Meer dan 25 gelezen boeken staan er dit jaar al op de teller bij Brigitte Leferink. Net als voorgaande jaren doet ze mee aan de uitdaging ‘een boek per week’. De ene week lukt dat beter dan andere en als ze wat achterloopt haalt ze dat in vakanties of met een paar dunne boekjes weer in. Voor Meerdanvijftig stelde ze weer een zomerse top 5 samen van de leukste boeken tot nu toe. Heerlijk leesvoer voor aan het zwembad.

Van aanrecht tot gerechtigheid

Lessen in chemie van Bonnie Garmus is een grappige roman met een serieuze ondertoon over de jonge alleenstaande moeder Elizabeth Zott. Het speelt zich af in de jaren zestig. Zott is een briljant chemicus wiens talent niet wordt erkend omdat ze een vrouw is. Haar enige recht is het aanrecht, is de algemene opinie. Dat recht neemt ze bijzonder serieus: in haar keuken bouwt ze een scheikundig laboratorium en uiteindelijk komt er natuurlijk gerechtigheid. Een heerlijk boek.

Holodomor

De huidige oorlog in Oekraïne is niet de eerste waar het land onder gebukt gaat. Bijna honderd jaar geleden viel Stalin de graanschuur van Europa binnen en veroordeelde miljoenen Oekraïners tot de hongerdood.  Deze periode staat bekend onder de naam Holodomor, die letterlijk ‘het vermoorden door middel van uithongeren’ betekent. in Dochters van Kiev van Erin Litteken overleeft Katya deze ramp. Zeventig jaar later ontdekt haar kleindochter het dagboek van Katya en ontrafelt ze de geschiedenis van drie generaties vrouwen. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Oekraïne.

‘Jongensboek’ over een meisje

Het is een onvoorstelbare levensverhaal van Lady Florence Baker. Geboren in Transsylvanië als Barbara Maria Szász, groeide ze op als wees in een harem. Ze zou worden verkocht als slaaf maar werd gestolen door de veel oudere schatrijke ontdekkingsreiziger Samuel Baker. Ze reisde met hem door Afrika om de oorsprong van de Nijl te ontdekken. Een stoere vrouw die verliefd werd op haar ontvoerder, uiteindelijk met hem trouwde en op een landgoed in Engeland terecht kwam. De gestolen vrouw van Pat Shipman leest als een ‘jongensboek’. Je gelooft bijna niet dat dit echt is gebeurd.

Beeldverhaal dat je pakt

Een stripboek voor volwassenen over een van de eerste vrouwelijke filosofen: Hipparchia. Ze dreigt een oude vrijster te worden omdat ze liever leest en discussieert over de zin van het leven dan vrouwelijke karweitjes doet als koken en weven. Als huwelijkskandidaat wordt ze regelmatig afgewezen. De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok is een mooi beeldverhaal dat je in een uurtje uit kunt lezen maar daarna nog vaak kunt oppakken om na te denken over de filosofische vragen die in de tekst verwerkt zijn.

Leven in Nederland

Ik nam Jip and Janneke, two kids from Holland van Fiep Westendorp mee voor de kinderen van een familie in Gambia die ik tijdens mijn vakantie bezocht. Met dit boek krijgen ze een beeld van het leven in Nederland. Het is een reis door het jaar waarin de wisseling van de seizoenen en feestdagen aan bod komen. Ook voor volwassenen die geen idee hebben hoe het er in Nederland aan toe gaat, is dit boek leuk om te lezen.

Nog meer leestips

Na deze zomerse top 5 nieuwsgierig geworden naar andere leestips voor de vakantie? Stella Ruisch schreef onlangs over Violeta, van Isabel Allende. Vorig jaar gaf Brigitte Leferink deze boeken mee voor onder de parasol. En ze sloot 2022 af met deze boeken.

Wil je weten waarom Brigitte Leferink meedoet aan Boek per week, lees dan het verhaal over haar leeshonger. Marlies Mielekamp is graag creatief bezig tijdens de vakantie. Ze schrijft over Camping Crafts een boek over handwerken op de camping.

En wist je dat we elke woensdag op Instagram (stellaruisch5050) en Facebook (Meerdanvijftig) een leestip plaatsen?