Pioppi: een klein plaatsje onder het Italiaanse Napels waar de gemiddelde leeftijd van de bevolking extreem hoog is en waar suikerziekte en hart- en vaatziekten nauwelijks voorkomen. De Britse cardioloog Aseem Malhorta zocht uit hoe dat kwam en schreef er met Donal O’Neill, maker van ‘lifestyle’-films als The Big Fat Fix over. Hun boek over het Pioppi-dieet staat nu al weken op nummer 1 in de Nederlandse boeken-toptien.
Zoveel mogelijk Pioppi-dieet volgen
Vlak voordat we vertrokken voor een vakantie naar Spanje zag ik een uitzending van Dokters van Morgen. Daarin kwam het Pioppi-dieet ter sprake. Het leek me een goed idee om dat in een mediterraan land zoveel mogelijk te volgen. Zelfs tijdens onze twee lunches buitenshuis afgelopen week bleek het simpel. In een Spaans restaurant bestelden we ieder twee grote tapas. Mijn man Hans kleine gefrituurde inktvisjes vooraf en daarna sepia a la plancha (inktkvis van de gril). Ik koos vooraf een spiesje met tonijn en grote garnalen en daarna zalm met groenten. Rijst, friet of aardappelen kregen we er niet bij. En toch was het meer dan voldoende! ’s Avonds aten we in plaats van een boterham wat hapjes zoals kleine tomaatjes, stukjes augurk, kaas en ham. Die week konden we alleen op zaterdag de verleiding van een bruin stokbrood niet weerstaan. Een keer ‘zondigen’ met stokbrood met roomboter en serrano ham was heerlijk! En dat allemaal dankzij Aseem Malhorta.
Gezonde levenswijze in Pioppi
De Britse cardioloog ontdekte dat de hoge leeftijd van de inwoners van het Italiaanse Pioppi vooral lag aan hun levenswijze. Zo eet de bevolking elke dag voornamelijk veel verse groenten en een stukje vis of vlees. Op grond daarvan ontwikkelde de cardioloog het Pioppi-dieet gebaseerd op deze mediterrane levenswijze.
Een leefstijl die ook door hoogleraar diabetologie Hanno Pijl en huisarts Tamara Weijers wordt aanbevolen in hun strijd tegen diabetes 2.
Mediterraan eten goed tegen welvaartsziekten
Onlangs waren deze artsen ook te zien in het programma Dokters van morgen. Drie mensen met diverse welvaartsziekten – suikerziekte, obesitas en hartfalen – werden gevraagd drie weken het Pioppi-dieet strikt koolhydraatvrij te volgen. Aan het eind hoefde de deelnemer met diabetes 2 geen insuline meer te spuiten, de vrouw met obesitas was zonder al te veel moeite afgevallen en de bloedwaardes van de man met hartfalen waren genormaliseerd.
Maar ook meer bewegen!
Het gaat bij het Pioppi-dieet echter niet alleen om het eten. Er wordt ook aanbevolen zoveel mogelijk te bewegen. Daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool. Veel wandelen en dingen die je normaal met de auto doet voortaan met de fiets doen, is al een stap voorwaarts. De inwoners van Pioppi leggen de afstand naar hun landje lopend af, waar ze vervolgens uren op het land werken. De twee tachtigplussers dansen er in de eerste aflevering van Dokters van morgen dan ook lustig op los!
Veel informatie in boeken en op internet
Jorriene, de vrouw met obesitas uit de eerste uitzending van Dokters van nu leeft van een minimum inkomen. Ze vindt het Pioppi-dieet, vooral door de groente en fruit, duur. Ze zocht en vond goedkopere oplossingen. Om tips te krijgen hoe om te gaan met de verleidingen of een checklist met goede producten kun je je abonneren op een nieuwsbrief.
Natuurlijk zijn er boeken geschreven over het Pioppi-dieet maar veel recepten en achtergrondinformatie zijn ook te vinden op Facebook, bijvoorbeeld op de pagina’s van Koolhydraatbeperkt levensstijl/dieet en die van huisarts Tamara Weijers.
Bij extreem slechte bloedwaarden raadt cardioloog Malhorta aan af en toe een dag te vasten, dat deed ook de mijnheer met hartfalen uit de eerste uitzending. En ook wij hebben er goede ervaringen mee.
Soms een bordje pasta…
Maar het Pioppi-dieet is Italiaans en hoe zit het dan met de pasta’s die Italianen veel eten? In de eerste plaats is pasta veelal een bijgerecht in de Italiaanse keuken (vaak de secondo piatto, het tweede gerecht) en als je zo hard hebt moeten werken als de oudere inwoners van Pioppi heb je beslist ook wel wat koolhydraten nodig!
Openingsfoto: Flickr.com/Paolo Benegiamo
Recente reacties