Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog ruim 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt het stokje van haar over. Afgelopen vrijdag was het de Dag van het Ei. memoreerde Brigitte Leferink op Facebook. Goede reden om het doosje eieren tegen de houdbaarheidsdatum op te maken. Gelukkig kunnen ze in een heerlijke spinaziesoufflé!

Blij met een ei

Zonder veganisten tegen het hoofd te willen stoten: een doosje eieren hoort tot de basis-ingrediënten in mijn keuken. Bij een lunch met mijn zus beleden wij samen onze liefde voor het ei. “Altijd lekker, het verveelt nooit,” zeiden we bijna in koor. Natuurlijk moet je een beetje uitkijken voor je cholesterolpeil. Maar gezien de enorme proteïnebehoefte van ouderen zoals wij is een ei juist een welkome aanvulling. En de variaties op het thema ei zijn niet te tellen op één hand, zelfs niet op twee.

Jaargetijden op schaal

Mijn tikje beduimelde exemplaar…

Omdat mijn doosje eieren tegen de houdbaarheidsdatum liep, kwam het goed uit dat ik afgelopen zondag iets wilde eten zonder vlees. Dat werd een spinaziesoufflé uit het kookboek dat het Zuivelbureau in 1981 uitbracht: Jaargetijden op schaal. Wie zoekt kan het tweedehands nog vinden. In het later door mij aangeschafte basiskookboek Kookook van het zelfde Zuivelbureau staat de spinaziesoufflé nog wel in de index maar ontbreekt hij bij de vermelde varianten op de kaassoufflé.

Spinaziesoufflé

“De meesterproef van iedere kok is een goed gelukte soufflé”, staat er bij het recept vermeld. Het grootste gevaar van een soufflé is echter inzakken. Geen reden om met trillende vingers in de keuken te staan. Want er is één troost: misschien ziet hij er dan niet zo mooi uit maar de smaak blijft hetzelfde. Is hij gelukt dan is het een feestelijk lunchgerecht of een hoofdgerecht zoals wij het aten, met stokbrood en een salade.

Nodig:

  • 500 gr. spinazie
  • 1 kleine ui
  • 40 gr. boter
  • 40 gr. bloem
  • 1/4 liter spinazievocht
  • 1/2 bouillontablet
  • 100 gr. geraspte belegen kaas
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 eieren

Bereiding:

Was de spinazie en kook ze gaar zonder zout. Laat ze goed uitlekken en vang het vocht op in een (maat)beker. Snipper het uitje en fruit het in de boter. Voeg de bloem toe en scheutje voor scheutje, onder voortdurend roeren, het spinazievocht, waarin het bouillontablet is opgelost.

Was de spinazie goed en kook ze gaar zonder zout. Foto: Yaroslav Shuraev/Pexels

Olie gemakkelijker dan boter

Hak de spinazie fijn en meng deze met de geraspte kaas (zelf geef ik de voorkeur aan oude boven belegen) door de saus. Houd wat geraspte kaas apart. Breng het geheel goed op smaak met de kruiderij. Splits de eieren en roer de dooiers door het spinaziemengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel deze er voorzichtig door. Doe de soufflé over in een beboterde ovenschaal (tja, Zuivelbureau hè…ik vind kwasten met een neutrale olie wat gemakkelijker en sneller gaan) of in ingevette soufflépotjes.

Zorg ervoor dat de vomen slechts voor tweederde zijn gevuld. Plaats de schotel of de potjes 20 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven. Strooi de achtergehouden geraspte kaas erover en laat de soufflé nog 5 minuten in de oven staan. Dien op en maak met deze spinaziesoufflé een meesterlijke indruk op uw disgenoten!

Meer sjieke kliekjes

Openingsfoto: Spinaziesoufflé (in iets te grote schaal) met een salade. Smullen! Foto: ©Stella Ruisch