Gezondheidsraad adviseert voor 4de keer kwetsbare ouderen in te enten

“Als het zo doorgaat met de covid-19 besmettingen in Nederland, eindigt januari zwart”,  waarschuwden rond de jaarwisseling zowel de vertegenwoordiger van de IC-specialisten Diederik Gommers als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuijpers. We kunnen gerust stellen dat januari al zwart is begónnen. Inmiddels is uitgerekend dat er al 40 procent meer 80-plussers in het verpleeghuis zijn overleden dan normaal. En ze sterven nog steeds, stilletjes, terwijl bijna juichend wordt gemeld dat 95 procent van het zorgpersoneel zich gemeld heeft voor een vaccinatie.

Ziekenhuizen melden meer dan alleen verzorgend personeel

Het is te hopen dat het (vierde!) advies van de Gezondheidsraad eindelijk te beginnen kwetsbare 70-plussers in te enten gehoor vindt. Zeker nu duidelijk is geworden dat de ziekenhuizen geen onderscheid hebben gemaakt tussen verzorgend en ondersteunend personeel. Bij wijze van spreken krijgt een ultrafitte administrateur nu voorrang op een 80plus- Nederlander. “We gingen ervan uit dat de GGD ze wel een latere afspraak zou geven,” is het schaapachtige verweer.

Besmettingen in 856 tehuizen

Op dit moment is in meer dan een derde van de Nederlandse verpleeghuizen minstens één nieuwe besmetting geconstateerd. Dat zijnin totaal 856 tehuizen. Natuurlijk is het fijn dat het verzorgend personeel daar straks beschermd is/ Maar ze kunnen mogelijk nog wel een besmetting doorgeven aan iemand die níet beschermd is; de nog ongevaccineerde bewoners.

Leeftijdsdiscriminatie

Intussen vindt de Tweede Kamer het niet nodig leeftijdsdiscriminatie te verbieden als er keuzes moeten worden gemaakt wie het laatste plekje op de IC krijgt. De waarheid is dat 80-plussers nog wel in het ziekenhuis terecht komen maar niet vaak naar de IC worden doorgestuurd, schrijft de Volkskrant vandaag.

Voltooid leven

‘Voltooid leven’ is het begrip dat D66 heeft gemunt bij het wetsvoorstel om euthanasie te verruimen en dat het denken en doen van familieleden en medische stand al langer bepaalt. Covid-19 heeft ouderen een nieuw zetje gegeven op de glijdende schaal richting de buitenkant van de samenleving. Zoals eskimo’s vroeger in tijden van schaarste hun bejaarden op een ijsschots zetten.

Om in achterhoofd te houden

Stine Jensen schreef er in het decembernummer van het filosofiemagazine een mooie column over. “De kwetsbaren kunnen jong zijn, of oud. Het kan je vader of je moeder zijn. Of op een dag, jijzelf”, eindigt ze. Om in het achterhoofd te houden hoe we nu met 80-plussers omgaan. Anders eindigt februari even zwart.

kwetsbaar
Kwetsbare oudere….die ben jij straks.
Foto: Pixabay/Antranias

Kwetsbare oudere

Op Meerdanvijftig.nl stellen we regelmatig leeftijdsdiscriminatie aan de kaak. Zo steunden we Hummie van de Tonnekreeke in haar protest. We kregen ook veel reacties op de oproep van oud-staatssecretaris Hedy d’Ancona. Tot op hoge leeftijd blijken veel ouderen nog actief lid van de samenleving. En wie definieert eigenlijk de ‘kwetsbaarheid’ van de oudere?

Openingsfoto: Isaac Quesada/Unsplash