Soms, als we laat hebben getafeld in een restaurant met een glaasje wijn, word ik ‘s nachts wel eens wakker door mijn man. Ik merk dat zijn ademhaling een paar seconden stokt. Hij ligt dan altijd op zijn rug. Als ik hem een duwtje geef, zodat hij op zijn zij komt te liggen, ademt hij weer rustig door. “Dat is een apneu”, legt bestuurslid van de apneuvereniging, Aalt van Veen (62) uit. “Je adem stokt dan zo’n 10 tot 60 seconden om daarna weer door te gaan. Bij een apneu gebeurt dit meerdere keren per uur. Als je wilt weten of je deze aandoening echt hebt, doe dan de test  op onze site.”

Meer Marlies

Marlies Mielekamp schrijft regelmatig over gezondheid, in 2016 schreef ze o.a. een succesvolle serie artikelen over gezonde voeding en vitaminen.

Apneu komt vaker voor bij mannen

Komt uit de test dat je apneu hebt, dan ben je niet de enige. Enkele honderdduizenden mensen zijn ervoor onder behandeling. Maar kijk je naar internationaal onderzoek dan zouden er in Nederland zo’n 500.000 tot 800.000 mensen zijn die een apneusyndroom hebben. Een aandoening die vaker bij mannen dan vrouwen wordt gediagnosticeerd. “Hoe dat komt is niet duidelijk”, vertelt Van Veen. “Wellicht omdat vrouwen hun partner beter in de gaten houden en merken dat zijn ademhaling af en toe stokt? We weten wel dat er twee soorten apneu zijn: het Obstructief Slaap Apneu syndroom (OSAS) waarbij de luchtweg kortdurend wordt belemmerd en het Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS) waarbij er geen prikkel vanuit het centrale zenuwstelsel komt om door te ademen. De eerste, de OSAS, komt het vaakst voor.”

Onderzoek in slaapkliniek

Komt de apneu door fysieke belemmeringen of is de oorzaak neurologisch?

Als je het apneusyndroom hebt kan je het beste eerst naar je huisarts gaan. Die verwijst je als het goed is, naar de longarts, aldus Van Veen. “Door onderzoek tijdens je slaap in een slaapkliniek, kan er bepaald worden hoe ernstig de apneu is. Je gaat dan slapen beplakt met verschillende elektrodes waarbij gekeken wordt hoeveel ademonderbrekingen je per uur hebt en hoeveel zuurstofgebrek. Zo bepaalt de arts of je aan apneu lijdt en of het licht, middelmatig of zwaar is.” Vaak werkt de longarts bij de behandeling van OSAS samen met de KNO-arts of kaakchirurg. Heb je een CSAS dan stuurt de longarts je door naar de neuroloog. Voor de behandeling van de obstructieve vorm, de OSAS, zijn er drie veel toegepaste methodes.

Slapen met een ‘snuitje’

Bij de lichte vorm meet de kaakchirurg van het slaapcentrum of de tandarts een apparaat aan waardoor de onder- en bovenkaak goed op elkaar blijven. Daardoor voorkom je dat bij rugligging de luchtweg wordt afgesloten. Bij matige tot zware apneu wordt een CPAP voorgeschreven: als de adem stokt geeft het apparaat overdruk waardoor de luchtpijp wordt opengeduwd en openblijft. Daarbij heeft de patiënt dan de keuze tussen twee dopjes in de neus, een ‘snuitje’ alleen over de neus of een dat neus en mond bedekt. Sinds een jaar wordt ook de SPT (Slaap Positie Trainer) in Nederland vergoed. Dit apparaat is ontwikkeld in Delft en geeft een trilling op het moment dat je op je rug gaat liggen. Dit apparaat functioneert uitstekend als de apneu positie-afhankelijk optreedt. Op de site van de ApneuVereniging staan nog enkele andere behandelingen. 

Door apneu stort je lichaam in

Waar Van Veen op wil wijzen is dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die niet de diagnose apneu hebben maar wellicht onder behandeling zijn van de internist in verband met suikerziekte of bij een cardioloog voor hart/ritmestoornissen, maar die in wezen een apneustoornis hebben. “Een tijd je terug is er een onderzoek gedaan bij mensen met een CVA (beroerte) in een revalidatiekliniek en daaruit bleek dat een hoog percentage van deze patiënten een ernstige slaapapneu had. Je kan je dan afvragen wat er het eerst was: het CVA of de apneu? Apneu verstoort je slaap en daar stort niet alleen je lichaam van in, maar verlies je ook mentale weerbaarhheid…”
Meer informatie: https://apneuvereniging.nl/

Openingsfoto: Unsplash/Ava Sol