Op een kleine vier uur rijden vanaf Utrecht ligt een prachtig stukje Frankrijk: Pas de Calais. Brigitte Leferink was er begin oktober een lang weekend. Lekker uitwaaien aan de kust en wandelen door verschillende plaatsen.

Opaalkust

Pas-de-Calais, onderdeel van departement Nord-Pas-de-Calais, is vooral beroemd vanwege de prachtige Opaalkust. Het water van het Kanaal en de Noordzee kleuren er groen. De naam Opaalkust, werd het eerst gebruikt in 1911 door de schilder Édouard Lévêque. De kust verandert van karakter hoe westelijker je gaat. Van vrij vlak ter hoogte van Duinkerken tot steile rotsen bij Cap Gris-Nez. Langs de Opaalkust liggen kleine en grotere plaatsen. Veel ervan hebben ernstig te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog.

Pas op voor overstekende vluchtelingen

Als je in het donker Calais nadert zie je goed hoe groot het gebied is dat gebruikt wordt voor de toegang tot de tunnel die reizigers onder het Kanaal door naar Engeland brengt. Borden op de snelweg waarschuwen voor voetgangers. Vluchtelingen die op weg naar een betere toekomst vooral bij nacht hun weg zoeken naar kleine bootjes die de oversteek naar Engeland maken. Vaak gaat het op het water mis, maar ook op de snelweg loert het gevaar.

Vrouw van De Gaulle kwam uit Calais

Ook in Calais zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog duidelijk zichtbaar zijn. Tijdens de wederopbouw zijn er saaie woonkazernes neergezet. De Onze Lieve Vrouwekerk is dan een verademing. Vooral door de mooie Tudortuin die eromheen is aangelegd. Er staan prachtige rozen, kruiden en andere planten.

Op de Place d’Armes wordt de markt gehouden. Daar waar alle heerlijkheden zijn te vinden die we ’s avonds onder andere op ons bord terug in restaurant Histoire Ancienne. Aan de zijkant van het plein staan bronzen beelden van staatsman Charles de Gaulle en zijn in Calais geboren vrouw Yvonne Vendroux.

Op de markt in Calais alle heerlijkheden uit de zee.

Cap Gris-Nez met uitzicht op Dover

De steile rotsen bij Cap Gris-Nez bieden het mooiste uitzicht. Vanaf de parkeerplaats kun je drie kanten op. Volg alle drie paden na elkaar en begin met het meest rechtse. In de duinen zie je resten van de Atlantikwall. Borden met uitleg vertellen wat er te zien is. Vanaf hier zie je Cap Blanc-Nez. Het middelste pad leidt naar het uiterste puntje. Hier heb je een magnifiek uitzicht op de krijtrotsen van Dover. Slechts 28 kilometer breed is het Kanaal hier. Er passeren dagelijks meer dan 500 schepen over deze drukbevaren route. Het meest linkse pad leidt langs de vuurtoren naar het punt waarop je Boulogne-sur-Mer kunt zien liggen.

Verlangen naar mooie zomerdagen in Wimereux

Op de brede boulevard van Wimereux staan grote huizen, hotels en restaurants. De begane grond gaat gedeeltelijk schuil achter kleine houten hokjes/huisjes. In Nederland staan deze huisjes voor opslag van spullen op het strand. Door de hoge waterstand tijdens vloed aan de Opaalkust is dat in Wimereux niet mogelijk. Het ziet er een beetje rommelig uit. Geen huisje is hetzelfde. Aan de andere kant doet het verlangen naar mooie zomerdagen en maakt het nieuwsgierig naar wat er achter elk deurtje schuilgaat.

Voor de deur van statige woningen staan de strandhuisjes.

Boulogne-sur-Mer heeft zijn eigen St. Pieter

Als je deze stad met de grootste vissershaven van Frankrijk binnenrijdt, verwacht je niet dat er een prachtige oude ommuurde stad achter de moderne gebouwen schuilgaat. Het is een aardige klim omhoog maar halverwege kun je een stop maken voor een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk en/of een drankje op een van de terrassen ertegenover.

Binnen de muren staat een kathedraal met een imposante koepel. Bij de bouw werd inspiratie gevonden bij onder andere de Sint Pieter in Rome en de Notre Dame in Parijs. Om de koepel goed te kunnen bekijken zou je eigenlijk op de grond willen gaan liggen. In plaats daarvan kun je een foto maken waar het geheel op staat. De beeldenrij is bijzonder, net als de mooie fresco’s met verschillende taferelen uit de bijbel. Een bezoek aan de crypte (128 meter met verschillende zalen) en de kerkshop zijn de moeite waard.

De koepel van de kathedraal van Boulogne-sur-Mer

Net buiten de muren staan een naald, een piramide en een boot. Ter herinnering aan de ontcijfering van de Steen van Rosetta door de Fransman Jean-Francois Champollion.

In restaurant L’îllot Vert genieten we de laatste avond van die heerlijke Franse keuken. Met in het achterhoofd, dat ook het achterland van Pas-de-Calais de moeite waard is om voor terug te komen.

Meer lezen over Frankrijk

In dat achterland ligt bijvoorbeeld Le Havre, ook zo’n stad die na de Tweede Wereldoorlog uit as herrees. Architectuur-liefhebber Karin de Lange zag er mooie voorbeelden van Wederopbouw. Zo tipt ze in Parijs ook het Musée de Monuments Français, walhalla voor historische architectuur. Op zoek naar een stad die nog niet door de massa is ontdekt? Bezoek dan ook eens Amiens.

Openingsfoto: Cap Gris-Nez biedt schitterend uitzicht. Alle foto’s: ©Brigitte Leferink