Vandaag moeten we opnieuw de intro van onze rubriek ‘Sjieke kliekjes’ aanpassen. We begonnen onze serie met recepten, toen Nederlanders nog 39 kilo voedsel per jaar weggooiden. Daarna zakte het cijfer naar ruim 34 kilo en de nieuwste telling wijst uit dat we nog ‘maar’ 33,4 kilo per persoon aan voedsel (en 64,4 liter drinken) weggooien. Als we dat óók niet meer zouden doen, besparen we 138 euro in onze portemonnee. Maar we bereiken nog veel meer: namelijk dat we kostbare landbouwgrond, een stukje aarde én dus ons klimaat een dienst bewijzen. Want verbeeld je dat die 33,4 kilo maal 18 miljoen Nederlanders in vrachtwagens vervoerd moet worden. Dat is een file van Amsterdam naar Barcelona, becijfert de organisatie achter de Week tegen Voedselverspilling.

Zelfs broodkruimels gaan niet de vuilnisbak in

Wat gooien we zoal weg? Vooral brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel, lees ik op de website van de Week tegen de Voedselverspilling. Brood? Zelfs de kruimels gaan bij mij niet de vuilnisnbak in. Die zijn voor de musjes in de tuin. Ik bewaar brood in de diepvries en haal eruit wat ik nodig heb. Afgelopen zomer hield ik wel stukken stokbrood over van de barbecue maar die zijn de volgende dag een traktatie uit het toaster.

Wentelteefjes een feest!

Stel je voor dat je toch (witte) boterhammen overhoudt…Mijn oudste dochter doet het er soms speciaal om. Dan heeft ze een reden om wentelteefjes te maken. Een feest voor de kinderen!

brood kliekjes wentelteefjes
Yammie, wentelteefjes!
Foto: Jo Crystal/Unsplash

En zo gaven we de afgelopen jaren talloze recepten om wat met de restanten in de koelkast te doen in de rubriek ‘Sjieke kliekjes’. Begonnen door Karin de Lange nemen Brigitte Leferink en ik regelmatig het stokje van haar over. Zowel Karin als ik delen een moeder die de hongerwinter heeft meegemaakt en ons heeft opgevoed met het zondebesef voedsel weg te gooien.

Kijken, ruiken en proeven

Dat gaat soms wel een beetje ver, geef ik eerlijk toe. Uiterste Verkoopdatum en Ten minste Houdbaarheidsdatum bekijk ik wel op producten maar het is geen reden om het meteen weg te gooien. Eerst kijken, ruiken en proeven…Waardoor de kinderen me plagen als ik tegenwoordig kruidenkaas uit de koelkast pak. Sinds ik het een keer met een wollige laag uit de koelkast haalde, wordt er lachend gezegd: “Het is toch wel vóórbij de houdbaarheidsdatum, hè!”

Net heb ik toch een half potje met artisjokharten weggegooid. Die hebben het niet gered, er  had zich ook een laag schimmel bovenop gevormd. Maar het is wel met pijn in mijn hart. Op de website van de Week tegen Voedselverspilling bieden ze gratis tapes met o.a. de vermelding ‘Eerst op’ omdat te voorkomen. Maar dat me zoiets overkomt, is écht zeldzaam.

Niets weggooien een sport die iedereen kan beoefenen

Geef me 2 overgebleven bosuitjes, een stuk prei en ik vind er een nieuw recept mee. De een wat beter geslaagd dan de ander. Dat een gemiddeld Nederlands gezin elke week hetzelfde eet, gaat er bij mij niet in. Dat is toch sáái? Voor mij is om zo weinig mogelijk weg te gooien én toch lekker eten, een sport. Die iedereen met een beetje goede wil kan beoefenen.

Als ik wat weggooi is het een minder vaak gebruik ingrediënt zoals de vermelde artisjokken, beschimmeld fruit of totaal verlepte groente. Dat je zuivel zou moeten weggooien, heeft echt met verkeerd voorraadbeheer te maken. Speerpunt van deze Week tegen de Voedselverspilling.

En om daar een feestelijk tintje aan te geven nu dan naast de wentelteefjes toch nóg een lekker recept voor het meest weggegooide voedsel: brood. Afkomstig uit het mooie kookboek Italië, een culinaire reis en vrijwel op elke menukaart van een Italiaans restaurant terug te vinden: bruschetta. Komen die tomaatjes (niet in de koelkast bewaren, hè) ook meteen op.

Bruschetta in de Week tegen Voedselverspilling

Nodig:

  • Brood in sneden,
  • Knoflook,
  • (extra vergine) olijfolie,
  • Eventueel tomaat, basilicum

Bereiding:

Gril of rooster stukken (bij voorkeur grof maar elke structuur kan) brood, smeer als het brood nog warm is in met een doorgesneden knoflookteen, druppel er lekkere olijfolie over. Beetje grof zout en gemalen zwarte peper erover en klaar!

Bruschetta, te vinden op het menu van menig Italiaans restaurant.
Foto: Lucie Liz/Pexels.com

In Puglia (en de meeste restaurants in Nederland) serveert men het met tomaat in schijfjes of dobbelsteentjes met basilicum. Ook lekker.

Meer sjieke kliekjes

Stella Ruisch trakteert haar gezin graag op wentelteefjes van oud brood. Brigitte Leferink maakt van overrijpe bananen een heerlijk chocolade bananenbrood. Lees ook hoe ze van kliekjes aardappelsoep extra maakt. Van een restje pastinaak maakt Karin de Lange een lekkere linzensoep. Stella Ruisch weet raad met een restant bietjes. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘.

Openingsfoto: J.Bloom/Flickr.com