Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Vandaag eet Stella een mooie spitskool ‘die nu echt gegeten moet worden’ uit de moestuin van de buurvrouw.

Moestuin is ‘hot’

Toen ik ging samenwonen eind jaren ‘70, begonnen we enthousiast met een tomatenplant en radijsjes in een bak op ons balkon. Ergens is het ‘verbouwen’ van eigen groente en kruiden in de vergetelheid geraakt. Maar het vuur begint weer langzaam te smeulen. Van de buurvrouw krijg ik een spitskool uit eigen tuin aangeboden en mijn dochter en schoonzoon tonen trots de zaden die plantjes zijn geworden en de planten die heuse paprika’s en pepers voortbrengen. Dat werkt aanstekelijk.

Pruimenboom heeft eeuwig leven

Met een koel drankje op het terras kijk ik naar mijn siertuin. Oké, ik heb een pruimenboom maar die is noodlijdend. Heel toevallig heeft zich laag bij de grond wel een trosje pruimen gevormd. Maar de laatste jaren komt de bloesem op en verdwijnt dan weer vruchteloos. Het is een cadeau van mijn schoonvader zaliger, dus hij heeft wat ons betreft het eeuwig leven.

Wedstrijd met pissebedden

Sinds enige jaren is er ook een aardbeienplant bijgekomen. Worden de vruchtjes rood, dan moeten we snel plukken om de pissebedden voor te zijn. Daarna kwam de uitdaging binnen om de basilicumplantjes uit de supermarkt in leven te houden. Met wisselend succes. Alleen het muntplantje van de Turkse supermarkt heeft inmiddels al 3 winters in het zelfde potje op het terras overleeft. Een mirakel! Inmiddels is de verzameling uitgebreid met oregano, tijm, bieslook en rozemarijn. Een ware kruidentuin.

Eerst maar spitskool met kerrie

De vraag is of ik nu de nieuwe tuintrend ga volgen en voortaan ook groente ga planten? Dat betekent rozenstruiken en andere vaste planten afdanken. Alleen de gedachte al doet pijn. Met mijn man verken ik de mogelijkheden plantenbakken op poten te zetten (dat scheelt meteen pissebedden en andere kruipende lekkerbekken).  Nu eerst maar de spitskool proeven uit de moestuin van de buurvrouw met een simpel maar heerlijk recept voor spitskool met kerrie van mijn vriendin.

Lekker in alle eenvoud: spitskool uit de moestuin met kerrie.

Nodig:

  • 1 spitskool (klein)
  • 1 ui
  • 2 ons bacon of ontbijtspek
  • peper
  • kerrie (naar smaak)
  • boter of zonnebloemolie
  • wokpan

Bereiding:

Verwijder de harde onderkant van de spitskool en verwijder lelijk blad. Snij de kool daarna door de helft. Leg elke helft plat en snij er smalle reepjes van. Snipper een ui. Fruit de ui naar keuze in olie of boter. Voeg daarna wat extra olie of boter toe en doe op hoog vuur de reepjes erbij. Het lijkt veel maar door het wokken slinken de reepjes al snel. Lepel er daarna naar smaak kerrie bij. Bak in een aparte pan het klein gesneden spek of bacon uit. Voeg daarna toe aan de spitskool. Dien op met gekookte kruimige aardappelen. De carnivoren onder ons stellen het op prijs als er ook nog een gebakken tartaartje bij wordt geserveerd.

Meer lezen over sjieke kliekjes

Stella Ruisch schreef vorig jaar al over haar ‘kruidentuintje’ en net als zij is Marlies Mielekamp ook de koning te rijk met haar eigen kruiden. Sinds de populariteit van Ottolenghi worden kruiden kwistig gebruikt in het eten. Karin de Lange maakte van het blad van een bosje radijs een heerlijke stamppot. Op zoek naar lekkere recepten? Klik dan hier.

Openingsfoto: Kampus Production/Pexels.com