Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Karin de Lange had niet zoveel op met Barbie als pop. Maar de film heeft haar hart veroverd. Haters en liefhebbers: op naar de bioscoop!

Door en door vrouwelijke pop en toch….

De naamsbekendheid van Barbie is bijna 100 procent. Zelfs mannen kennen de pop voor meisjes. Haar vriend Ken daarentegen is zelfs niet bij alle vrouwen bekend. Zie daar de kern van het verhaal van de film die op dit moment het ene kassarecord na de andere breekt. Barbie is gemaakt door Greta Gerwig, scenarioschrijfster, actrice en regisseuse. Haar film Lady Bird uit 2017 won veel prijzen.

Gezien de kijkcijfers heeft ook haar versie van Barbie de harten van fans én haters veroverd! Ik reken mezelf tot de laatsten. Ik heb niet veel op met het door-en-door vrouwelijke poppetje, waarbij alles draait om kleding, make-up en accessoires. Toch heb ik in mijn jeugd ook met een Barbie gespeeld. Ik vond het vooral leuk zelf haar kleertjes te maken. Aangestoken door de enthousiaste verhalen werd ik toch nieuwsgierig naar de film

Zelf gemaakte Barbiekleertjes.

Barbieland

Dit moderne sprookje speelt in Barbieland, waar alle versies van de populaire pop bij elkaar wonen. Dat niet alleen, want allerlei spullen die maken dat er met Barbie gespeeld kan worden zijn er ook. Boten, auto’s, huizen, keukens, Barbie’s camper: alles is er en natuurlijk in snoepjesroze. Barbie heeft vanzelfsprekend een enorme garderobe. Als ze onder de douche gaat, is zelfs de permanente voetenstand voor hoge hakken zoals bij de poppen te zien. Mannen zijn in Barbieland de onderdelen van het Barbiespel. Ken is alleen maar ‘de vriend van’, ondergeschikt aan Barbie. Tot ze op weg gaan naar de echte wereld…..

Waar zijn de vrouwen?

In de echte wereld ontdekken Barbie en Ken dat vrouwen juist een ondergeschikte rol spelen. Kort en goed: Barbie is teleurgesteld in de echte wereld: waar zijn de vrouwen? Zelfs de CEO van Mattel, het productiebedrijf van Barbie, is een man. Bouwvakkers zijn mannen….Zij moet zich verweren tegen seksistische opmerkingen. Dat doet ze op voor mannen heel expliciete wijze over haar en Kens afwezige geslacht. Ze ontmoet ook haar bedenkster, Ruth Handler. Zij gaf Barbie de koosnaam van haar dochter Barbara. Zij doet haar beklag over dat ze zich niet meer de altijd zonnige, mooie Barbie voelt. Ze zoekt in de echte wereld het antwoord op de vraag hoe ze haar vertrouwde zonnige en mooie zelf terug te vinden. Omdat ze gekweld wordt door negatieve gedachten….Dat mondt uit in een heel avontuur.

Cowboy Ken

Haar vriend Ken beleeft intussen zijn eigen avontuur. Hij ontdek dat mannen in de échte wereld duidelijk meer zijn dan aanhangsel van hun vriendin. Hij valt van de ene verbazing in de andere. Barbie en Ken verliezen elkaar uit het oog. Ken keert terug naar Barbieland en zorgt daar voor een omwenteling. Hij komt in aanraking met heel andere houdingen en kleding dan zijn snoeperige strandoutfit als ‘beach boy’.

Als Barbie terugkeert naar haar Barbieland blijken de mannen dat ingrijpend veranderd te hebben tot ongenoegen van alle Barbies. Zij zijn nu aanhangsel geworden van de mannen. Barbie en vriendinnen bedenken daarom een list. Een heel vrouwelijke list. En die werkt. Eind goed, al goed. Ken mag toch een beetje van zijn net ontdekte mannelijke zelfbewustzijn behouden maar de vrouwelijke orde wordt hersteld.

Trailer van de film, die wordt uitgebracht door Warner Bros.

Is Barbie feministisch?

De film verlokt je om het feministische in Barbie te zien. Er is van haar een versie als president, arts, advocaat. Maar is er ook een timmerman? Of een automonteur? Ik raadpleeg de site van Mattel. Als ik erg lang doorklik, kom ik vanaf pagina vier zo nu en dan iets anders tegen dan een modieuze Barbie. Het lijkt erop dat diversiteit Mattel ertoe heeft aangezet toch iets aan het assortiment te doen. Maar hoe populair zullen de brandweervrouw en astronaute zijn? Ook donkergekleurde en rolstoelers hebben hun Barbie-versie….. Ze zijn in de film een stuk zichtbaarder dan bij Mattel. Dat maakt de film hoopvol en sympathiek. Maar vooral spat het plezier van het beeld af om via Barbie te spelen met de strijd tussen de seksen. Het gevolg is een bijzondere, humoristische film, zeker het zien waard.

Meer lezen over film

In de schaduw van de recordbrekende films als Oppenheimer (waarover volgende week meer) en Barbie, draait ook nog steeds Indiana Jones and the dial of destiny. Ouderwets filmvertier, schreef Stella Ruisch. Ken wordt weergaloos gespeeld door Ryan Gosling. Die herinnert ons aan een van zijn andere films: La La Land. Alle genoemde films komen uit Hollywood, waarover begin dit jaar de fascinerende film Babylon uitkwam. Nog meer tips? Klik dan hier.

Openingsfoto: Barbie en Ken op weg naar de échte wereld. Foto: ©Warner Bros.