 20 vrachtwagens 400.000 stuks (!) afgedankte kleding van 18 miljoen Nederlanders daarboven op stapelen! En dan te weten dat de textielsector een van de grootste vervuilers is van water en een van de grootste veroorzakers van milieuschadedoor het gebruik van chemicaliën en CO2-uitstoot.

Geen Shein en Temu

Klik in ieder geval vandaag op Duurzame Dinsdag dus de shopwebsites van Shein en Temu ongezien en ongekocht weg. Dat scheelt niet alleen voor de toekomst maar ook voor de portemonnee. Want juist deze websites verkopen zogenaamde ‘fast fashion’, shirts en jurkjes die van goedkope, dunne stof en/of plastic zijn gemaakt. Ze gaan snel kapot maar intussen zorgt fast fashion dat de prijzen voor kleding zo laag zijn, dat ze een alternatief zijn geworden voor tweedehands.

Waarom je vanaf vandaag beter over je kledingaankopen moet nadenken..

‘Fast Fashion’ in plaats van tweedehands

Gemiddeld koopt een Nederlander zo’n 46 kledingstukken per jaar. Dat zouden er 5 moeten zijn om verdere schade aan het klimaat en de wereld te voorkomen. Intussen worden de tientallen niet langer gedragen sweatshirts, jeans, rokjes en T-shirts in de kledingcontainer gedumpt. Wat nog goed genoeg is, vindt normaal gesproken zijn weg naar Afrika én naar Rusland. Maar oorlogen verhinderen dat op dit moment.

Winkelen in eigen kledingkast

We moeten dus zelf minder kopen en net als Marlies Mielekamp ons al voordeed: winkelen in de eigen kledingkast. Wat mij betreft heeft ze navolging gekregen. De laatste jaren heb ik louter versleten kleding en schoenen vervangen. Het leven van mijn regenjack heb ik een zomer en hopelijk nog langer verlengd door de kapotte rits te laten vernieuwen á raison van 30 euro. En Karin de Lange heeft me de tweedehands kledingwinkels laten ontdekken.

tweedehands kleding de nieuwe mode
Karin de Lange is al bijna haar hele leven fan van tweedehandskleding.
Foto: ©René de Lange

Hebberig

Alleen…daar word ik dan wel weer heel hebberig van. Zo ging ik vorig jaar zomer met volle tassen de tweedehands kledingwinkel uit. “Zo’n mooi T-shirt voor 15 euro….dat kon ik niet laten hangen,” verontschuldigde ik me na afloop. Een nieuwe aanschaf bezorgt je endorfinen die je een geluksgevoel geven, legt een gedragspsycholoog in een NOS-artikel uit hoe het komt dat ik net als veel andere winkelende vrouwen voor de verleiding ben gezwicht.

Tip voor een Duurzame Dinsdag

Maar dat goede gevoel heb ik me zelf onlangs op een andere manier bezorgd. Onder leiding van een creatieve vriendin herstelde ik een gaatje aan de voorkant van twee shirts, die op de nominatie stonden te worden afgedankt. Voorzichtig naaide ik de gaatjes met een steekje dicht en daarna streek ik ter versteviging een stukje vlieseline tegen de achterkant. Nog geen uurtje werk en ik heb weer twee kledingstukken om mee te variëren! Duurzaam geluk op duurzame dinsdag: ik kan het iedereen aanraden.

Meer lezen over hoe je verspilling kan tegengaan

In de serie ‘Hemd van het Lijf’ vertelden een aantal stijlvolle vrouwen hoe ze met kleding omgaan. Zoals kunstenares Ellis die vindt dat iedereen zijn eigen kleding zou moeten maken. Judy Cerfontaine maakt onder de titel Dierbaar Goed uit oude kleding weer nieuwe stukken. Marga van der Vet ging zelfs een stapje verder en vermaakte de dassen van haar man tot o.a. een computertas.

Openingsfoto: Anastasiya Badun/Pexels.com