Een niet representatieve steekproef onder jongens van 7 tot 9 jaren oud in de directe omgeving van Stella Ruisch wijst uit dat Lezen Niet (meteen) Leuk wordt gevonden. Het liefst wordt er gekeken naar video’s op YouTube. Overal te zien op televisie, laptops, zelfs telefoons. Probeer daar maar eens een boek tussen te krijgen. Wie (klein)kinderen tegenwoordig wil laten lezen, moet dus een list verzinnen.

De letterdief in Alfabet

Nou ja, list, het vraagt eerder volharding. Elke keer als de kleinkinderen op bezoek komen, haal ik op enigerlei moment een boek tevoorschijn. ‘Nee, geen boek, oma’,  krijg ik dan te horen van de oudste. Gelukkig is er nog een kleuter die boeken met plaatjes wél leuk vindt maar de oudste vindt die dan weer stom. Samen vinden ze zich dan wel in een kinderboek dat ik mezelf ooit cadeau heb gedaan: Alfabet van Charlotte Dematons. Omdat ik het prachtig getekend vind en er zo veel te zien en te raden is aan woorden met elke letter van het alfabet, die de letterdief wil stelen, dat het nog lang niet verveelt. Dat is het nageslacht gelukkig met me eens.

De Gorgels

Maar dat is natuurlijk niet écht lezen. En alhoewel de oudste heel goed in rekenen is, luidde het advies bij het laatste rapport toch dat er wat vaker geoefend zou moeten worden met boeken. Van een mede-oma kreeg ik het advies om eens De Gorgels te proberen, een populaire boekenreeks van cabaretier Jochem Myjer. Die zouden kleinkinderen laten lezen….Het bleken echter parels voor het ‘zwijntje’.

Minecraft op Youtube

Bij binnenkomst is de eerste vraag: ‘Mag Joetjoeb aan?’ Vooral ene Santino die op Youtube spellen als Minecraft en GTA (voor tieners) van commentaar voorziet is populair. Na 5 minuten irriteert zijn opgefokte stemgeluid mij zo, dat ik vraag of het wat zachter mag. Intussen maken mijn hersenen overuren.

Santino een succes op Youtube.

Zou de aanpak zoals laatst met de animatiefilm ‘Knor’ ook werken om de kinderen te laten lezen? Onder protest schakelde ik van Youtube over naar opgenomen televisieprogramma’s. ‘Wij willen het niet zien,’ kreeg ik als commentaar. “Maar oma wil ‘Knor’ zelf zien!”, drukte ik door. Het duurde niet lang of ik had twee aandachtig kijkende kinderen aan weerszijden zitten. Triomf!

Niet verder dan twee hoofdstukjes

Met dank aan het EK en een mooie zomer, heeft de 8-jarige inmiddels oma en vooral opa wel al voorgelezen uit een bibliotheekboek over de geschiedenis van het voetbal. Maar verder dan 2 hoofdstukken is het nog niet gekomen. De suggestie om weer verder te lezen, haalt het tot nu toe niet. Dan maar zelf -ook met het oog op de aanwezige kleuter- uit Jip en Janneke voor te lezen, lukt ten dele. Na een paar hoofdstukjes, wordt het boek met mijn hand er nog tussen dichtgeslagen. “Saai,” is het oordeel onverbiddelijk.

Zou het dan toch lukken om kinderen te laten lezen?

Een sprankje hoop biedt het voorlezen bij papa thuis van Harry Potter. Dát vindt de oudste wel heel stoer. Maar ik geef Annie M.G. Schmidt nog niet op. Ik klim opnieuw naar zolder en kom met ‘Pluk van de Petteflet’ terug. Annie schreef het in 1971 en ik gaf het mijn dochter in 1989 cadeau, lees ik op het voorblad in het boek. Meer dan 35 jaar later krijgt het uiteindelijk ook het jongste én het oudste kleinkind in zijn greep.

Er is ook een film van Pluk van de Petteflet, checkte kleinzoon op Youtube…. Na het lezen van Harry Potter kijkt hij immers samen met papa ook naar de bijbehorende film.

Afgelopen week bracht ik de kinderen naar bed en stelde voor dat ik weer uit Pluk zou voorlezen. Vastbesloten werd er gezegd: “Nee, oma. Ik lees zélf” En zo hoorde ik opnieuw hoe De Stampertjes met de keurige Aagje en Pluk in zijn kraanwagentje naar het strand gingen…Zou het dan toch lukken om kinderen te laten lezen in tijden van social media?

Meer lezen over….lezen!

Lezen is leuk (ook al is daarvoor veel verleiding voor nodig) maar voorlezen door opa of oma is vaak minstens zo leuk. Brigitte Leferink gaf er tips voor. En dan zijn er natuurlijk nog de nationale voorleesdagen! Acht jaar geleden stonden opa en oma centraal in de Kinderboekenweek en kon Wiette van Klingeren haar liefde voor Fiep Westendorp, de vaste tekenares van Annie M.G. Schmidt uitleven. En dan plaatsten we een succesvolle oproep wat onze lezers hun mooiste jeugdboek vonden….

Openingsfoto: Een goed begin met lezen…