Ons bezoek aan Dordrecht staat in het teken van water. Niet zo verwonderlijk, aangezien de stad ligt tussen machtige rivieren als de Merwede en de Maas. Maar dat het water ook van boven zou komen, dat was nu niet bepaald de bedoeling. De Dordrechtenaren laten zich deze vrijdag dan ook wijselijk niet zien, zodat we het gevoel hebben dat de stad aan ons is. En wat voor een stad!
Uit in Nederland
Natuurlijk is het leuk om naar het buitenland te gaan, maar ons eigen land is ook zo mooi! Daar wijzen wij van Meerdanvijftig.nl u graag op. Zo schreven we al over een zomer in Zuid-Nederland, Rotterdam en hoe heerlijk Limburg is!
Vanonder paraplu zien we dat Dordrecht moeite waard is
Praat met andere randstedelingen en ze hebben het bij het noemen van de naam Dordrecht over files, de A16 en de weg naar Rotterdam. De havenstad overschaduwt in meer dan een opzicht de steden in de buurt. Maar zelfs vanonder onze paraplu die we gelukkig al snel weer kunnen invouwen, kunnen we zien dat Dordrecht een bezoek meer dan waard is.
Ooit hoofdstad van het graafschap Holland
Nooit geweten dat Dordrecht eeuwen geleden zelfs de belangrijkste stad was van het graafschap Holland. Een hoofdstad voordat Haarlem en Amsterdam ook maar enigszins een volwassen omvang kregen. En een havenstad, voordat Rotterdam er met de titel vandoor ging. En dat alles door het zogenaamde ‘stapelrecht’, het recht om goederen op te slaan en te verhandelen. Dat was nog in de tijd dat Dordrecht Thuredrift werd genoemd. De geleerden bakkeleien nog of dat komt van doorwaadbare plaats in het riviertje de Thure of gewoon een trekvaart.
Starten bij Jaap in Johan de Wittstraat
Ons gezelschap van 4 vrouwen kibbelt niet; we zijn het erover eens dat we bij Jaap in de Johan de Wittstraat een bijzonder goede start maken met ons bezoek aan Dordrecht. We worden niet alleen voorzien van prima cappuccino (gemaakt van in Dordrecht gebrande bonen) en thee maar ook van een plattegrondje van Dordrecht, zodat we meteen de goede kant kunnen uitlopen. Als we ons eenmaal hebben kunnen losrukken van de heerlijke geur van versgebakken brood en gebak.
De beste weekmarkt van Nederland
We dwalen door de straten, bewonderen de prachtige pandjes, negeren de markt die ons lokt op het Statenplein. De kraampjes zijn ooit gekozen tot de beste weekmarkt van Nederland maar vandaag met kou en nattigheid hebben ze maar weinig klandizie. Even verderop vangt het beeld van de gouden os op het gelijknamige pand de eerste zonneschijn na de regen. Een prachtig huis, in de buurt waarvan het voor het monument voor de gebroeders De Witt goed toeven is. De broers, raadspensionarissen (zeg maar de premiers van eind 17de eeuw) kwamen uit Dordrecht. Zoals mijn moeder zei: grote meesters worden pas na hun dood geëerd. En dat geldt zeker voor deze twee die dramatisch aan hun einde kwamen als gevolg van politieke spelletjes door oranjegezinden.
Trendy interieurzaak in Nieuwkerk
We zijn moeilijk weg te slaan uit de Vleeshouwerstraat, waar de etalages allerlei leuke hebbedingetjes tonen. Via de Nieuwe Haven lopen we naar de Groothoofdspoort, waar het van de zomer met het uitzicht over de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede goed toeven moet zijn. We gaan door de Groothoofdspoort de oude binnenstad weer binnen en lopen via de Nieuwkerk naar het Wantij. Het blijft even wennen om een trendy interieurzaak aan te treffen in een eeuwenoud kerkinterieur, want de Nieuwkerk doet inmiddels geen religieuze dienst meer.
Leuk om ’s zomers met veerpont over rivier te gaan
We bewonderen de nieuwbouwflats op de hoek bij de Riedijks Haven, waar aan de Merwekade de waterbus ligt. “Leuk idee om in de zomer een keer te doen: naar Rotterdam met de trein en dan met de boot naar Dordrecht. Al dan niet met de fiets. Want de omgeving van Dordrecht is ook mooi!”, zeggen we tegen elkaar.
Barthold Jongkind in mooi Dordrechts museum
Onze enthousiaste verhalen zetten mede-Meerdanvijftiger Kees Rooze en zijn partner aan tot een bezoek aan Dordrecht. Vooral omdat daar in het Dordrechts Museum tot en met 27 mei nog de tentoonstelling van de Zuid-Hollandse schilder Barthold Jongkind te zien is. “Het museum zelf is ook heel mooi en er hangt een gemoedelijke sfeer,” houdt hij het verlangen om nog een keer naar Dordrecht levend.
Villa Augustus aanrader in Dordrecht
Net zoals wij, twijfelen ze om in het Energiehuis, een oude fabriek die op schitterende wijze tot theater/bioscoop/horecagelegenheid is omgebouwd, iets te eten. Maar het verderop gelegen eveneens tot industrieel erfgoed behorende Villa Augustus in de oude watertoren, trekt uiteindelijk meer. Het restaurant én hotel zijn een aanrader voor een heerlijk verblijf in Dordrecht.
Foto’s: Kees Rooze e.a.
Recente reacties