De natuur begint in je achtertuin, met die boodschap wil de Vereniging Natuurmonumenten bereiken dat we breken met de trend het lapje grond bij ons huis te betegelen. Met een ‘tegel eruit, groen erin’ wordt je tuin of zelfs je straat aangenamer voor mens en natuur en bovendien veel mooier! Maar ja, als die tegel er dan uit is, wát zet je er dan in? Wiette van Klingeren doet niets liever dan tuinieren én maakt van de wereld graag een betere plaats. De komende weken voorziet ze ons van tips. Zo gingen er al tegels uit voor de Vlinderstruik, de Stokroos, de Rode Valeriaan, Geitenbaard en Prachtige Papavers vooraf. Vandaag maken we ruimte voor ‘beukenblokken.’
Betegelde terrassen
Met de verhuizing naar een huis met een grote tuin ging een droom van jaren in vervulling. Want zoals iedereen inmiddels wel weet, ben ik dol op tuinieren. Voor en achter het huis bevonden zich twee praktisch, betegelde terrassen. Op verschillende plekken werden die terrassen ‘gebroken’ door beukenblokken; vierkante hagen die gevormd werden door beukenplanten. “Wat een rare elementen!”, zei mijn -altijd kritische- tuinvriendin onomwonden. En zelf zag ik ook niet direct het voordeel van de beukenblokken in.
Nu, twaalf jaar later, weet ik wel beter. Beukenblokken geven veel beschutting en privacy en verdelen het terras op een groene manier in sfeervolle tuinkamers. Ik ben aan mijn beukenblokken verknocht en koester ze. Ik heb er zelfs nog meer aangeplant!
Groen erin, wát dan?
Wil jij ook van die fijne beukenblokken in je tuin? Dan moet je wel een paar dingen weten. Je kunt kiezen voor een groene beuk (Fagus sylvatica) of een rode beuk (Fagus sylvatica “Atropunicea).
Mijn voorkeur gaat uit naar de groene beuk met zijn frisgroene blad. Het blad van de beuken loopt eind april, begin mei uit. In de winter blijven de bruin geworden blaadjes aan de haag zitten. Dat is ook meteen het grootste verschil met de haagbeuk (Carpus betulus). Daarvan verdwijnt het blad ’s winters helemaal.
Maak beukenblok van wortelgoed
De beukenplanten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, van 40cm tot 2,50 meter en gedijen in de zon én in de schaduw. Dat maakt het mogelijk om beukenhaag te planten vóór een schutting of een hek om een natuurlijker effect te bereiken. Planten die in een pot gekweekt zijn kunnen het hele jaar worden aangeplant, maar het is echt véél voordeliger om de hagen als wortelgoed aan te schaffen. Daarvoor moet je nu plannen gaan maken, want wortelgoed wordt aangeplant van eind oktober tot maart.
Zorg voor een flink plantgat met voldoende goede tuingrond. Een extra laagje van ca. 3 cm. speciale beukengrond is aan te bevelen vanwege de speciale schimmel waarmee de beuk in symbiose leeft. Plant ongeveer vijf planten per vierkante meter. Reken voor een blok van 1m x1m op 25 planten.
Groen blijven, hóe dan?
Door het blok twee keer jaar te snoeien, beter gezegd te knippen, groeit de haag mooi dicht en behoudt hij zijn vorm. Snoei eenmaal in het voorjaar, als de haag veel blad heeft, en later in de zomer, als de haag teveel uitgroeit. Doe dit niet in de volle zon om te voorkomen dat de bladeren verbranden. Zorg vooral het eerste jaar dat de beukenhaag voldoende water krijgt. Daarnaast hebben de haagplanten ook voeding nodig. Geef ieder voorjaar, vóór het groeiseizoen, een goede organische bemesting. Als je ná het snoeien ook nog wat compost toevoegt, krijg je een heel blij beukenblok.
Wiette van Klingeren schrijft naast tuinieren vooral over film, boeken en musea. Zoals over de prachtige 3D-film Cunningham, Over ‘Welbeschouwd’, het laatste boek van Elizabeth Jane Howard of het Alkmaars Museum.
Recente reacties