Internationale Vrouwendag; al meer dan eeuw strijd voor gelijke rechten
Het winkeltje van… Neem je het bedrijf van iemand serieus als hij of zij er zelf iets kleins van maakt? Dat vraag ik me af als voor me op de snelweg een kleine auto rijdt met op alle zijden reclame voor ‘winkeltjevanJenna’*. Je kunt winkeltjevanjenna vinden op Facebook, Instagram en natuurlijk is er een webwinkel. Waarom koos Jenna deze naam voor haar onderneming? Een naam met een verkleinwoord. Vindt ze het leuk klinken, schattig, of is het een net gestarte winkel en verkoopt ze maar tien producten? Is ze niet van plan er iets groots van te maken, is het een hobby, doet ze het er bij? WinkelvanJenna klinkt stoer, volwassen, stevig. Was dat geen optie?
Met vriendinnetjes een drankje doen
Vrouwen zijn goed in zichzelf klein maken. Als je ze complimenteert met een mooie jurk krijg je negen van tien keer te horen dat het ‘een uitverkoopje’ was of dat ze hem al jaren heeft. Ze praten over buurvrouwtjes en vriendinnetjes en dan is dat niet omdat die dames amper één meter zestig lang zijn, het kunnen gerust grote vrouwen met schoenmaat éénenveertig zijn. Met die ‘dinnetjes’ doen ze een drankje (sowieso een afschuwelijke uitdrukking) op een terrasje of pakken ze een bioscoopje. En ze shoppen in het winkeltjevanJenna. Hoe vaak kun je een verkleinwoord gebruiken?
Gelijke behandeling op papier
Vandaag, 8 maart, vieren we Internationale Vrouwendag. Al meer dan een eeuw strijden vrouwen om een gelijkwaardige plek in de samenleving. Honderd jaar geleden kregen vrouwen kiesrecht. Vanaf 1955 werden ze niet meer automatisch ontslagen uit overheidsdienst als ze in het huwelijk traden. In 1956 werden ze handelingsbekwaam en mochten ze zelfstandig aankopen doen. In 1962 werd de anticonceptiepil in Nederland geïntroduceerd en werden vrouwen baas in eigen buik.
In 1980 werd de wetgeving aangepast aan de richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 9 februari 1976 inzake de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Die gelijke behandeling is er op papier, maar in de praktijk nog niet overal. Vrouwen verdienen nog steeds minder salaris voor hetzelfde werk. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in hogere functies, in het bedrijfsleven, in de wetenschap en in de politiek. Ondanks hun goede opleiding, want op school doen jonge vrouwen het uitstekend.
Met verkleinwoord cijfer je jezelf weg
Zolang vrouwen zichzelf en hun soortgenoten met een verkleinwoord blijven aanduiden en hun werk of bedrijf niet serieus positioneren, gaat er weinig veranderen. Want zeg nou zelf. Hoe groot acht je de kansen voor buurvrouwtje Jenna die een winkeltje heeft als kandidaat bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten? Als potentieel bestuurslid van de ondernemersvereniging? Als gesprekspartner van de gemeente bij de discussie over de detailhandelstructuur? De buurman die een onderneming runt scoort hogere ogen.
* er stond een andere vrouwennaam. Naam is veranderd om herkenning te voorkomen.
Misschien wil Jenna helemaal niks anders dan een klein winkeltje. Wil ze helemaal niet aan verkiezingen meedoen of bestuurslid zijn. Wil ze met dat “tje” aangeven dat het heel kleinschalig is omdat ze daar voor gekozen heeft. Laten we ajb elkaar niet steeds de maat nemen.
Ik ben het dan wel met je eens daar “dinnetje” een rare omschrijving is.
Maar ik doe ook vaak een drankje met mijn vriendinnen en vind daar helemaal niks mis mee.