Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Brigitte Leferink maakt met een heerlijke tonijnsalade haar koelkast leeg.

In tonijnsalade gaan veel restjes

Eens in de zoveel tijd controleer ik mijn koelkast. Alle potten leeg, de overblijfsels uit de groentelade verwerken, het laatste ei koken; een handige manier om te voorkomen dat eten wordt weggegooid omdat het over de datum is. In het recept van mijn tonijnsalade kun je veel restjes verwerken.

Skipjack- en blauwvintonijn

Regelmatig verschijnen er berichten over bedreigde tonijnsoorten maar dat geldt niet voor de tonijn die je in de supermarkt in een blikje koopt. Blauwvintonijn is inderdaad een bedreigde vissoort maar de tonijn die ik door de salade doe, is zogenaamde skipjacktonijn: een snel groeiende vis die ruimschoots voorhanden is. Wil je duurzame vis kopen? let dan op het MSC-keurkmerk voor in het wild gevangen vis, of het ASC-keurmerk voor gekweekte vis.

Tonijnsalade als sjiek kliekje

Nodig:

  • Restjes groente: sla, komkommer, radijs, paprika, ui (wat er maar voor handen is)
  • Kappertjes, olijven, augurken, zilveruitjes (wat er maar voor handen is)
  • Blikje tonijn op water of tonijn op olie
  • Appel
  • Beetje mayonaise

Bereiding:

Snijd komkommer, radijs, paprika, ui in stukken/ringen en leg deze met de sla op een bord of serveerschaal. Laat de tonijn uitlekken, net als de kappertjes, olijven, augurken en zilveruitjes. Snijd de appel in kleine blokjes. Meng de tonijn met de kappertjes, zilveruitjes en een kwart van de appel. Leg het tonijnmengsel op de groente op het bord/de serveerschaal.Garneer met de overgebleven groente, appel, olijven en augurken. Eet smakelijk!

Je kan naar hartelust variëren op het thema tonijn.

Meer lezen

Vis is een heerlijke afwisseling in het weekmenu. Zoals de zalm met avocado en zeekraal die Karin de Lange maakte van restjes. Stella Ruisch voedde zich rijk met kabeljauw met prei en kerrieroom. En ooit wel eens schelvis, het goedkopere zusje van kabeljauw geprobeerd? Het is onterecht de ‘winkeldochter’ van de visboer!

Alle foto’s: ©Brigitte Leferink