In Antwerpen en Brussel bewonderde Kees Rooze al eerder muurschilderingen. Daar ging het om visuele grappen en bekende stripfiguren. Inmiddels verschijnt er ook meer kunst op straat in Nederland. Of het nu gaat om gedichten, zoals Karin de Lange eerder voor Meerdanvijftig ontdekte of hallucinerende schilderingen zoals die steeds vaker op de zijkant van flats verschijnen. In Eindhoven wil men zelfs toeristische tours organiseren langs de kunstwerken. En in Amsterdam is midden in coronatijd op de NDSM-werf Museum Straat ontstaan. Aandacht voor een nieuwe kunstvorm; streetart.
Tropisch vogelbos
‘Kijk, hier mag een bord komen te staan ‘Fietsers afstappen’,’ denk ik terwijl ik bewonderend de trappers stil houd. Ik fiets langs de pijlers waarop de A10 rust, die hier de Gooiseweg kruist in Amsterdam Zuidoost. De grijze kolommen zijn vaak de lelijkste onderdelen van viaducten en bruggen. Maar nu wordt het passerend verkeer getrakteerd op een kleurrijk schouwspel. Het zijn schilderijen op straat van Leone Schröder; vogels in schitterend heldere kleuren. Samen vormen ze het Tropisch Vogelbos.
Herkenbare streetart
We kunnen door het coronavirus niet naar het museum maar hoe aangenaam is het fietsend langs de Weespertrekvaart naar deze prachtige vogels te kijken. Het heeft me altijd verbaasd dat pijlers van soms mooi uitgedachte wegen en paden het sluitstuk zijn in de afwerking. In het beste geval zijn ze wit of grijs gespoten. Geen wonder dat ze een geliefd object van graffiti-spuiters zijn. Overigens zijn daar soms ook mooie werken onder te vinden maar ik geef toch de voorkeur aan deze herkenbare streetart.
Rijkdom van culturen
Mijn respect gaat ook uit naar de kunstschilder. Die moet menig uur in deze tochtige omgeving hebben doorgebracht. Want tochten doet het onder viaducten altijd. Even later ontdek ik ook een staaltje streetart op het trein- en metroviaduct tussen Rijkstraatweg en Dolingadreef; kleurrijke bloemen op de kolommen. Dit kunstwerk draagt niet geheel verrassend de naam “Bloemenrijk”. De veelkleurige tropische bloemenschilderingen verwijzen naar de rijkdom van de vele culturen van de bevolking van Amsterdam Zuidoost.
Fietsers afstappen!
Het zijn meestal fietsers en wandelaars die weet hebben van de lelijke grijze pijlers, de bekladding, meer of minder mooie graffiti. Voorbijstuivende automobilisten hebben er geen erg in. Dat gevoel tweederangs verkeersdeelnemer te zijn, bekruipt me ook als ik het bekende bord ‘fietsers afstappen’ tegenkom. Alsof wij op onze tweewieler daarop zitten te wachten, met witte sneakers of pas gepoetste schoenen door de modder te waden vanwege een straatopbreking. Maar hier, onder deze mooi geschilderde viaducten, doe ik het graag. Ik wil er zelfs voor pleiten: Fietsers afstappen, geniet én bewonder deze streetart.
Andere kijk
Door zijn cameralens heeft Kees Rooze oog voor zaken, waaraan veel mensen voorbij gaan. Regelmatig wijst hij daarop. ‘Kijk eens omhoog’ en ‘Straatlantaarn werpt ander licht op omgeving’ zijn daar voorbeelden van. Daarnaast wandelden we met hem door Antwerpen en zagen we onze striphelden terug in Brussel.
Recente reacties