Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we er nieuwe ingrediënten aan toe. Stella Ruisch staal deze keer stil bij de relatie tussen mens en eten. Wat zou het fijn zijn als we allemaal voedingsdeskundiger zijn!

Elke dag AGV

In een groep zestigplussers vergelijken we ons eten met wat we vroeger thuis aten. Vlees met vette randjes, suf gekookte groenten en elke dag zo’n beetje hetzelfde agv-menu: aardappels, groenten, vlees. ‘Ik denk niet dat mijn moeder zich bezig hield met proteïnen, mineralen of vitaminen in het avondeten’, zegt er een. Er wordt driftig geknikt.

Inmiddels weten wij als kinderen er meer van. We zijn allemaal voedingsdeskundiger geworden. Iedereen weet inmiddels wel niet te vaak croissants maar wel gezond volkoren brood, vlees hoeft écht niet elke dag maar groente wel én juist meer dan we denken.

Voedingsdeskundiger dankzij oxaalzuur

Lang geleden werd bij mij de interesse voor het ‘waarom’ van voeding gewekt. Dat was in een krantenbericht, waarin stond dat een ei bij de spinazie, het schadelijke oxaalzuur erin afbreekt. Daar had ik niet eerder bij stil gestaan. Dáárom stond er op het pak diepvriesspinazie ook een ei afgebeeld! Ik vond het gewoon lekker.

En lekker, daar gaat het bij de meesten van ons vooral om bij het eten. Ik heb wel eens tegen een auto- en snacks minnende vriend gezegd: zou je vet in plaats van benzine in je mooie auto gooien? Eten is immers de energie waarop ons lichaam vooruit kan. Afgelopen week had ik het in mijn hoofd gehaald om in plaats van witte pitabroodjes bij de falafel gezonder volkoren te halen. Tafelgenoot aan de overkant trok een zuinig gezicht. ‘Minder lekker,’ zei hij. De volgende keer had hij liever weer minder gezond wit.

Bonen gezondheidsbommen

Omdat ik van -jawel, ik ook- van lekker eten houdt maar ook graag gezond, stelt hij me daarmee voor een uitdaging. Het toverwoord is afwisseling. Het aloude agv-menu van mijn moeder komt nog maar zelden op tafel. Ik wissel het af met rijst, pasta en brood. Vlees wissel ik af met een vegetarisch recept of vis. En sinds ik ontdekt heb wat een gezondheidsbommen bonen zijn, streef ik ook naar een keer in de week bónen (en dan niet sperzie- of snijbonen) te eten.

Witte bonen stoven

Op zoek naar lekkere recepten vond ik zo een Italiaanse variatie op witte bonen in tomatensaus. Normaal niet mijn favoriet maar door dit oude krantenrecept van Felix Wilbrink in De Telegraaf, ben ik van mening veranderd. Zo kunnen we allemaal voedingsdeskundiger worden!

Oud krantenrecept…

Nodig (voor 3 à 4 personen):

  • 1 flinke winterwortel fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij in reepjes
  • Blik witte bonen van 500 gr.
  • Pak of blik tomatenblokjes, 350 gr.
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, basilicum)
  • 1 bol knoflook of gewoon knoflooktenen fijngesneden naar smaak
  • 200 à 250 gr. geraspte gruyère
  • Paneermeel

Bereiding:

Haal de buitenste schil van de knoflookbol af maar wel zo dat de teentjes bijelkaar blijven. Strooi er zout en peper over en besprenkel met olijfolie. Verpak de bol in aluminiumfolie en laat hem 45 minuten poffen in een voorverwarmde oven op 170 graden. Omdat ik dit recept te slordig lees, heb ik me hiervoor nog geen tijd gegund. Daarom kan ik zeggen met gewoon wat fijngesneden knoflooktenen smaakt het ook heel lekker!

Sla u zelf op de borst!

Fijngesneden winterwortel in olijfolie zo’n 7 minuten bakken tot halfgaar, daarna bleekselderij erbij. Tomatenblokjes en witte bonen toevoegen, doorverwarmen. Daarna de kruiden eraan toevoegen. Alles goed doorroeren en doorverwarmen. Even proeven of er misschien nog zout en peper voor de smaak bij moet. Hevel dan alles over in een voorverwarmde ovenschaal. Tijd genomen voor de gepofte knoflook? Druk dan nu de teentjes boven de schaal uit. Strooi er de geraspte gruyère over met wat paneermeel. Sprenkel er wat olijfolie over (stukjes boter mag ook) en dan nog even 20 minuten in de oven op 180 graden. Kijk toe hoe u gezelschap geniet en sla u zelf op de borst: u bent voedingsdeskundiger geworden!

Meer lezen

Van bonen kun je veel verschillende maar o zo lekkere gerechten maken. Zoals deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Stella Ruisch heeft nog een andere favoriet met linzen: een curry-gerecht. Nog meer ideeën voor recepten krijgen? Klik dan hier.

Openingsfoto: witte bonen in tomatensaus. Foto: Pearl Pirie/Flickr.com