Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Op Tweede Paasdag is in Rome Paus Franciscus (88) overleden. Wie wil weten hoe de keuze voor een nieuwe paus tot stand komt, krijgt in de spannende film Conclave een kijkje achter de schermen. Vanaf vandaag opnieuw te zien in de bioscopen en voor abonnees op Netflix.

Roddel en intriges

Na de dood van Paus Francesco deze week ligt de verantwoordelijkheid in het Vaticaan bij de kardinaal-vicaris totdat er een nieuwe paus is gekozen door de kardinalen. Sinds 2019 is dat de Ier Kevin Farrell. In de Brits-Amerikaanse film Conclave, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Harris uit 2016, staat het proces van het kiezen van een nieuwe paus centraal.

Na de dood van de paus moet kardinaal Lawrence (een mooie rol van de Engelse acteur Ralph Fiennes) het proces van de keuze van een opvolger leiden. Dat proces heet het conclaaf. Hoewel het keuzeproces zich in volstrekte afzondering afspeelt, zijn er voldoende mogelijkheden om de buitenwereld binnen te halen en onderzoek te doen naar complicerende factoren. Een lastige bijkomstigheid is dat Lawrence een geloofscrisis heeft. Het conclaaf in Conclave wordt gekenmerkt door roddel, achterklap, intriges en verrassingen. Deels veroorzaakt door de overleden paus, die verre van een heilig boontje was.

Mensen van vlees en bloed

In de film zijn naast Ralph Fiennes mooie rollen weggelegd voor Isabella Rossellini (zuster Agnes) en Stanley Tucci (kardinaal Bellini). Je ziet prachtige beelden van Vaticaanstad en regisseur Edward Berger heeft een scherp oog voor detail en het gebruik van geluid gehad. De betrokkenen bij het conclaaf worden neergezet als echte mensen van vlees en bloed, met al hun beperkingen en eigenaardigheden. Sommige misschien wat te ver gezocht, daardoor blijft de film meer entertainment dan een realistische weergave van het proces. Tenminste, dat vermoed en hoop ik voor de kardinalen die na de officiële rouwperiode van 9 dagen in de Sixtijnse Kapel bijeenkomen.

Prijzen voor ‘Conclave’

Dat doet overigens niets af aan het gegeven dat de film van begin tot eind weet te boeien. Niet verbazingwekkend dat Conclave allerlei prijzen heeft gewonnen, met name een Oscar voor het scenario, geschreven door Peter Straughan.

Meer lezen

Juist die overlapping met de werkelijkheid zorgt voor spannende thrillers. Niet alleen in Conclave maar ook in de televisieserie ‘Capture’. Maar ook dichterbij in de televisieseries ‘Rampvlucht’ en ‘1985′ (alle drie nog te zien NPOPlus). Brigitte Leferink zat ook op het puntje van haar stoel bij de daadwerkelijk waargebeurde televisieserie ‘The Serpent’.