Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Vandaag op Koningsdag tipt Brigitte Leferink de tentoonstelling over koninklijk borduurwerk in het Textielmuseum in Tilburg.
Je waant je in Paleis Huis ten Bosch
We kregen er geen genoeg van. Wat een prachtige tentoonstelling is Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap in TextielMuseum in Tilburg. Bij binnenkomst waan je je in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Op de muren van het museum zijn levensgrote foto’s van de zaal aangebracht en in vitrines staan meubelstukken. Een en al pracht en praal. Het geeft een goed beeld van de plek waar de oude gordijnen vandaan komen en waar de nieuwe komen te hangen. Want daar draait deze tentoonstelling om: de gordijnen van de Chinese Zaal.
Chinees handwerk
De originele gordijnen liggen achter glas. Fraai chinees handwerk maar na eeuwen de ramen van het paleis te hebben bedekt, zijn ze oud, versleten en niet meer te restaureren. Dus is de keus gemaakt ze te vervangen door nieuwe. Dat is sneller gezegd dan gedaan. De nieuwe gordijnen moeten passen bij de rest van de zaal maar ook bij de huidige tijd. Hoe pak je dat aan?
Máxima verrichtte zelf ook koninklijk borduurwerk
In de tentoonstelling zie je in film, op foto’s, via proeflappen en werkboeken het hele proces van ontwerp tot realisatie van de gordijnen die binnenkort in het paleis opgehangen zullen worden. De zoektocht naar de juiste kleuren, garens en borduursteken komt uitgebreid aan de orde. Je ziet borduurgroepen uit het hele land aan het werk. Vrouwen en mannen, jong en oud, verschillende culturele achtergronden én koningin Máxima zelf hebben naald en draad opgepakt en met engelengeduld, precisie en vakman/vrouwschap prachtige applicaties gemaakt die door een klein team met de hand op de verder machinaal geborduurde gordijnen zijn aangebracht.
Enige kans om gordijnen te bekijken
Op zes panelen en drie hoofdborden zijn iconen uit het hele land geborduurd. Van de Waddeneilanden tot Zeeland en Limburg. Alle provincies komen aan bod. Ontwerper Liesbeth Stinissen, machineborduurexpert Frank de Wind en meesterhandborduurder Anna Bolk hebben samen met hun team een huzarenstukje verricht. Grijp de kans om het koninklijk borduurwerk te bekijken, want na deze expositie verdwijnen de gordijnen naar de Chinese Zaal en blijven ze voor het grote publiek verborgen.
De tentoonstelling Koninklijk borduren is nog te zien tot en met 29 mei 2023. Vooraf een ticket bestellen en een tijdslot reserveren is verplicht.
Meer lezen
Als je toch in het museum bent, neem dan ook een kijkje bij de vaste tentoonstelling, andere tijdelijke exposities en de museumwinkel. Stella Ruisch schreef al eerder TextielMuseum: stof tot inspiratie en over de stad Tilburg: charmant stedenbouwkundig rommeltje. Brigitte Leferink verhaalde over haar liefde voor borduren: Kruissteekjes borduren lekker rustgevend. Marlies Mielekamp handwerkt op de camping en Karin de Lange schreef over de trend van zelf kleding maken en repareren: vijftigplussers zijn trendsetters. Wie een kijkje wil nemen in een voormalig paleis kan Escher in het Paleis bezoeken, Kees Rooze deed dat naar aanleiding van Den Haag 125 jaar in het teken van Escher of bezoek het onlangs heropende paleis Het Loo en wandel er door de tuinen, zoals Gert Nonnekes deed.
Openingsfoto: De oude gordijnen in de Chinese Zaal in Huis ten Bosch ©René Gerritsen. Alle foto’s afkomstig van beeldbank Textielmuseum.
Recente reacties