Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Vandaag maakt ze van ratatouille een ‘ratjetoe’.
Provençaalse kruiden
In gewoon Nederlands zou dit recept eigenlijk mengelmoes moeten heten. Of beter nog als een verbastering van het Franse woord ratatouille voor dit oorspronkelijk Provençaals recept, kunnen we het misschien beter ratjetoe noemen. Ik heb eigenlijk altijd courgette, uien, tomaten en paprika in huis en als ik geen inspiratie heb, wordt mijn avondeten als vanzelf een ‘ratjetoe’. De aubergine is er alleen af en toe. Tomatensaus is er altijd en Provençaalse kruiden koop ik jaarlijks groot in tijdens mijn Franse vakantie op een marktje. Ik ben slecht in het precies opvolgen van recepten en gooi er meestal iets extra’s in, laat er iets uit of gebruik alleen tijm om uit te proberen hoe dat als enig kruid in een recept smaakt. Knoflook blijft achterwege omdat mijn man nog uren later moppert over stank. Hebben we het nog niet over ’the day after…‘ Bij dit recept heb ik er geheel tegen de Franse gewoonte in doperwten bij gegooid, omdat die over waren en dat pakte lekker uit. Zo zitten er ook nog wat eiwitten in.
Nodig voor twee personen
- Twee tomaten
- Groene paprika
- Rode paprika
- Aubergine
- Rode ui (en twee teentjes knoflook)
- handvol gedroogde Provençaalse kruiden
- blikje tomatenpuree of pakje tomatenpassata
Smelt boter of olie in de wok. Voeg de gesneden ui toe. Als die bruin kleurt, voeg je de in blokjes gesneden overige groenten toe. Roerbak tot het begint te slinken en voeg dan het blikje tomatenpuree of een pakje tomatenpassata toe. Als laatste de kruiden. Laat een kwartiertje sudderen. Je kunt er voor een Italiaans tintje polenta bij eten. Maar rijst, pasta of stokbrood combineren ook. Houd je over, dan is deze ratjetoe van ratatouille op een zomerse dag koud ook een heerlijk kliekje.
Meer lekkere recepten
In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.
Recente reacties