Jarenlang had ik een goed cholesterolniveau zowel voor de goede als voor de slechte cholesterol. Maar nu bleek dat ineens niet meer het geval. Mijn lever functioneerde niet meer goed én ik had ineens een te hoog cholesterol. De huisarts stond klaar om een recept met Simvastine voor te schrijven. Maar gezien alle verhalen over bijwerkingen wilde ik het eerst zelf proberen met een andere leefstijl te beginnen bij beter eten.

28 dagen volgens Tamara de Weijer

Al eerder had ik een streng dieet gevolgd via mijn orthomoleculair arts om mijn immuunsysteem te verbeteren. Dit in verband met een glutenintolerantie en andere klachten. Dus nu was mijn idee om op dezelfde manier ook mijn cholesterol omlaag te brengen. Al vaker had ik huisarts Tamara de Weijer op televisie gezien. Zij behandelt patiënten met welvaartsziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterol door ze een andere levenswijze te leren. Ik kocht haar boek Eet beter in 28 dagen –  waarin voor 28 dagen recepten voor ontbijt, lunch en diner staan. En begon volgens haar voorschriften te leven.

Arts Tamara de Weijer geeft voedingsadviezen aan mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of te hoge bloeddruk en cholesterol.

Vijf keer eten per dag

Eigenlijk dacht ik dat er niet veel te verbeteren was aan mijn voeding en leefstijl. Zo draag ik al jaren een Fitbit. Op die manier weet ik dat ik elke dag minstens een half uur matig intensief beweeg en meestal meer dan 10.000 stappen per dag zet. Bovendien beoefen ik één keer in de week Pilates. En wat kon er nou mis zijn met mijn voeding? Er stonden alleen magere producten, veel groenten op het menu. En alles werd gebakken in ‘gezonde’ bak-en braadproducten zoals Becel vloeibaar. Nu weet ik dat dit een bewerkt product is. Naast de drie hoofdmaaltijden, at ik zowel om 11 uur s ochtends als 3 uur ’s middags iets kleins, simpelweg omdat ik honger had. Zowel mijn orthomoleculair arts als dokter Tamara bleken heel andere ideeën over beter eten te hebben!

Drie goed verzadigende maaltijden: beter!

Volgens de twee artsen zou iedereen moeten proberen drie goed, verzadigende maaltijden per dag te eten. Zo bereik je dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft. Het ontbijt dat ik altijd nam was magere melk, havermout en een flinke scheut agavesiroop (zoet!). Tegenwoordig eet ik volvette (!) Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola uit het boek van dokter Tamara (zie recept hieronder) en wat fruit zoals blauwe bessen of peer. Om elf uur had ik vroeger honger en nam vaak een plak ontbijtkoek, nu heb ik pas om één uur ‘s middags weer trek. Mijn lunch bestaat tegenwoordig niet meer uit bruine boterhammen met kaas, maar er zit altijd groente en een stuk fruit bij. Vaak maak ik een makkelijke soep van groenten zoals courgette-, broccoli- of pompoensoep met daarbij een glutenvrije cracker met duimdik notenpasta en komkommer of een omelet met groenten.

Gemakkelijk 4 ons groenten per dag!

Ook ‘s avonds bestaat mijn maaltijd nu vooral uit groenten en vlees, vaak kip, twee keer per week vis en één dag vleesloos. Maak ik stamppot dan vervang ik de helft van de aardappels bijvoorbeeld door knolselderij of zoete aardappels. Zo kom ik gemakkelijk aan 4 ons groenten per dag! Verder bak ik alles in kokosolie, boter of olijfolie en gebruik ik voor salades sowieso extra vierge olijfolie (zie ook het artikel over vetten dat ik ooit schreef). In haar boek geeft dokter Tamara de tien belangrijkste eetadviezen die ik je niet wil onthouden:

Tien eetadviezen

  1. Eet
    vooral verse en zo min mogelijk industrieel bewerkte producten.
  2. Eet
    veel groente en twee stuks fruit per dag
  3. Eet
    zo min mogelijk (producten) met suiker
  4. Doe
    rustig aan met zetmeel en kies altijd de volkoren variant
  5. Gebruik
    extra vierge olijfolie
  6. Gebruik
    noten, avocado en pitten voor meer verzadiging
  7. Eet
    een of twee keer per week (vette) vis
  8. Doe
    rustig aan met vlees, vooral rood en bewerkt vlees
  9. Eet
    voldoende tijdens de maaltijden om tussendoor geen trek te krijgen
  10. Neem
    de tijd om te eten en ervan te genieten

Na vijf maanden zo gegeten – en af en toe gezondigd – te hebben, liet ik mijn leverfuncties en cholesterol weer prikken. Ondanks alle volvette producten die ik nu eet: weer helemaal normaal, en bovendien 5 kilo afgevallen!

Marlies Mielekamp herstelde haar cholesterolwaardes én viel 5 kilo af aan de hand van dit boek.

Recept voor een ontbijt volgens Tamara de Wijer:

Granola met noten, pitten en zaden

Nodig: bakplaat, bakpapier. Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden en 30-40 minuten in de oven

Ingrediënten voor circa 15 porties:

  • 50 g extra vierge kokosolie
  • 2 el extra vierge olijfolie• 250 g havermoutvlokken• 100 g ongebrande noten (bijvoorbeeld hazelnoot, amandel, walnoten)
  • 50 g zaden & pitten(bijvoorbeeld maanzaad,sesamzaad,lijnzaad, pompoenpitten,zonnebloempitten)
  • 30 g kokosschaafsel
  • 1 el kaneel

Bereiding

Granola
  • 1 Verwarm de oven voor op 175 ˚C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • 2 Smelt de kokosolie op laag vuur in een steelpan. Voeg de olijfolie toe.
  • 3 Roer de olie en de overige ingredienten door elkaar totdat alles bedekt is met een laagje olie. Verdeel het granola mengsel gelijkmatig over het bakpapier.
  • 4 Rooster de granola 30-40 minuten in het midden van de oven. Schep iedere 10 minuten alles om.
  • 5 Laat de granola afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten weckpot of trommel.