Nu is de vakantietijd écht begonnen. Het is druk op de wegen en op Schiphol, maar lekker rustig in Nederland. De echte bofkonten hebben een tuin, een fiets, een Netflix abonnement én een goede bioscoop in de buurt. Waar je dan naar moet kijken? Deze bofkont zal het je vertellen.
Fargo (de serie)
Als het buiten te warm wordt, biedt de fantastische misdaaddramaserie Fargo de verkoeling die je nodig hebt. De serie is gebaseerd op de gelijknamige, legendarische, film van de ‘Coenbrothers’ uit 1996. De speelfilm speelt zich af in het besneeuwde landschap van het plaatsje Fargo, op de grens van North-Dakota en Minnesota. Hoeveel verkoeling heb je nodig? Inmiddels is de film gevolgd door de serie, waarvan inmiddels het derde seizoen via Netflix te bekijken is.
Ontzettend mooi en spannend
Terugkerend thema is een onhandig persoon die wraak wil nemen en daar een derde partij voor inhuurt. Dat loopt mis en vervolgens keren de gebeurtenissen zich op onnavolgbare wijze tégen de hoofdpersoon. Zelfde sfeer, zelfde stijl, zelfde omgeving en óntzettend mooi en óntzettend spannend. Film én serie claimen dat ‘de volgende gebeurtenissen waargebeurd zijn’. Het gestuntel is zó menselijk, dat ik dat onmiddellijk geloof.
Screenplay: Noah Hawley, VS, 2014
I Am Not Your Negro
De Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin begon in 1979 aan een revolutionair en persoonlijk boek over zijn drie vermoorde vrienden; Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Regisseur Raoul Peck gebruikte deze (onvoltooide tekst) en maakte er, met behulp van archiefmateriaal een indringende documentaire van waarin ongemakkelijke vragen worden gesteld over de omgang van de Amerikaanse bevolking met Afro-Amerikanen.
Alles aan deze film is indrukwekkend; de beelden, de boodschap maar vooral de tekst, uitgesproken door Samuel L. Jackson. James Baldwin weet haarscherp aan te geven wat de kern van het probleem is. Een citaat:’ De witten in dit land moeten zich afvragen waarom ze eigenlijk een ‘neger’ nodig hebben. Maar ik ben geen neger. Ik ben een mens. Als u mij een neger vindt, hebt u die nodig en moet u zich afvragen waarom. De toekomst van dit land hangt daarvan af.’
Deze documentaire confronteert ons genadeloos met een geschiedenis waar wij allemaal nog middenin zitten, niet alleen de gehele Amerikaanse bevolking. Dit is een film die iedereen meerdere keren moet zien en er daarna over praten. Want we zijn hier nog lang niet klaar mee!
Scenario: James Baldwin, Raoul Peck, regie: Raoul Peck, VS, 2017
Anne with an E
Een serie die gebaseerd is op de roman ‘Anne of Green Gables’ (Anne van het groene huis) geschreven door Lucy Maud Montgomery in 1908. Al jaren staat het op mijn lijst ‘boeken die ik graag wil lezen’.
Sinds mei 2017 zijn de eerste acht afleveringen van deze bewerking te zien op Netflix. Het verhaal speelt zich af in Canada aan het eind van de 19e eeuw. Dat staat uiteraard garant voor mooie beelden van het landschap, fraaie kleding en smaakvolle interieurs.
Ik wacht op seizoen twee
Weesmeisje Anne (door Amybeth McNulty) is in haar leven van weeshuis naar weeshuis gestuurd. Wanneer ze bij zus en broer Marilla en Matthew Cuthbert op de boerderij Green Gables komt te wonen, waant ze zich in het paradijs op aarde en wil ze niets liever dan blijven.
Ik werd gepakt door het prachtige openingsfilmpje; dromerig en feeëriek en ontzettend mooi. Daarna heb ik het eerste seizoen geboeid afgekeken. Terwijl ik op seizoen twee wacht, kan ik misschien eindelijk het boek eens gaan lezen.
Screenplay: Moira Walley-Beckett, regie: Niki Caro, Canada, 2017
The Sense of an Ending
De film is gebaseerd op de succesvolle roman van Julian Barnes; in het Nederlands vertaald als ‘Alsof het voorbij is’.
Zestiger Tony Webster (mooie rol van Jim Broadbent) is gepensioneerd, gescheiden en bovendien een starre mopperpot. Wanneer hij een dagboek erft, komt hij weer in contact met zijn jeugdliefde Veronica die hem indertijd verliet voor zijn beste vriend. Tony heeft toen een bijzonder hatelijke brief aan het stel geschreven en daarmee de vriendschap verbroken. Nu komt hij tot de ontdekking dat de feiten iets anders lagen.
Indrukwekkend drama
Niet voor niets is Veronica, (uiteraard overtuigend gespeeld door Charlotte Rampling), getekend door het leven dat zij achter de rug heeft. Deze ontdekking stemt Tony milder en verandert zijn levenshouding. De band met zijn ex-vrouw Margaret (Harriet Walter) en dochter Susie (Michelle Dockery) verbetert hierdoor aanzienlijk. Topspelers in een indrukwekkend drama, een verhaal waar ik nog lang over na bleef denken.
Regie: Ritesh Batra, GB,2017
MadMen
Het eerste seizoen van deze, met prijzen overladen, Amerikaanse televisieserie was te zien in 2007. Inmiddels is seizoen 7 op Netflix verschenen en ben ik weer helemaal in de ban van Don Draper, Peggy Olson, Roger Sterling en Joan Harris. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed!
Geprezen om kleding en decors
Het verhaal draait om de medewerkers van het reclamebureau Sterling Cooper aan Madison Avenue in New York in de jaren zestig. We volgen de hoofdpersonen in hun werk en in hun persoonlijke leven. Er wordt veel gedronken, gerookt en vreemdgegaan. De serie is vooral mooi, en veel geprezen, door de gedetailleerde aandacht voor de kleding en de decors. Ik geniet elke aflevering ontzettend van de abstracte kunstwerken die in de kantoorruimtes hangen!
In de jaren zestig veranderde er veel in de maatschappij; dat speelt nadrukkelijk mee op de achtergrond van deze met prijzen overladen serie. Ga maar snel kijken; de rest kan wachten!
Screenplay: Matthew Weiner, VS, 2007-2015
Recente reacties