Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Bij vette vis denkt iedereen meteen aan zalm. Maar er is meer variatie. Zoals de minder gewaardeerde makreel. En dat is ook nog eens een goedkope(re) vis!
Onderzoek
Er waren al genoeg aanwijzingen uit kleinschalige onderzoeken maar nu is het voor het eerst ook op grote schaal onder Zwitsers bevestigd: omega 3-vetzuren gecombineerd met 2x per week lichaamsoefening en extra vitamine D, zorgt ervoor dat ouderen gezonder zijn.
Omega3-vetzuren
Marlies Mielekamp legde hier al eens uit hoe het zit met omega-3 vetzuren. En natuurlijk kun je die als visoliecapsules innemen. Maar te veel is ook hier weer niet goed, waarschuwt het Voedingscentrum. 1x per week een portie vette vis is voldoende. Maar welke vissoorten zijn nu voldoende vet? Zijn dat er meer dan de veelgenoemde zalm, haring en makreel. Het antwoord is ja.
Eventjes dan toch nog wat uitleg. Die 3 in omega 3-vetzuren verwijzen naar 3 soorten. Ik zal de lezer de onuitspreekbare namen besparen en beperken tot de afkortingen. Een, ALA, ervan komt ook voor in groene bladgroente, oliën walnoten en in kleine hoeveelheden in vlees. De andere 2, EPA en DHA komen vooral voor in vis maar ook in schaal- en schelpdieren. Dat geeft al meer mogelijkheden tot variatie.
Makreel aan kop bij vette vis
Naast de goede uitleg op de website geeft het Voedingscentrum ook meer alternatieven voor zalm. Overigens lijkt zalm door het vooral de meeste omega3-vetzuren te bevatten, maar makreel bevat 10x zoveel en staat bovenaan in de top 5 met botervis, sardientjes, haring en (rivier)paling.
Terwijl aan de ene kant de rijen voor de viskraam op de markt afgelopen week stonden te wachten op hun portie kibbeling (140 milligram per ons omega3-vetzuren), stond ik vooraan bij de makreel (2320 mg per ons). Heerlijk in mijn eenpersoons-salade. Maar als dat te simpel is, geef ik hier uit De Telegraaf het recept van Felix Wilbrink voor een voorjaarspasta met makreel!
Pasta met makreel
Nodig voor 4 personen:
- 1 flink grote gerookte makreelfilet
- 400 gr. beetgare spaghetti of andere lintpasta
- 1 rode paprika in blokjes gehakt
- 1 prei in ringen
- 1 eetl. kappertjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetl. verse peterselie, gehakt
- 1 limoen, gerapst en sap uitgeperst
- 1 sjalotje, gesnipperd
- olijfolie
- peper
- geraspte oude boerenkaas of Parmezaan,
Bereiding:
Fruit het sjalotje in ruim olijfolie langzaam. Voeg knoflook, preiringen en paprikablokjes toe en fruit even mee. Daarna de lepel kappertjes. Roer dit mengsel door de (beet)gaar gekookte pasta. Verdeel daarna de makreel over de pasta. Verdeel de makreel over de pasta, maal er nog wat zwarte peper over en strooi de gehakte peterselie erover uit. Serveer met de geraspte oude kaas in een schaaltje ernaast.
Meer lezen
Makreel kent niet zoveel liefhebbers als zalm. Heerlijk in mei met de asperges of zoals in het recept van Karin de Lange met avocado en zeekraal. Naast makreel hoort schelvis onterecht tot de winkeldochters bij de visboer. Met een haring scoor je in de top 5 van vette vis. Zo uit het vuistje heerlijk maar probeer ook eens een haringbietensalade!
Openingsfoto: Zo ziet een makreel Edouard Dognin/Unsplash
Recente reacties