Wat opvalt bij aankomst in Parijs, zijn de rijzige gebouwen aan boulevards maar even goed aan smalle straten. De charme bestaat uit het woud aan schoorstenen en de ‘kanten’ randen van de gietijzeren balkons. Weinig bomen in de smalle straten maar de platanen langs de boulevards maken veel goed. Een smalle streep lucht is alles wat je tussen de huizen ziet. Toch heeft Parijs ruimte te bieden, als je er net als Karin de Lange oog voor hebt.
Skyline
Grote steden willen graag indruk maken met een skyline. En Parijs biedt die op een aantal onverwachte plekken. Natuurlijk kent iedereen het uitzicht vanaf de Eiffeltoren over Parijs. Maar er zijn vier plekken waar je ruimschoots een prachtig uitzicht kan ervaren.
Lafayette
Ik houd niet winkelen, dus de grote warenhuizen zijn niet aan me besteed. Tot dat ik, op zoek naar koffie en een toilet, bij het warenhuis Lafayette binnen ging. Na me door wolken parfum te hebben geworsteld, kwam ik op de roltrap terecht. En die bood uitzicht op de adembenemend mooie Tiffanykoepel in het midden van het warenhuis. De toiletten waren op de bovenste verdieping. Daar bleek inmiddels een groot dakterras aan één kant van het gebouw te zijn. Ik stond als het ware naast de engel op de hoek van het aangrenzende gebouw van de L’Opera! En verderop stak de Eiffeltoren omhoog en om ons heen waren allerlei vergulde koepeltjes en kerktorens te zien. Om een hoekje kon je de Sacré Coeur zien.
Palais de Chaillot
Recht tegenover de Eiffeltoren staat het Palais de Chaillot. Twee enorme vleugels met zuilengalerijen en ertussen een groot plein met zes gouden dames die op hun sokkel het publiek bekijken. Wij kwamen af op de tentoonstelling over Art Deco die overal in de metrogangen luidkeels werd aangekondigd. We stapten uit bij de metrohalte Trocadero na alle smalle metrogangen en vele trappen te hebben genomen. We kwamen boven de grond aan de kant van de Eiffeltoren en aan de ‘achterkant’ van het Palais. Daar zijn de toegangen tot de twee gebouwen. Toen we de trappen opliepen naar het tussenliggende plein, ontvouwde zich een magnifiek schouwspel. Op de voorgrond de Eiffeltoren, maar eromheen de skyline van Parijs. Een ‘Wow!’ ontsnapte bij dit onvermoede vergezicht.
De Tuilerieën
Hoe vaak ik ook in Parijs ben geweest, ik meed de drukte bij de piramide van het Louvre. Maar deze keer vond ik dat ik toch een keer dit bekendste museum ter wereld moest hebben gezien. Met mijn online gereserveerde kaartje ging ik het Louvre binnen bij de Porte des Lions. Uren later kwam ik bij zonsondergang weer naar buiten. En trof een prachtig schouwspel. Het hele plein leek één grote persconferentie. Werkelijk iedereen probeerde de mooiste foto te maken van de achter de Eiffeltoren verdwijnende zon. Maar de Arc de Triomphe was ook te zien. Boven een zee van rode en witte autolichten die over de Champs Elysées huis- of stadwaarts spoedden. Allemaal te zien in één lange lijn vanaf de rand van de Place du Carrousel die iets hoger ligt dan de Tuilerieën.
De Sacré Coeur
“Ach,” denkt u misschien als u in Parijs bent geweest. “De Sacré Coeur ken ik wel!”. Maar heeft u dan wel eens om de kerk heen gelopen? Daarvoor moet u niet de kerk ingaan maar de trap links ervan afgaan. Via trappen op de verdieping achter het orgel op een bordes kunt u een oogverblindende uitzicht op Parijs bewonderen. Nog een voordeeltje: u kunt de foto nemen zonder de hoofden van de andere bezoekers erop!
Meer lezen over Parijs….en Frankrijk
Karin de Lange is niet de enige fan van Parijs. Ook Ellen Groenveld tipte een paar bijzondere musea in haar verhaal Parijs modestad. Brigitte Leferink gaf 7 tips voor een bezoek aan de lichtstad. En als we dan toch ons oog op Frankrijk richtte….Karin de Lange beschreef ook de aantrekkingskracht van Amiens en Gert Nonnekes wandelde met zijn vrouw door Nancy. Karin de Lange bezong ook de romantiek van de Route de Soleil.
Openingsfoto: Uitzicht over Parijs. Foto”s: ©Karin de Lange.
Recente reacties