Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Een onvervalst kliekje van een heerlijk dagje uit met de kleinkinderen naar de Efteling: een pakje snackkomkommers. Wat ermee te doen? Ze belanden in zoetzuur bij de nasi goreng.

Snoep maar ook snackkomkommers

De voorjaarsvakantie werd bekroond met een dagje uit naar De Efteling. Genoeg kortingskaartjes verzameld voor een relatief stille dag met een sombere weersvoorspelling. Maar zoals zo vaak in Nederland moet je je daardoor niet laten weerhouden. En zo togen we met volwassen Efteling-fans en twee kleinkinderen als excuus naar Kaatsheuvel. Maar niet zonder dat ik tussen de hoeveelheid snoep in de tas snackkomkommer, worteltjes, paprikaatjes en tomaatjes had verstopt.

Opa’s voorspelling én weersverwachting kwamen niet uit

‘Die gaan vanavond weer terug mee naar huis,’ voorspelde opa. Maar ook zijn verwachting kwam -gelukkig- niet uit. Het bleef deze maandag voornamelijk droog én bij de afsluitende watershow stonden de toeschouwende familieleden van groot tot klein te knagen. Alleen de snackkomkommers gingen weer mee terug.

Gemakkelijk was geweest ze mee te geven voor de kleintjes maar de snackkomkommer gingen als verstekeling weer terug in de tas en belandden zo in mijn koelkast. En dan te weten dat mijn huisgenoot allesbehalve dol is op komkommer die door Roald Dahl zo treffend snotskwammer werd gedoopt. Maar hij is wel gek op nasi goreng en hé, als zoetzuur ging het schaaltje zonder moeite leeg!

Er zijn veel variaties op het thema zoetzure komkommer, ik maakte een mix van het recept uit de Kookook en een uitgescheurd krantenrecept. Het leuke is dat zoetzure komkommer niet snel bederft, het blijft zeker 6 weken in de koelkast goed…

Zoetzuur van snackkomkommer

Nodig:

  • Een bakje snackkomkommers (of 1 gewone komkommer)
  • ½ rode peper
  • ½ theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theel. gemalen komijn (djinten)
  • ½ theel. Knoflookpoeder
  • ½ theel. Geelwortel (kurkuma)
  • Mespunt zout
  • 5 eetl. suiker
  • 1 deciliter (witte) azijn.

Bereiding:

Maak een pot met schroefdeksel goed schoon (ik gebruikte een afsluitbaar bakje). Schil de snackkomkommers, snijd ze doormidden en daarna in smalle plakjes. Bij een grote komkommer eerst nog in lange kwarten. Snijd de rode peper in smalle ringetjes. Leg vervolgens de komkommerstukjes met de ringetjes peper, de kruiden en het zout, de suikeren en de azijn (ik had alleen witte wijnazijn in huis) in een (steel)pannetje. Voeg eventueel water toe totdat alles net onder staat. Breng het vocht op hoog vuur aan de kook en laat met een deksel erop nog 5 minuten doorkoken. Daarna in de pan afkoelen alvorens het in een pot (of een bakje) te doen. Laat de smaken een dagje (of langer) intrekken. Het wordt er steeds lekkerder op!

Meer lezen over sjieke kliekjes

Karin de Lange maakte vlak voordat hij bedierf iets anders van haar komkommer. Dat zijn de échte sjieke kliekjes maar we zien het in deze rubriek soms ook wat breder. Dan schrijven we over ‘vergeten’ groenten zoals koolraap of schorseneren, aardperen of pastinaak. Of zoals laatst toen we het goede nieuws over vette vis met de minder gewaardeerde (onterecht) makreel combineerde.

Openingsfoto: zoetzuur van snackkomkommer ziet er niet alleen lekker uit, het is óók lekker! Eigen foto.