Op 23 mei gaan de stembureaus in Nederland voor de 9de keer open voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Niet in alle landen vinden op dezelfde dag verkiezingen plaats. Onze zuiderburen bijvoorbeeld stemmen op zondag 26 mei.
Wat er voorafging aan Europese Verkiezingen
Het begon allemaal in 1950 met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De economische en politieke vereniging van Europese landen was een reactie op de Tweede Wereldoorlog. Doel was een blijvende vrede. De oprichtende landen waren behalve Nederland België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg.
In 1957 volgde daarna de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap. Het Verdrag van Rome voorzag in een gemeenschappelijke markt.
Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk traden in de jaren ’70 ook toe tot de EEG en in de jaren ’80 volgden Griekenland, Spanje en Portugal. Inmiddels zijn ook Oost-Europese landen toegetreden en is het aantal landen dat vertegenwoordigd is in het Europees Parlement gegroeid naar 28.
Hardnekkige misverstanden
Met de Brexit komt er een einde aan dit almaar uitbreiden van de samenwerking/vereniging van landen binnen Europa. Ook in Nederland is er een groeiende afkeer van ‘de macht’ van Brussel. Een deel van de weerstand is gebaseerd op hardnekkige misverstanden en regels die al lang weer van tafel zijn geveegd, bijvoorbeeld de mythe over kromme bananen. In 2014 al ‘ontmaskerd’ door Caroline de Gruyter in NRC.
Doe quiz voor Europese verkiezingen
Om de kennis waarover de Europese Unie wél over gaat te vergroten, staan er op de site van het Europees Parlement twee quizzen: één voor beginners en één voor kenners. Handig om even te doen voor je gaat stemmen. Heb je geen zin in het beantwoorden van vragen maar wil je wel meer achtergrondinformatie, dan is de site ‘What europe does for me’ (overigens in het Nederlands) een goede bron.
Partijen maken deel uit van fracties
Uiteindelijk gaat het erom een keuze te maken op wie je gaat stemmen. Als je tenminste gebruik maakt van je democratisch recht om invloed uit te oefenen. ProDemos, het Huis voor democratie en rechtsstaat, had deze keer wat moeite met het ontwikkelen van de stemwijzer. Bij de eerste serie vragen bleek er geen verschil in antwoorden tussen PvdA en GroenLinks. In de Europees Parlement zitten ze ieder in een andere fractie, dus niet zo handig (VVD en D66 bijvoorbeeld, zitten samen in Alde, de fractie van Liberalen en Democraten in Europa). GroenLinks vormt samen met zusterpartijen in de andere Europese landen de Europese Groenen, PvdA maakt deel uit van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten.
Stemwijzer of stemchecker
De nieuwe stemwijzer doet meer recht aan de verschillen tussen de partijen. Een alternatief is Kieskompas. Bepaal je je stemgedrag liever op grond van wat partijen in het verleden hebben gestemd, doe dan de stemchecker die de Volkskrant ontwikkelde.
Europese verkiezingen gaan over onze toekomst
Europa krijgt te maken met de ene na de andere uitdaging: van migratie tot klimaatverandering en van jeugdwerkloosheid tot gegevensbescherming. Problemen kunnen we niet in ons eentje oplossen. De wereld rondom ons wordt steeds kleiner en de concurrentie steeds groter. Tegelijkertijd heeft de Brexit ons met de neus op de feiten gedrukt: de EU is niet onomkeerbaar. De meesten van ons vinden democratie vanzelfsprekend terwijl zowel het idee als de praktijk steeds meer onder druk staan. Daarom ga ik stemmen op 23 mei. Jij ook?
Meer lezen van Brigitte Leferink
Uiteenlopende onderwerpen worden door Brigitte behandeld. Zo schreef ze over Go Topless Day, ergerde ze zich aan een tijdschriftadvertentie en zet ze zich ook in voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Daarnaast schreef ze een boek over haar echtscheiding.
Recente reacties