Aan het begin van een nieuw jaar ben ik dringend toe aan spanning. Na een serene feestmaand vol vredige gedachten en liefdevolle daden heb ik vooral behoefte aan moord en doodslag. De één grijpt naar vuurwerk om de opgedane frustratie te uiten, maar ik grijp naar spannende detectives. Na een aantal moorden, bombrieven en ontvoeringen kan ik het leven in 2020 weer helemaal aan!
Moeder op zoek naar ontvoerde dochter
Het meisje in de rode jas is het thrillerdebuut van de Engelse schrijfster Kate Hamer. Een sfeervol en spannend verhaal , net zo dromerig als Carmel, de ontvoerde hoofdpersoon. “Haar kleren waren vaak een rommeltje. ….. Maar haar hoofd was andere koek: ze wist wat mensen voelden”, denkt moeder Beth terug aan haar dochter Carmel. Het meisje verdween, jaren geleden, op achtjarige leeftijd tijdens een bezoek aan een verhalenfestival.
Sindsdien zoekt alleenstaande moeder Beth wanhopig naar haar dromerige dochter. “Stond er in dit gewest een sprietje gras waar ik nog niet onder had gekeken?” Dochter Carmel reist inmiddels, met een klein gezelschap, door de Verenigde Staten. Ze is meegenomen door ‘Grootva’ Dennis, die grote verwachtingen van haar heeft. Carmel neemt zich voor om nooit haar eigen naam te vergeten. En ook niet dat haar lievelingskleur rood is.
Uitstekend geschreven
In dit uitstekend geschreven boek over een ontvoering wordt het verhaal beurtelings door moeder en dochter verteld, terwijl de jaren verstrijken. Dat maakt het verhaal dynamisch en spannend. Onmogelijk om dit boek weg te leggen zonder te weten of Beth en Carmel herenigd worden. Het jaar 2020 wordt spannend met meer van deze detectives!
Het meisje in de rode jas is uitgebracht bij Uitgeverij Meulenhoff Boekerij in 2015.
Onderlinge spanningen bij ontvoerd gezin
In Aangeraakt van de bekende Amerikaanse misdaadauteur Lisa Gardner wordt een rijk echtpaar en hun vijftienjarige dochter ontvoerd uit hun zwaarbeveiligde, luxe woning in Boston. Ze worden opgesloten in een, nog niet in gebruik genomen, gevangenis. Vader Justin kent het gebouw, het is gebouwd door zijn eigen bouwbedrijf. Ontsnappen is onmogelijk, weet hij. Hun drie bewakers zijn onberekenbaar en gewelddadig. Al snel blijkt dat het ogenschijnlijke modelgezin niet zo perfect is als het lijkt. Terwijl ze voor hun leven moeten vrezen, piekert moeder Libby of ze -ondanks de ontrouw van vader Justin- ooit weer een liefdevol gezin kunnen vormen. Ondertussen starten politieagenten Tessa Leoni en Wyatt Foster een onderzoek. Bij het bouwbedrijf van Justin, Denbe Constructions, stuiten ze op verdachte zaken.
Moeilijk meeleven met hoofdpersoon
Aangeraakt leest erg gemakkelijk. Eenmaal begonnen met lezen ben je natuurlijk benieuwd naar de daders en de reden van ontvoering. Echt betrokken bij hoofdpersoon Libby raak ik echter niet. Haar gevoelens blijven ongeloofwaardig en het lukt me niet om met haar als slachtoffer mee te leven. Boeiender is de liefde die tussen de twee politieagenten opbloeit. Het einde van het verhaal is onverwacht en onwaarschijnlijk. Aangeraakt is een beetje spannend. Meer dan dat wordt het niet. Helaas.
Aangeraakt is uitgebracht bij Uitgeverij Cargo in 2014
In vervolg The Killing opnieuw rol seriemoordenaar
Het thrillerdebuut Oktober van Søren Sveistrup ontrolt zich als een spannende film en in vijfhonderd pagina’s kan ik niet stoppen met ‘kijken’. Geen wonder, want Sveistrup schreef ook het scenario van de vele malen bekroonde Deense politieserie The Killing. Inderdaad…. die serie met inspecteur Sarah Lund in die geweldige Noorse truien, waar je o, zo hebberig van werd!
Familiedrama
In Oktober is het de jonge, serieuze rechercheur Naia Thulin die de dader zoekt van een aantal gruwelijke moorden op jonge vrouwen. Ze wordt daarbij geholpen door haar nieuwe collega Mark Hess. Hun samenwerking verloopt eerst wat stroef. Op de ’plaats delict’ vindt het tweetal steeds een poppetje, gemaakt van kastanjes. Het spoor leidt naar de verdwijning een jaar geleden van de twaalfjarige dochter van de minister van Sociale Zaken. Inmiddels is het onderzoek naar de verdwijning afgerond. De verdwijning en de zoektocht naar de seriemoordenaar leiden naar een familiedrama vol geweld van dertig jaar geleden. Oktober is een echte aanrader voor liefhebbers van spannende Scandinavische detectives.
Gruwelijk maar ook romantisch
Mij was het verhaal veel te gruwelijk, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door het verhaal over de groeiende vriendschap tussen de twee rechercheurs. Ik ga hopen op een vervolg.
Weer zin in lezen!
Na het moeiteloos weglezen van bloedstollende gebeurtenissen in deze spannende detectives wil ik weer snel verder. Ik zit in mijn ‘leesstoel’. Op de grond ernaast groeit weer als vanouds een stapel boeken. Ik kan niet wachten om er een te pakken!
Meer tips om boeken van Wiette te lezen? Eerder verschenen: nieuw juweel uit schatkamer Jane Gardam, zomerboeken die ook in de winter zijn te lezen, ‘Het puttertje’ en maand van het spannende boek.
Recente reacties