Een vijfde tot een kwart van de volwassen Nederlanders komt moeilijk in slaap, wordt ’s morgens te vroeg wakker, of kan ’s nachts niet doorslapen, blijkt uit cijfers van de overheid. Bij elkaar klaagt zo meer dan de helft over een slechte nachtrust. Vooral vrouwen woelen in hun bed. Zoals Marlies Mielekamp die een probleem heeft met doorslapen. Zodra ze in bed ligt, slaapt ze maar tegen drieën ’s nachts wordt ze wakker en valt ze pas tegen de ochtend weer in slaap. Inmiddels heeft ze zeven tips verzameld die haar helpen beter te slapen.
1. Voldoende beweging
Beter slapen begint eigenlijk al overdag: beweeg! Maak als routine een wandeling na het avondeten. En beweeg ook overdag voldoende.
2. Geen dutjes overdag
Ga ongeveer altijd op dezelfde tijd naar bed en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Probeer ook overdag geen dutjes te doen. Voor mij echt een valkuil, soms ben ik ’s middags zo moe dat ik een uur op de bank pak: NIET DOEN!
3. Slaap niet tussen tierelantijnen
Zorg voor een rustige, koele, donkere slaapkamer. Richt die ook zo simpel mogelijk in. Dat helpt echt met beter slapen.
4. Stop op tijd met koffie en sterke drank
Gebruik in de avonduren ook geen ‘opwekkende ’dranken zoals cola, koffie of thee (kruidenthee zonder theïne kan wel!). Drink ook geen alcohol; waarschijnlijk slaap je meteen in, maar je wordt na zo’n drie uur wakker en kan niet meer inslapen (doorslaapprobleem!).
5. Vermijd blauw licht
Zorg dat je een uur voor je naar bed gaat, niet meer in het blauwe licht van je telefoon of tablet kijkt. Zelf heb ik boeken op mijn Ipad staan en daar lees ik ‘s avonds en ’s nachts toch in, veel lichter dan een boek namelijk. Dan gebruik ik wel de nachtstand: zwarte achtergrond met gelige letters.
6. Schaapjes tellen
Onlangs las ik ergens dat je als je wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen je van 100 naar 1 moet tellen. Het aloude schaapjes tellen, maar dan iets moeilijker. Uit ervaring: het verdrijft piekergedachten en voor ik bij 50 ben slaap ik vaak al. Lukt het dan nog niet dan sta ik op en ga een uurtje iets anders doen.
7. Soms helpt een pilletje
Zelf gebruikte ik een tijd melatonine thee, tot ik las dat het niet helpt bij doorslaapproblemen en je het liever onder toezicht van een arts moet gebruiken. Op advies van een orthomoleculair arts gebruik ik tegenwoordig een valeriaan tabletje van 200 milligram, twee uur voor ik ga slapen.
Troost bij het nachtelijk wakker liggen
Ondanks al deze tips slaap ik nog steeds gemiddeld zeven dagen per maand slecht. Maar dan troost ik me met de gedachte, dat als je ouder wordt, je ook minder slaap nodig hebt!
Beter slapen is ook goed voor de gezondheid
De Hersenstichting spant zich ook in om mensen beter te slapen. Niet voor niets, schreven wij al eerder want je hersenen hebben rust nodig! Zorgen maken helpt daarbij niet, merkte Stella Ruisch. Een goed bed, is ook een voorwaarde, constateerde Brigitte Leferink. En dan hebben we ook nog eens over apneu gehad….
Openingsfoto: S.L./Unsplash
Recente reacties