Het vlottertje van het waterreservoir van de wc bij de buren is kapot. Een handige zwager heeft het met veel zwoegen provisorisch gemaakt met de boodschap dat hij geen garantie kan geven, hoe lang de reparatie het zal houden. En zo voeren we een gesprek dat we met ons zelf maar ook met anderen in onze buurt voeren over vloer- in plaats van centrale verwarming, verouderde keukens en badkamers.
Eenvoudig nieuwbouwsanitair
Veertig jaar geleden zijn we in onze doorsnee stadswijk komen wonen. In de jaren dat de overheid het kopen van woningen propageerde en dus een premie gaf, omdat wij het hier als starters aandurfden een hypotheekschuld op onze schouders te nemen. Door de jaren heen werden in de rijtjeswoningen van spaargeld keukens vernieuwd en het eenvoudige nieuwbouwsanitair in de badkamers vervangen voor een écht bad, juist een inloop met mooie douchewand bij douche-concurrent.nl of mooie badkamermeubels.
Wat hebben we er al die jaren van genoten! Maar inmiddels zijn die badkamers net als wij ook op leeftijd gekomen. Getuige de vlotter van het waterreservoir van de wc bij de buren en zelf zie ik aan de onderrand van mijn badkamerspiegel dat die ook niet meer gloednieuw is. Moeten we het voorbeeld van de andere buren volgen? Dit jaar vertrok hun laatste kind uit huis en daardoor begon de verbouwingsdrift te kriebelen. Afgelopen weken was het zover en zagen we het ene aannemersbusje na de andere bestelauto voor hun huis verschijnen.
Goed idee
Het leverde een file op ons woonerf op, want aan de overkant van de straat bleken de plannen parallel te lopen, het badkamerraampje stond er open en breek, hak- en boorgeluiden vulden de straat. Er werd echter niet geklaagd over burengerucht maar instemmend geknikt. ‘’Goed idee! Waarom ook niet?”, is ons aller houding.
“Doe het nu,” raadt mijn man die beroepshalve verstand heeft van financiën alle zestigers in zijn omgeving aan. “Als je het kan permitteren en je wil het graag; knap je woning op en geniet er de komende tenminste tien jaar of meer van.” Ook al is het dan wel vervelend dat hij met de term ‘laatste badkamer’, ‘laatste keuken’ onze leeftijd onder de neus wrijft. Ik word er zelfs een beetje dwars van…
Nu genieten
Tijdens het etentje laatst, herhaalde hij zijn woorden tegen de buurvrouw-met-de-vlotter. Want eigenlijk waren alle badkamermeubels in hun huis wel aan vervanging toe. Waarom zo spaarzaam? Voor de erfenis? Nú genieten, raadt hij aan. Een advies dat hij overigens ook aan huurders geeft. Ook al geldt de sympathieke regeling van de overheid alleen voor huiseigenaren. Wie zijn hypotheekschuld verhoogt voor verbouwingsdoeleinden kan de rente van de belasting aftrekken.
Zo genieten de verbouwende buren in onze straat, ondanks de doem (of misschien wel juist daardoor) van de coronacrisis inmiddels met volle teugen van hun vernieuwde badkamers en keukens. Wij zijn ze een aantal jaren geleden al voorgegaan en zijn nog steeds trots op onze mooie inloopdouche met glazen douchewand (wordt de niet al te grote badkamer ruimer door) en van onze badkamermeubels. Alleen die badkamerspiegel, daarmee moet misschien toch ook wat gebeuren!
Meer lezen over woninginrichting
Eerder schreef Stella Ruisch over hoe heerlijk een warme douche kan zijn na een verstopte riolering over en schreef Ellen Groenveld over hoe de natuur ons interieur beïnvloedt en beschreef Brigitte Leferink over haar slapeloze nachten omdat ze een nieuw bed moest aanschaffen.
Openingsfoto: Unsplash/Fred Kleber
Recente reacties