Meer dan ooit wordt door de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden tegen het coronavirus het respect voor elkaar op de proef gesteld. In het gezin van Stella Ruisch is er één ongevaccineerde. Dat heeft op bijeenkomsten van de familie soms tot verhitte welles-nietes discussies geleid. En ook op de werkvloer is 1G, 2G of 3G het gesprek van de dag. Tijd voor 7 tips om de -lieve en vooral gezonde- corona-vrede ten tijde van de zoveelste lockdown te bewaren.
!) Respect begint met verbaal afstand houden
Hoorde ik het nu goed? “Oma, wilt u een spelletje met me doen?” Mijn oudste -kleuter- kleinzoon zei zomaar u tegen me! Het begint met de opvoeding. Respectvol afstand bewaren tot je gesprekspartner helpt bij het voorkomen dat de discussie ontspoort.
2) Laat mensen uitpraten
Meest gemaakte fout is al te willen reageren op iets wat wordt gezegd, terwijl de ander nog niet is uitgesproken. Geef iemand de tijd om zijn verhaal af te maken. Dat is misschien genuanceerder dan je denkt.
3) Respecteer elkaars ‘geloof’
Vooral in discussies over het coronavirus zijn we geneigd elkaar met statistieken en onderzoeken om de oren te slaan. De een baseert zich op internet, de ander op wat er op televisie wordt gezegd, de derde op wat er in de krant wordt geschreven. Maar alle drie gaat het om ‘geloof’ in de betrouwbaarheid van de bronnen. Het helpt niet om elkaar voor ‘wappie’ uit te maken. Hoe extreem denkbeelden soms kunnen overkomen.
4) Niet met zijn allen tegen één
Vindt de discussie plaats in een groep, vermijd dan dat het gesprek in een soort tribunaal ontaardt. Meestal trekt de eenling zich dan terug in zijn schulp of hij verlaat met slaande deur de ruimte. Daar schiet niemand wat mee op en zeker de corona-vrede niet. Kies voor een luisterend oor en wacht het goede moment af om zelf te zeggen, wat je kwijt wilt.
5) Pas voor de lieve corona-vrede op met drank!
“Zal ik nog eens inschenken?” De neiging van gastheer of gastvrouw om de glazen te blijven bijvullen met wijn/bier of andere alcohol, kan beter worden onderdrukt bij een heftige discussie. Van al dat praten worden de kelen misschien dorstig maar een glas water is voor de kwaliteit van het gesprek een betere dorstlesser dan alcohol.
6) Probeer elkaar niet koste wat kost te overtuigen
Met allerhande argumenten als snijdend zwaard proberen we de anders mening te veroveren. Daarmee bewaren we de corona-vrede niet. We gaan het liefst pratend door tot dat de ander toegeeft dat wij gelijk hebben. Hopen we. Het is niet onmogelijk maar wel onwaarschijnlijk dat dat gaat gebeuren. Zelfs al ben je erin geslaagd om de ander te overtuigen, dan zal hij dat veelal pas na het gesprek en hooguit op een onopvallend moment toegeven. Als het gesprek in herhaling vervalt, is het dus tijd te concluderen: ‘We zijn het eens dat we het oneens zijn.’
7) Maatregelen
Respectvol met elkaar van mening wisselen, betekent ook dat je de ander in geen geval wil besmetten. Of het nu een verkoudheid, griep of coronavirus is. Dus houd te allen tijde anderhalve meter afstand van je gesprekspartners. En blijf de ruimte waarin jullie verkeren goed ventileren. Geen overbodige luxe als de gemoederen toch verhit dreigen te raken….
Meer tips?
Levenservaring zorgt ervoor dat 50plussers elkaar de beste tips kunnen geven. Marlies Mielekamp verzamelt er een aantal. Zo gaf ze al eerder tips om voetklachten te voorkomen en voor gezond haar. Maar ook hoe we ons huis een kleine make-over kunnen geven. En gietijzeren pannen houd je zo mooi. Stella Ruisch houdt er ook van haar eigen amateur reisagent te zijn. Bovendien heeft ze ook 7 tips voor bomen in een stadstuin. Brigitte Leferink besteedde 7 tips aan het buiten houden van inbrekers en cybercrime.
Openingsfoto: Kelly Sikkema/Unsplash
Recente reacties