Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Sint is weer in het land, dus maakt Stella van een half bekertje slagroom tegen de houdbaarheidsdatum borstplaat uit haar ‘grote knipselkookboek.’

De vraag van columniste Sylvia Witteman (o.a. schrijfster van de succesfilm Soof) in de Volkskrant voelde alsof hij direct aan mij was gericht: zijn er nog mensen die recepten uit knippen? ‘Ik’, stamelde ik geluidloos bij het lezen. Al kranten- en tijdschriften lezende kom ik vanaf de jaren tachtig recepten tegen, waarvan ik het niet kan laten om ze uit te scheuren. Bij succesvolle toepassing in de keuken, krijgen ze een plaatsje in mijn grote knipselkookboek.

Groezelige multomap

Geen prachtig gebonden exemplaar maar een groezelige multomap die een keer te dicht bij een gaspit heeft gelegen. Maar mijn knipselkookboek is mij nóg dierbaarder dan de oude nieuwe editie van het kookboekje van mijn moeder ‘Gasovengeheimen’. Nóg dierbaarder dan mijn mooi geïllustreerde basiskookboek, Kookook. Het is de verzameling van recepten niet alleen uit kranten en tijdschriften, maar ook van vrienden en familieleden.

Stella’s knipselkookboek.

Guacamole, pesto en risotto

Daarnaast geeft mijn grote knipselkookboek ook een tijdsbeeld van de Nederlandse keuken weer. Recepten van gerechten die 40 jaar geleden door mij als bijzonder werden gepresenteerd en die nu niet meer van onze eettafel zijn weg te slaan. Zoals van guacamole en pesto… Risotto was ook heel bijzonder! Ik weet nog dat ik lang heb moeten zoeken naar arborio rijst uit Noord-Italië. Nu hoort risottorijst tot het basis assortiment van de supermarkt.

Al bladerend kom ik in mijn knipselkookboek het recept voor borstplaat van mijn vader tegen. Een bijzondere herinnering, want mijn vader kwam alleen in de keuken voor de afwas en een kopje koffie. Maar in Sinterklaas-tijd maakte hij dit familierecept. Een lekkernij voor wie bijvoorbeeld nog de helft van een bekertje slagroom in de koelkast heeft staan, dat de houdbaarheidsdatum nadert.

Nodig voor borstplaat:

  • 500 gr. suiker
  • Voor chocolade borstplaat 2 eetlepels cacao
  • Voor vanille borstplaat 2 zakjes vanillesuiker
  • 11 à 12 eetlepels volle melk óf
  • 1,25 dl slagroom
  • 5 gr.(klontje) boter
  • Kleine springvormen (evt. speciaal voor borstplaat) of spuitzak
  • Evt. suikerthermometer

Bereiding:

Vet vormen in en leg ze op bakpapier. Meng suiker met vanille of cacao en roer ze samen met melk of room tot een smeuiige massa. Breng geleidelijk aan de kook en roer net zo lang tot je er met een pollepel draden van kan trekken. Een suikerthermometer wijst dan 115 graden aan.

Daarna van het vuur en er het klontje boter doorheen roeren. Blijven roeren tot de massa dik en dof wordt. Dan overgieten in de vormen, of met een spuitzak op een bakplaat met bakpapier hoopjes spuiten. Het duurt ongeveer een uur voordat de borstplaat hard is geworden.

Meer over Sinterklaas….

Onder het borstplaat maken of het snoepen van het resultaat kun je alvast nadenken over de surprises. Karin de Lange maakt er elk jaar een feest van….Haar Bumba voor de kleinkinderen was een succes. Niet zo’n trek in borstplaat? Wiette van Klingeren gaf een lekker recept voor pepernoten maken. Leuk om met de (klein)kinderen te doen! En oefen dan tegelijkertijd de nieuwe sinterklaasliedjes..

Openingsfoto: Pexels.com