‘Hoi papa, we hebben elkaar bijna 13 jaar niet gesproken. Soms, in mijn gedachten. En zo kwam er laatst in mijn hoofd op: als u eens zou weten wat er allemaal in de wereld is veranderd, sinds u op 10 oktober 2010 uw laatste adem uitblies. De technologie schrijdt niet voort, hij rént voort. En aangezien ik u altijd als klankbord mocht gebruiken, is het fijn om eens even stil te staan bij alle ontwikkelingen. Uiteindelijk is het Vaderdag. Mooi moment voor een hemels gesprek met papa, nietwaar?

Tablet

Weet u nog dat ik in 2010 de eerste Ipad liet zien? Omdat uw ogen slecht waren geworden, leek het me een mooi alternatief om de krant te kunnen blijven lezen. Daarop kon je de artikelen stuk voor stuk naar voren halen. En vooral de letters groter maken! Tegenwoordig beschikt elk gezin wel over een tablet.

De Iphone met aanraakfuncties was er al maar kreeg in uw sterfjaar stevige concurrentie van Samsung met hun android telefoon. Daarna ging het meteen snel. Heeft u meegemaakt dat we de eerste foto’s via de telefoon naar elkaar toestuurden, dat werden alras ook filmpjes!  

Streamingdiensten

Ik weet nog hoe leuk u het vond om virtueel op de computer door het Rijksmuseum te gaan. Waarschijnlijk werden meteen uw data verkocht, want dat was tot 2010  het verdienmodel van internetdeelnemers. Tegenwoordig doen we álles via-draadloos- internet: zoeken, kijken, werken, vergaderen. Streamingdiensten kende u niet maar tegenwoordig kijken we niet naar Nederland 1, 2 of 3 maar via internet ook naar Netflix, Videoland, Disney of HBO.

Gek van social media

Vlak voor 2010 hadden we net Twitter ontdekt, nu zijn social media niet meer uit ons leven weg te denken. Zo hebben we influencers leren kennen. Mensen die de hele dag met selfies en eigen video’s in de weer zijn en zo hun geld verdienen. Soms met duizenden volgers die net als zij hun nagels lakken, mode showen of alleen maar zitten te gamen.

Vroeger baden we voor het eten, tegenwoordig wordt er veelal eerst een foto gemaakt van de gerechten. Foto: Eaters Collective?Unsplash

Die oude Nokia-telefoon van u is inmiddels een retrotrend geworden voor mensen die gèk worden van alle mogelijkheden op de huidige smartphone. Ze willen terug naar ‘puur’ telefoneren. Want al die social media drukken een heftig stempel op ons leven. In uw tijd bestond nog een bepaalde mate van anonimiteit. Tegenwoordig is iedereen en alles gemakkelijk te vinden.

U werd nog gestalkt met brieven…

Google was in 2010 nog een eenvoudige zoekmachine, tegenwoordig kun je er de héle wereld ontdekken. Streetview, noemen ze dat. Het gevolg is dat mensen elkaar via Facebook-commentaren en Twitter niet alleen de huid vol schelden maar elkaar ook thuis op zoeken en bedreigen. Vervelend om tijdens dit hemelse gesprek met u, papa, aan te herinneren maar die oud-collega die u ooit stalkte, typte nog brieven….

Overprikkeld, burn-out worden de generaties na u van social media. En ik schrik als ik van mijn smartphone te horen krijg dat ook ik vorige week 3 uur per dag op het scherm heb gekeken (ik lees er de krant op en kijk soms tv). Een mens zou erdoor niet meer de deur uit komen….En dat hoeft ook niet meer.

Thuis bezorgd

De laatste jaren van uw leven, lieten we ‘James’ van Albert Heijn de boodschappen al bij u thuis bezorgen. Dat was toen een experiment. Tegenwoordig worden de woonwijken doorkruist door besteldiensten, elektrische wagentjes en bezorgers op een fatbike, die veel harder gaat dan 25 kilometer. Fatbike? Ja, dat is de nieuwste trend in elektrische fietsen. Want die elektrische fiets, waarmee u ooit begon heeft nu allerhande variaties gekregen. En dan hebben we het niet over de laadpalen die er bij  ons oude huis zijn gekomen voor elektrische auto’s, want die hebben naast hybride merken ook een vlucht genomen.

ChatGPT

Tot slot houd ik dit hemelse gesprek op Vaderdag met papa op de ouderwetse manier. De woorden komen uit mijn eigen gedachten voort. Dat is sinds kort niet meer zo vanzelfsprekend. Sinds dit jaar kennen we ChatGPT, een programma dat voortkomt uit Artificial Intelligence, A.I., ook een begrip dat u niet kende in 2010.  Daarmee kunnen verhalen zoals deze als ‘echt’ worden geschreven door de computer.

Wordt het u soms een beetje te veel, al die ontwikkelingen? Dat heb ik nu ook. Maar daarom voelde het goed om het eens met u op een rijtje te zetten. Bent u op de hoogte. Fijne Vaderdag!’

Meer lezen over vaders en Vaderdag

Stella Ruisch koestert nog steeds de fiets van haar vader. Ellen Groenveld heeft haar liefde voor boeken aan haar vader te danken. Het verhaal dat Stella Ruisch vloeit voort uit de opdracht die Brigitte Leferink vorig jaar gaf in de cursus Intuïtief Schrijven ter gelegenheid van Vaderdag.

Openingsfoto: Hakeem James Hausley/Pexels.com