Mijn zus gaat een paar dagen naar Zutphen en haar dochter komt ook langs. De laatste is een zeer zelfstandige dame maar wel aangewezen op een rolstoel. Dus als ik opper: ‘Extra leuk, want 11 en 12 september is het Open Monumentendag” is haar eerste reactie: “Rolstoel en monumenten gaan niet goed samen.” Ja, denk ik een beetje beschaamd, dat had ik kunnen weten. Toch wil de organisatie haar dochter net als andere bezoekers welkom kunnen heten. Want het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument.’
Monumentendag inclusief bezoekers in een rolstoel
Niet alleen de samenleving maar ook ons erfgoed moet inclusief worden. Dat staat er op de website te lezen. En dit jaar is er dus ook “een extra focus op rolstoeltoegankelijkheid”. Da’s lief en maakt nieuwsgierig. Want zo rolstoelvriendelijk is zelfs het moderne Nederland niet, laat staan het oude. Maar een rondleiding door een gids, zoals die in diverse steden wordt gegeven, behoort natuurlijk wèl tot de mogelijkheden voor mensen in een rolstoel.
Rondleidingen, wandelingen en fietstochten
Dat kan ook in Zutphen, dat het hele jaar door in het teken staat van 1800-1900. In deze stad een ‘vergeten’-eeuw, vinden de organisatoren. Zelf bewaar ik leuke herinneringen aan een wandeling langs oude Amsterdamse brouwerijen. Die koppelden we toen aan een tentoonstelling over bier in het Amsterdam Museum. Ook dit jaar zijn er in de hoofdstad speciale wandel- en fietstochten uitgezet.
Unieke mogelijkheid onopvallende oude gebouwtjes te bekijken
Maar als het kan, is het leukste van Open Monumentendag natuurlijk de mogelijkheid eens binnen een kijkje te nemen in onopvallende oude gebouwtjes of industriële monumenten. Zo tipt Rijkswaterstaat de vuurtorens in ons land en organiseert ze zelf een ‘digitale rondreis’ langs o.a. de Hollandse Ijsselkering, de Prinses Beatrixsluizen, de Velsertunnel en de stuw Borgharen. Maar leuker is natuurlijk om ze in het ‘echt’ te bezoeken.
Monumentendag in Nederland én Vlaanderen
500 lokale comités hebben overal in het land activiteiten georganiseerd. Op de website van Open Monumentendag zijn ze allemaal te vinden. En om de keuze moeilijk te maken is het ook in Vlaanderen morgen Open Monumentendag en kunt u ook dáár een uniek kijkje in het verleden nemen. Houd er wel rekening mee dat door het coronavirus voor een aantal monumenten reserveren nodig is.
Meer lezen over monumenten
Brigitte Leferink keek op de Dag van het Kasteel nog alleen naar de buitenkanten maar inmiddels zijn de Twentse buitens in haar verhaal natuurlijk ook te bezoeken. Een écht sprookjeskasteel is Kasteel de Haar. Maar ook de kerken openen dit weekeinde hun deuren. Brigitte nam een aantal jaren geleden al een kijkje bij de Groninger Kerken. Leuk om het meteen te combineren met een stadswandeling. Die maakten we al eerder ook in Zutphen, maar ook in Dordrecht, Alkmaar, Nijmegen, Leeuwarden, Zwolle en onlangs nog in Middelburg. Veel plezier!
Openingsfoto: Amsterdam, Brouwersgracht ©Stella Ruisch
Recente reacties