Tips voor tegels eruit, groen erin!

De natuur begint in je achtertuin, met die boodschap wil de Vereniging Natuurmonumenten bereiken dat we breken met de trend het lapje grond bij ons huis te betegelen. Met een ‘tegel eruit, groen erin’ wordt je tuin of zelfs je straat aangenamer voor mens en natuur en bovendien veel mooier! Maar ja, als die tegel er dan uit is, wát zet je er dan in? Wiette van Klingeren doet niets liever dan tuinieren én maakt van de wereld graag een betere plaats. De komende weken voorziet ze ons van tips. Zo gingen er al tegels uit voor de Vlinderstruik, de Stokroos, de Rode Valeriaan en Geitenbaard. Vandaag pakt ze uit met prachtige papavers.

Aan de overkant van ‘mijn’ straat zijn drie huizen gebouwd. Twee van de nieuwe buren lieten er geen gras over groeien; direct na de bouw van hun supermoderne optrekjes werd door een hoveniersbedrijf -in slechts enkele dagen- een tuin aangelegd. Hagen, borders, tuinhuis met veranda en -jawel- veel tegels! Hup tuin klaar!

Beste gebeurt vanzelf

De bewoners van het derde huis legden slechts een paar planken neer bij wijze van tuinpad. De ongelijke heuveltjes bouwgrond rondom hun huis lieten ze liggen. Het werd lente en op het braakliggende terrein verschenen  brandnetels en verschillende grassen. Enkele weken later veranderden heldergeel koolzaad en prachtige rode papavers de tuin op spectaculaire wijze in een felgekleurde bloemenzee. “Daar kan geen tuinman tegenop, hè?”, grinnikt mijn nieuwe buurvrouw, als ze mij vol bewondering naar haar tuin ziet kijken. Inderdaad, zoals altijd gebeuren de beste dingen weer eens vanzelf!

Tussen het koolzaad en de brandnetels schieten rode papavers te voorschijn.

Groen erin, wát dan?

Papavers doen het overal. Als je in het voorjaar papaverzaad in je tuin én over je terras strooit, verovert deze éénjarige plant beslist een plekje. Als het niet anders kan, desnoods tussen de tegels op je terras. De papaver -of de klaproos-, bloeit van mei tot augustus met prachtige tere bloemen die van crêpepapier gemaakt lijken te zijn. Ze komen voor in verschillende kleuren; bleek pastel roze, vlammend rood, intens oranje of diep paars. Er bestaan lage soorten van 20 cm. die heel mooi zijn in grasranden maar ook hogere soorten. De ranke grijsgroene stengels van de Papaver somniferum, de slaapbol, waaruit in andere landen opium wordt gewonnen, kunnen hoger dan een meter worden. Na de bloei blijven de opvallende zaaddozen, gevuld met duizenden zaadjes, over.

De prachtige tere bloemen zijn diep paars,
pastelroze
of dieprood.

Zaaddozen bietsen

Als jij volgend jaar ook een tuin vol met prachtige klaprozen wilt, is het nu tijd om tot actie over te gaan. De meeste papavers zijn inmiddels uitgebloeid. Waar je mooie papavers hebt zien staan, ga je de zaaddozen plukken. Of bietsen bij de buren.  Dat heb ik gedaan. Leg de dozen te drogen. Zodra de poriën, de kleine openingen aan de bovenkant van de zaaddoos open zijn, kun je er de minuscule zaden (maanzaad!) uitschudden. Strooi in het voorjaar het zaad direct op de plaats van bestemming.

De poriën zijn duidelijk zichtbaar, waardoor je de minuscule zaden kunt uitschudden.
Fotografie: ©Wiette van Klingeren.

In mijn eigen tuin laat ik de decoratieve zaadbollen zolang mogelijk staan. In de herfst, bij het wegknippen van de planten, schud ik de zaaddozen leeg op plekken waar ik nog méér papavers wil hebben. En dat is eigenlijk overal!

Wiette van Klingeren schrijft niet alleen over tuinieren, ze houdt ook van film (lees maar: Kostuumdramaqueen en Films thuis of op het witte doek) en ze deelt ook haar mooie boeken met ons (bijvoorbeeld over The Cazalets en Welbeschouwd, het nieuwste boek van haar lievelingsschrijfster Elizabeth Jane Howard).