Deze keer Gelderland in Rondje Nederland
Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Na Zeeland, Brabant en Zuid-Limburg is nu Gelderland aan de beurt in ons Rondje Nederland
Gelderland is de provincie die het meest bezocht wordt door Nederlandse vakantiegangers. Ze komen vooral voor de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek. Want zoals de VVV het treffend verwoordt ‘Gelderland levert je mooie streken’. Maar vlak de steden niet uit. Zoals Zutphen, waar we deze keer in Rondje Nederland over schrijven.
Heerlijk toeven aan de IJssel
‘Denken aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’ dichtte Hendrik Marsman meer dan driekwart eeuw geleden. En wie bij Wilp, Bronckhorst of Dieren met een pontje de IJssel oversteekt, weet precies wat hij bedoelt. Op een zonnige dag verpozen de Zutphenaren graag aan de wijde oeverlanden die hier ’s winters onder water staan. Er wordt gevliegerd, pootje gebaad en de honden mogen door het gras rollen, waar even verderop schapen staan en de ooievaars in de wilgen nestelen.
De herinrichting van de IJsselkade bij het centrum is net voltooid en de gemeente hoopt via de rivier een nieuwe toegangsweg voor het toerisme te hebben ontsloten. De vraag is of met het coronavirus in het land de rivierboten zich en masse zullen melden. Maar er zijn twee havens vlakbij waar individuele booteigenaren ook kunnen aanmeren.
Stad waard om voor te vechten
Zutphen is ontstaan uit het Nedersaksische ‘Zudfent’, een natuurlijke verhoging ontstaan op de plek waar Berkel en IJssel samenkomen. De eerste bewoners maakten er uit koper en tin brons en daarmee werd de basis gelegd voor de handel, die via de Hanze in de middeleeuwen Zutphen uitermate welvarend maakte. Een stad waarom door de Spanjaarden en de ‘Staatsen’ bloedig werd gevochten tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De robuuste keldergewelven onder de panden in het centrum zijn niet voor niets met elkaar verbonden geweest, waardoor er voor benauwde stadsbewoners een ontsnappingsroute bestond.
Zutphen voor de liefhebber van winkelen…
De Groen- en de Zaadmarkt vormen met de Lange Hofstraat, Turfstraat, Beukerstraat en Sprongstraat het winkelhart van de Hanzestad. Dat Zutphen voor veel grote winkelketens te klein is, blijkt voor winkelliefhebbers een zegen. Hier is er nog leven mogelijk voor kleine ‘luyden’ die hun hart verloren hebben aan een ambacht. Of dat nu sieraden, kleding of kunst of meubel maken is. Ze voegen goed met het ‘alternatieve’ karakter van Zutphen, dat voortvloeit uit de aanwezigheid van veel aanhangers van de antroposofie in Zutphen. Hier doken eerder dan elders de bio-winkels en vegetarische restaurants op.
… en van cultuur
‘Torenstad’ wordt Zutphen genoemd, vanwege de vele kerktorens. Je hoeft niet gelovig te zijn om onder de indruk te raken van de prachtige Walburgiskerk. Geniet in de zomermaanden van de orgelconcerten die hier worden gegeven. Aan de overkant bevindt zich de ‘Zutphense Musea’ een samenvoeging van het stedelijk museum en het museum Henriëtte Polak, dat een aantal jaren geleden is vernieuwd en naast thematentoonstellingen de geschiedenis van Zutphen en omgeving onderdak geeft.
Onder Zutphense straat door
Vanaf 1 juli is het ook weer mogelijk om met de fluisterboot bij de Berkelsingel, gelegen aan de oude stadsmuur een rondvaart te maken. Wie verder wil kijken dan Zutphen groot is kan vanaf de IJsselkade een vaartocht maken naar andere Hanzesteden, zoals Kampen. Een aparte sensatie is over de Berkel kanoën, bijvoorbeeld naar het sfeervolle Almen. Eetwinkel Super Snack verhuurt ze en vanaf dat punt moet u eerst in het donker onder de overkluizing door…
Koffie, bier en wijn
Genoeg gewinkeld, gevaren of gewoon door de stad gewandeld? Dan biedt Zutphen steeds meer eet- en drinkgelegenheden. Het industriegebied ten noorden van het station is in ontwikkeling maar de eerste in industrieel erfgoed gevestigde (bio)-eetgelegenheden doen er goede zaken. Koffie drinken is op vele plekken mogelijk. Bij Van Rossum levert men als ‘barista’ modern vakwerk, vergezeld van heerlijke taarten en tovert de grap op het bord buiten elke dag een glimlach op het gezicht van de passant. Verderop in de Pelikaanstraat zorgt de koninklijke koffiebrander De Pelikaan al 200 jaar lang voor ouderwets vakwerk. Onthaast er met een koffie met een eigen likeurtje en een stukje kruidkoek van Bussink uit Deventer. Later op de dag smaakt het bier ook goed bij Stadsbrouwerij Cambrinus, waar een High Beer tot de mogelijkheden behoort. Een heuse wijnbar kent Zutphen sinds 2018 ook, in de Sprongstraat schenkt Nic&Ik uit 40 verschillende flessen.
5 tips in de omgeving van Zutphen
- Maak een boottocht over de IJssel. Al decennia populair in de zomer bij jong en oud is de combinatie met de stoomtrein vanuit Apeldoorn heen en met de boot terug over de IJssel.
- Om overstromingen te voorkomen zijn de dijken langs de IJssel her en der verhoogd en bieden fietspaden schitterende vergezichten. Ga vanuit Zutphen naar Wilp steek met het pontje over en kies voor een tussenstop in het Overijsselse Deventer, dat natuurlijk ook een bezoek meer dan waard is.Breng een bezoek aan Bronckhorst op fietsafstand van Zutphen. In alle seizoenen een sfeervol stadje.
- Zutphen ligt bij wijze van spreken op steenworp afstand van de Veluwe. De Hoge Veluwe én de Posbank zijn van hieruit prima te bezoeken.
- Voor kinderen is de Apenheul en de Julianatoren ook goed vanuit Zutphen te bezoeken, of rijd door naar Arnhem voor het Openlucht Museum en Ouwehands Dierenpark.
- Ten zuiden van Zutphen ligt de Bronsbergen, waar een meertje en een zandstrand met mooi weer gratis recreatie biedt. Voor meer info over Zutphen zie de VVV.
Recente reacties