Ook deze zomer zullen veel Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. De Zeeuwse kust is een geliefde bestemming, maar vergeet als je daar bent het achterland niet. De provincie met de meeste zonne-uren kent talloze prachtige dorpen en stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De hoofdstad Middelburg is er één van.
Met drie zussen stadswandeling kiezen
Drie zussen voor een wand met folders in de Drvkkery, de boekwinkel aan de Markt waarin de Tourist Info van Middelburg zetelt. Een grote variatie aan stadswandelingen, welke zal het worden? De folders gaan van hand tot hand. De foto’s en de plattegronden erin worden bekeken. De één wil In de voetsporen van de Oranjes, de ander ziet wel iets in Monumenten en het zwarte omslag van de folder over Middelburg in de Gouden Eeuw trekt ook. Zoveel keuze maakt het lastig. Het wordt stadswandeling nummer 6, Markten en pleinen.
Na wat algemene informatie over Middelburg als marktplaats en een beknopte historie van de stad, volgt de tekst van de route. Op de eerste pagina wordt al drie keer verwezen naar andere stadswandelingen. We moeten erom lachen. Hebben we de verkeerde folder meegenomen of hadden we ze allemaal mee moeten nemen zodat we op elke straathoek nóg meer informatie zouden krijgen? We lezen en lopen rustig verder en vergapen ons aan het prachtige stadhuis op de Markt.
Leuk en lekker
Op de Varkensmarkt staat een beeldengroepje van baksteen. Als je goed kijkt, zie je er varkens in, die eten uit een trog. De Vismarkt is een fraai pleintje met een mooie overkapping met Dorische zuilen. We strijken neer op het terras van Sint John voor een kop koffie en genieten van het zonnetje en de omgeving. Als we onze weg vervolgen lopen we tegen de etalage van Galerie T op. De jongste zus heeft met de dochter van de galeriehoudster Lia Hector geroeid. Een extra aanleiding om binnen een kijkje te nemen. De galerie bestaat uit twee panden, met elkaar verbonden door een prachtige beeldentuin. Van Lia krijgen we tips voor het lekkerste yoghurtijs van Middelburg (bij Sint John) en een adres voor een winkel waar ze handgemaakte tassen en andere lederwaren verkopen: Ja Tassen. Bovendien wijst ze ons op het beeld van stripfiguur Rozebottel dat haar zoon Vincent maakte en dat op de Koningsbrug staat. In de galerie zijn kleine beeldjes van Rozebottel te koop.
Grappige huisnamen
We lopen langs het water, over de Goese Korenmarkt en komen dan terecht in de Eigenhaardstraat, een straatje met een vroeg voorbeeld van sociale woningbouw. Mooie arbeiderswoningen, goed onderhouden en met ervoor een rij bomen. Tijdens de rondwandeling wijzen we elkaar op de bijzondere gevels, de (soms grappige) huisnamen, erkers, ramen, voordeuren, kelderluiken, poëzie op muren… we komen ogen te kort. Soms wijken we van de route af. Duiken een steegje in waarin buurtgenoten op een bankje met elkaar zitten te kletsen of lopen onder een poortje door om te kijken wat er achter ligt.
Middelburg Museum waarin écht wordt geleefd
Volkomen rust is er op het Abdijplein. Het provinciaal bestuur is gehuisvest in de panden er omheen. De rust wordt een keer per jaar verstoord, tijdens het Zeeland Nazomerfestival. De rest van het jaar is het oase in de drukke binnenstad. De wandelroute duurt volgens de folder een uur, maar wij hebben er een hele middag voor uitgetrokken. Daarbij inbegrepen drie keer een pauze op een terras, binnenlopen bij een paar winkels en een paar extra straten die we niet links konden laten liggen. Middelburg lijkt een openluchtmuseum, zoveel oude panden. Allemaal goed onderhouden, strak in de verf, bijna geen leegstand. In tegenstelling tot in een museum wordt er hier echt geleefd.
Meer lezen over Middelburg en Zeeland?
Kees Rooze dronk een biertje in café De Mug, Karin de Lange schreef over de gevelgedichten en Marlies Mielekamp deed Middelburg aan tijdens een rondje Zeeland. Of ga mee -als het weer kan- op ansjovisvaart in de Oosterschelde.
Openingsfoto van monumentaal straatje in de Zeeuwse hoofdstad: Foto: Rebel1965?Pixabay
Recente reacties