Tot en met 16 oktober is het weer kinderboekenweek. Het thema is deze keer Dier & Natuur, Gi-ga-Groen. Op de website zijn boekentips te vinden voor kinderen van alle leeftijden. Terwijl Karin de Lange ze doorneemt, valt haar de overdaad op in de vormgeving. Kinderboeken, van enorm groot tot klein, met allerlei prachtige illustraties. Anno 2022 kan geen kinderboek zonder plaatjes.

Plaatjes

Toen mijn kinderen nog klein waren, was het een feest om met ze in de herfstvakantie een boek uit te zoeken èn er een gratis boek bij te krijgen. Mijn kleinkinderen komen om in de boeken maar de concurrentie van films op Netflix en computerspelletjes is groot. Gelukkig houden ze nog steeds van voorlezen. Maar dan moet er ook wel wat te zien zijn. Zelfs mijn kleinzoon van zeven, die zelf razend goed kan lezen, zei laatst tegen zijn trotse oma: “Dat is geen leuk kinderboek, want er staan niet veel plaatjes in!”

Het favoriete tweetal Saskia en Jeroen, de kinderboekenweekherinnering van Karin de Lange.

Wat voorop staat, trekt je het boek in. De gedachte voert me terug naar mijn kinderjaren. Mijn moeder nam ons vaak mee naar de bieb om een nieuw avontuur uit te zoeken van ons favoriete tweetal Saskia en Jeroen. Ik zoek mijn oude kinderboeken op en bekijk ze door de ogen van mijn kleinzoons. Wat staan er weinig plaatjes in en dan ook nog eens in zwartwit! Daardoor ogen ze een stuk saaier.

Samen even stout

En toch heb ik mooie herinneringen aan Saskia en Jeroen, geschreven door Jaap ter Haar. Naast Pinkeltje en Paulus de Boskabouter werden hun avonturen ’s avonds voor het naar bed gaan voorgelezen. Op de spaarzame zwartwit plaatjes zie ik twee hetzelfde geklede kinderen, een meisje en een jongen. Het is bijna een wonder van gelijkwaardigheid. Bij herlezing is weinig verschil te vinden tussen het meisje en de jongen. Samen even stout! Ze zijn gelijkwaardiger aan elkaar dan de dit jaar 70 jaar oud geworden Jip en Janneke in de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Een verhaal met een tweetal maakt het verhaal aantrekkelijker door de onderlinge wisselwerking. Door de jaren heen is het een favoriete aanpak van kinderboekenschrijvers, want naast Jip en Janneke gingen Bulletje en Bonestaak de tweeling Saskia en Jeroen voor.

Stripboek

Met de kennis van nu oogt Bulletje en Bonestaak van schrijver A.M. de Jong als een ongelooflijk saai stripboek, getekend door G. van Raemdonk. Ook al bestaat het boek dus ui plaatjes in zwartwit met een verhaaltje eronder. Het schaamrood stijgt je naar de kaken als je het boekje herleest. Met onze veranderde kijk op het slavernijverleden en onze worsteling met racisme kunnen Bulletje en Bonestaak anno 2022 ècht niet meer. In ‘De wereldreis van Bulletje en Bonestaak’ beleven ze zelf geen avonturen. Ze horen een ouderwetse houwdegen die zeeman is, vertellen over zijn avonturen in Afrika. Bulletje en Bonestaak luisteren, leveren commentaar en stellen vragen. Eén verhaaltje straalt iets van vroeg feminisme uit. Vrouwen hebben in dat verhaaltje de macht overgenomen omdat de mannen zich misdragen. Volgens het boekje leidt dat tot een vrediger samenleven….

Schaamrood stijgt je naar de kaken.
Dit kan anno 2022 écht niet meer.

Jip en Janneke

Annie M.G. heeft met Jip en Janneke een onsterfelijk tweetal geschapen die nu al sinds 1952 generaties kinderen vermaakt. De tekeningen van Fiep Westendorp hebben het tweetal op ieders netvlies gebrand. En dan zijn er nog alle Jip&Janneke kinderspullen als bekers, slabbetjes en ansichtkaarten. Zo ver hebben Bulletje en Bonestaak en Saskia en Jeroen het niet geschopt. De verhaaltjes van Jip en Janneke beschrijven allerlei alledaagse situaties als ziek zijn, een broertje of zusje krijgen, hondjes en poesjes, opa’s en oma’s om bij te logeren, verjaardagen en uitstapjes. Herkenbaar voor de meeste kinderen.

Spekkie en Sproet

Sinds 2012 is er nieuw duo verschenen in de kinderboeken; Spekkie en Sproet, geschapen door Vivian den Hollander. In deze serie wil het meisje Spekkie, detective worden en beleeft ze met haar vriend Sproet spannende avonturen. Zo bekend als Jip en Janneke zijn ze nog niet. De tekeningetjes van Juliette de Wit hebben iets Suske&Wiske-achtigs, fris en simpel. Spekkie en Sproet lossen samen geheimzinnige vermissingen op. Deze kinderboekenweek is er een nieuwe titel van ze verschenen: Spekkie en Sproet: dieven in de nacht. Inmiddels deel 22! De komende dagen ga ik het voorlezen aan mijn kleinkinderen. Ben na Saskia en Jeroen uit mijn jeugd benieuwd naar dit moderne tweetal. Zal het kinderboek spannender zijn? In ieder geval is het wel een kinderboek met meer plaatjes…

De omslag van het 22ste boek van Spekkie en Sproet.

Meer over kinderboeken

Wiette van Klingeren is dik vijftig en nog steeds fan van Annie M.G Schmidt. En laten we eerlijk zijn, eigenlijk vinden we dat een boek van haar in elk gezin thuishoort. We schreven het al kinderboeken roepen warme herinneringen op. Niet alleen bij Brigitte Leferink die er een mooi verhaal over schreef.