Vaker onderzoek naar oorzaak nodig
Een op de twee vrouwen boven de 45V jaar heeft er last van: ongewild urineverlies. In plaats van er meteen inlegkruisjes voor te gebruiken, zouden we beter eerst door de huisarts of bekkenfysiotherapeut kunnen laten uitzoeken hoe dat komt. “Vaak denken vrouwen, ach urineverlies hoort erbij maar dat is niet zo!”, zegt de Nijmeegse bekkenfysiotherapeute Mieke van den Dungen stellig.
“Ongewild urineverlies komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen,” legt ze uit. “Vrouwen kunnen bij vaginale bevallingen vaak wat schade aan het bekken en de bekkenbodemspieren oplopen. Met een keizersnee heb je daar minder last van. Maar er zijn ook andere factoren die tot ongewild urineverlies leiden zoals overgewicht, rugpijn, obstipatie, depressie en bij neurologische aandoeningen zoals Parkinson. Bovendien hebben vrouwen een kortere plasbuis dan mannen. Bij mannen heeft de urine een langere weg te gaan.”
Twee soorten ongewild urineverlies
Dat wil niet zeggen dat mannen er nooit last van hebben. “Bij hen zie je vaak nadruppelen bij het plassen, vooral op oudere leeftijd. Ook als er ingrepen zijn geweest in het bekkengebied zoals prostaatoperaties zie je ook bij hen ongewild urineverlies’, vertelt de bekkenfysiotherapeut.
Er zijn twee soorten ongewild urineverlies: urge (Engels voor aandrang) incontinentie en stressincontinentie. Bij de laatste soort verlies je vooral urine bij verhoogde buikdruk, bijvoorbeeld als je moet niezen, hoesten, bij sporten, een misstap doet of iets zwaars optilt. Urge incontinentie is dat je je plas niet goed kunt ophouden bij aandrang. De laatste vorm komt vooral bij oudere vrouwen voor. Ook is het mogelijk dat je een mengvorm van de twee soorten incontinentie hebt.
Oefeningen niet altijd goed
Om een bepaalde oefening te geven die kan helpen bij ongewild urineverlies, vindt de bekkenfysiotherapeut moeilijk. “Veel mensen weten niet goed hoe ze de bekkenbodemspieren moeten aanspannen, meestal gebruiken ze andere spieren zoals bil- of buikspieren. Bovendien kan urineverlies ook voorkomen bij een te sterk aangespannen bekkenbodem, vaak zie je dat bij mensen die veel sporten of in stresssituaties. Laat je daarom eerst onderzoeken voordat je gaat oefenen.”
Een oefening die handig is omdat je daar niet je bilspieren maar echt je bekkenbodem aanspant is goed op je zitbotten op een harde stoel te gaan zitten en dan proberen de spieren die je plas ophouden aan te spannen. Als het goed is voel je dan dat je de spieren rond de plasbuis en anus optilt, geen grote beweging maar wel een paar centimeter.
Niet altijd bekkenbodemproblemen bij urineverlies
Als je zelf vindt dat het urineverlies je belemmert bij het sporten of in je sociale leven, is het verstandig naar je huisarts of de bekkenfysiotherapeut te gaan. Ook als je plaspatroon ineens verandert, moet je hulp zoeken. ‘Het zijn namelijk niet altijd bekkenbodemproblemen waardoor je urineverlies hebt of je plaspatroon verandert, je kan bijvoorbeeld ook een verzakking van de baarmoeder hebben of iets in je blaas, zoals een ontsteking. Bij mannen kan het ook aan de prostaat liggen,” legt de bekkenfysiotherapeut uit.
Bij urge klachten kijkt Van den Dungen ook altijd hoe mensen op de wc zitten. Of ze bij een beetje aandrang naar de wc gaan en hoeveel ze drinken. “Veel drinken wordt vaak aangeraden. Maar als je 65 kilo weegt en 4 liter water per dag drinkt, is het niet zo gek als je af en toe een druppeltje verliest. Je blaas zit dan de hele dag overvol. Daarom laat ik mensen vaak een plasdagboekje bijhouden. Hoeveel drinken ze, hoeveel plassen ze en hoe groot zijn die plassen? Zo kan ik eventueel het toiletgedrag wat bijsturen. Ook is het belangrijk om bij het plassen rustig te gaan zitten, zonder haast en vooral niet te persen. Voor plassen moet je net als voor ontlasting de tijd nemen en goed ontspannen.’
Urineverlies hoort er níet bij!
Vaak gebruiken vrouwen inlegkruisjes of maandverband bij ongewild urineverlies, maar dat kunnen ze beter niet doen, bepleit Van den Dungen. “‘Gebruik liever materiaal wat er speciaal voor gemaakt is, zoals Tena Lady of ander speciaal daarvoor geschikt verband. Daarop zie je door druppels aangegeven bij welk urineverlies het past en de lichtste soort is even dun als een inlegkruisje. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn is speciaal geschikt voor vocht en absorbeert ook beter geurtjes. Maar voordat er Tena Lady wordt voorgeschreven, zou er eerst moeten worden gezocht naar de oorzaak van het urineverlies. Want écht, urineverlies hoort er níet bij!”
Openingsfoto: Pixabay/Lyperzyt
Meer over gezondheid lezen? Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl onder meer:
Recente reacties