Mooi doorkijkje
Poorten zijn fascinerende bouwwerken. Ze verschaffen toegang tot een gebied waar mensen niet altijd toegang toe hebben. En eenmaal binnen, zoals in het geval van een gevangenis, kunnen mensen er ook niet altijd zomaar uitlopen. Vaak dienen ze ter controle -denk aan detectiepoortjes- en geven daardoor extra spanning bij het passeren. Het fijne is dat de mooiste poorten geen doel meer dienen. Behalve dan een heel mooi doorkijkje bieden. En meer dan dat heeft een fotograaf als uitnodiging niet nodig.
Porta Nigra in Trier
Twee poorten in één monument. De Porta Nigra in Trier is de best bewaarde Romeinse stadspoort en bestaat uit eigenlijk twéé poorten. Het gebouw dat stamt uit 180 na Christus was ooit onderdeel van twee kerken boven elkaar. Gebouwd in opdracht van aartsbisschop Poppo van Babenberg ter ere van de Griekse monnik Simeon. Deze had zich als kluizenaar laten inmetselen in de oosttoren van de Porta Nigra. Na zijn dood in 1035 werd hij heiligverklaard en begraven op de benedenverdieping. De kerken werden eeuwen later in opdracht van Napoleon gesloopt. De stenen van deze stadspoort werden niet gemetseld maar verbonden met krammen. Tijdens het maken van de foto hoorde ik meerdere malen de opmerking ‘hoog tijd, dat het schoon gemaakt wordt’. Goed dat daar in het geval de Porta Nigra geen gehoor aan wordt gegeven!
Poort bij het beeldenpark Middelheim in Antwerpen
Bij het verlaten van het park op de fiets kwamen wij tegenover Park Middelheim in Antwerpen langs deze poort. Vermoedelijk verschafte hij ooit toegang tot een landgoed. Overigens schreef ik al eerder dat het prachtige beeldenpark Middelheim uw bezoek meer dan waard is.
Stadspoort Middelburg
Ik passeer de stadspoort van Middelburg tijdens een ochtendwandeling. En vind het een verrassend mooi doorkijkje. Gek, dat ik een aantal keren eerder in Middelburg ben geweest en dat hij me nu pas opvalt!
Kasteelpoort Neercanne
Heel wat beroemdheden bezochten Chateau Neercanne in Zuid-Limburg. Op weg naar een memorabel en heerlijk diner. Ongemerkt passeerden ze misschien ook wel deze poort. En daarmee de grens tussen België en Nederland. De poort is gemaakt van mergelsteen, net als het kasteel zelf en de grond waar hij op is gebouwd.
Recente reacties